Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pellegriniho přiletěl podpořit opálený Babiš. S Korčokem do sebe ostře šili v závěrečné debatě

  • Autor: ČTK,simao,lig - 
    Aktualizováno -
    3. 4. 2024
    22:25
    3. 4. 2024
    18:34

    Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes před 2. kolem volby hlavy státu na Slovensku podpořil Petera Pellegriniho, označil ho za rozvážného, mladého a perspektivního. Opálený Babiš to řekl ve společné debatě v poslední den kampaně, Pellegriniho přijel po exotické dovolené podpořit osobně. To Ivan Korčok završil kampaň na mítinku v Bratislavě, kam dorazilo na 7000 lidí. A zatímco Pellegrinigo dnes podpořil i Robert Fico na setkání koaličních lídrů, Korčok si do rivala rýpl, že nemá žádného politického šéfa ani koaliční partnery. Poté se Pellegrini a Korčok utkali v závěrečné debatě.

  • 1.Babiš podpořil Pellegriniho

    Expremiér Peter Pellegrini ve 2. kole voleb na Slovensku bude o hlasy voličů soupeřit s exministrem zahraničí Ivanem Korčokem, volby podle průzkumů nemají jednoznačného favorita.

    Babiš hlavně přišel podpořit Petera, nejlepší kandidát,“ řekl Babiš v debatě. Dodal, že spolu s Pellegrinim jako premiéři bojovali „za naše lidi“ a že v té době visegrádská čtyřka (V4), do které kromě Česka a Slovenska patří ještě Maďarsko a Polsko, fungovala skvěle. Obvinil nynějšího českého premiéra Petra Fialu, že tuto středoevropskou skupinu rozbil.

    Země V4 rozdělil postoj k válce na Ukrajině, která se brání ruské vojenské invazi. Maďarsko stejně jako nynější slovenská vláda vystupují proti vojenské pomoci Kyjevu, Bratislava loni na podzim zastavila dodávky zbraní na Ukrajinu ze státních zásob. Podle Pellegriniho by V4 měla být silná.

    Rodák z Bratislavy Babiš v debatě mluvil slovensky. S Pellegrinim se shodli v kritice médií. Český expremiér prohlašoval, že hlavním soupeřem je Česká televize a Český rozhlas.

    Petera Pellegriniho podpořil Andrej Babiš (3.4.2024) Petera Pellegriniho podpořil Andrej Babiš (3.4.2024) | Profimedia.cz

  • 2.Vzpomínky na duel s Pavlem

    Šéf vládní strany Hlas-sociální demokracie Pellegrini, který byl předsedou slovenské vlády v letech 2018 až 2020 ještě za svou předchozí mateřskou stranou Směr-sociální demokracie nynějšího ministerského předsedy Roberta Fica, tvrdil, že některá média se nechovají nestranně.

    Babiš vzpomínal také na svůj neúspěch v loňských volbách českého prezidenta, v jejichž rozhodujícím kole neuspěl proti Petru Pavlovi. Ten je podle něj „prezidentem pětikoalice“. Babiš rovněž řekl, že na rozdíl od osmačtyřicetiletého Pellegriniho je už spíše na konci politické kariéry.

    Video  Pellegriniho podpořil i Andrej Babiš: Znám ho a vím, že se nebojí hájit slovenské národní zájmy  - Facebook - A. Babiš
    Video se připravuje ...

  • 3.Pellegriniho podpořili i Fico s Dankem

    Pellegriniho dnes v prezidentské kandidatuře podpořili také předsedové zbylých dvou slovenských vládních stran Fico a Andrej Danko.

    Trojice slovenských vládních stran ve společném prohlášení označila Korčoka za „protislovenského kandidáta“, který by prý jako prezident sloužil cizím zájmům a který by usiloval o vytvoření mocenského centra v zájmu vyvolat předčasné parlamentní volby.

    Pellegrini přitom v debatě s Babišem řekl, že je třeba udělat všechno proto, „abychom zvolili slovenského prezidenta“.

    Korčok, který usiluje o prezidentský úřad jako občanský kandidát s podporou opozice, dříve kritizoval nynější slovenskou vládu za některá její rozhodnutí včetně změn v trestním právu.

    Petera Pellegriniho podpořili koaliční parťáci Andrej Danko a Robert Fico (3.4.2024) Petera Pellegriniho podpořili koaliční parťáci Andrej Danko a Robert Fico (3.4.2024) | Profimedia.cz

  • 4.Korčok na shromáždění

    V dnešním prohlášení Korčok uvedl, že v sobotním kole prezidentské volby se rozhodne, zda bude na Slovensku zachována mocenská rovnováha.

    V podvečer Korčok vystoupil v centru Bratislavy na závěrečném ze série svých předvolebních mítinků, na který podle jeho týmu přišlo více než 7000 lidí.

    V projevu Korčok kromě jiného řekl, že politici současné vlády nejsou majitelé Slovenska a na mnoho záležitostí nedostali v loňských parlamentních volbách mandát. Vymezil se vůči Pellegrinimu, když uvedl, že nemá žádného politického šéfa a ani koaliční partnery. Korčoka z pódia podpořila také například populární herečka Zuzana Kronerová.

  • 5.Závěrečná debata

    Korčok a Pellegrini se vzájemně nešetřili ani v posledním televizním duelu a už v úvodu debaty veřejnoprávní RTVS se oba kriticky vyjádřili ke svému soupeři. Pellegrini tvrdil, že kariérní diplomat Korčok má arogantní a nadřazené postoje a myslí si, že pouze on je ten správný kandidát na funkci hlavy státu.

    Korčok se vůči tomto výpadu ohradil a tvrdil, že jeho soupeř chce vypadat jako lidový prezident, ale chová se jinak. Dodal, že Pellegrini chce prchnout do prezidentského paláce, protože se mu nedaří plnit sliby dané lidem z kampaně před loňskými parlamentními volbami.

    Projevem paniky trojice vládních stran bylo podle Korčoka jejich dnešní společné prohlášení, ve kterém ho označily za protislovenského prezidentského kandidáta a osobu, která by se jako hlava státu snažila o vytvoření druhého mocenského centra s cílem destruovat vládu a vyvolat předčasné parlamentní volby. Podle Korčoka vládní strany chtějí vyslat do prezidentského úřadu někoho, kdo bude jen jejich prodlouženou rukou.

    „Všude, kde vláda pracuje pro lidi, tak ji musí prezident podporovat,“ řekl Pellegrini, který dříve tvrdil, že by chtěl jako prezident chránit národně orientovanou a sociálně demokratickou vládu.

    Korčok opět přirovnal Pellegriniho k prodloužené ruce premiéra Fica, v jehož straně Směr-sociální demokracie v minulosti Pellegrini 20 let působil.

  • 6.Spor o Ukrajinu

    Pellegrini dnes jednoznačně neodpověděl na dotaz moderátorské dvojice, zda by Slovensko v případě napadení členské země NATO Ruskem mělo napadenému státu pomoci, jak to vyplývá ze závazku kolektivní obrany v rámci aliance.

    Korčok naopak řekl, že Slovensko nemůže být černým pasažérem v NATO a že aliance je pro Slovensko nejlepší obrannou organizací.

    Pellegrini tvrdil, že dodávkami zbraní na Ukrajinu bránící se ruské invazi se situace hrotí. Dodal, že v konfliktu by měly přestat zabíjet obě strany a že i život ruského vojáka má svou cenu. Nynější slovenská vláda zastavila po svém nástupu do úřadu loni v říjnu vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob.

Uživatel_5576366 ( 5. dubna 2024 09:30 )

👎 👎 👎 👎 👎 👎

6vox6 ( 4. dubna 2024 19:08 )

Ano. Nastuduj si případ Jana Bočka, nebo firmy FAU s.r.o. Mohl bych ti to sem napastovat, ale je to tolik materiálu, že by se to sem nevešlo a nechci s tím otravovat ostatní. Nakonec ty mi taky píšeš, ať si důkazy vygooglím. Tak hledej. A bacha, je to jen pro silnej žaludek.

6vox6 ( 4. dubna 2024 19:03 )

Kdo to tvrdí?

6vox6 ( 4. dubna 2024 19:02 )

Ale vždyť voliči Babiše žijící v zahraničí měli stejnou možnost. V čem je problém?

6vox6 ( 4. dubna 2024 19:00 )

Proč by ti měl tento příběh kdokoli věřit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa