Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zklamaný Korčok po prezidentské prohře: Plán B nemám. Zůstane lídrem opozice, nebo se stáhne?

Autor: ČTK, amb - 
7. dubna 2024
20:08

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Ivan Korčok zatím neřekl, zda si svou budoucnost přestavuje v politice. Kariérní diplomat Korčok, kterého v sobotním rozhodujícím kole přímé volby hlavy státu porazil předseda parlamentu Peter Pellegrini, si nechává čas na rozmyšlenou.

„Nemám plán B. Nyní si beru time-out. Když ten čas uplyne, tak se to slovenská veřejnost dozví,“ řekl dnes Korčok novinářům o své případné politické budoucnosti.

Šedesátiletý Korčok v sobotu získal 46,87 procenta hlasů. Podpořilo ho 1,24 milionu lidí, tedy o zhruba šestinu více voličů, než před pěti lety současnou slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Tehdy ale byla volební účast značně nižší než nyní.

V letech 2020 až 2022 byl Korčok ministrem zahraničí jako nestraník za nyní opoziční liberální stranu Svoboda a Solidarita. Ve vedení ministerstva zahraničí či v diplomacii působil i za předchozích vlád.

Korčok naznačil, že před rozhodujícím kolem prezidentských voleb spolu s týmem možná špatně vyhodnotili mobilizační potenciál tématu války. „Klíčová mobilizace mezi prvním a druhým kolem nastala tím, že z mé osoby byl vytvořen kandidát války. Je evidentní, že to na část společnosti zabírá. Považuji za politicky hrubě nezodpovědné chtít touto emocí strachu a lží o válce vyhrát. Bohužel se to podařilo,“ uvedl Korčok, který první kolo prezidentských voleb ještě vyhrál před Pellegrinim s náskokem téměř 124.000 hlasů. V rozhodujícím duelu, při nejvyšší volební účasti od roku 1999, za ním ale zaostal o více než 165.000 hlasů.

Pellegrini po prvním kole prezidentských voleb změnil své původní heslo kampaně z důrazu na potřebu nastolit klid v zemi právě na válečné téma a opakoval, že podporuje zastavení palby na Ukrajině a jednání o míru. Korčoka označoval, podobně jako další politici vládní koalice, za možného prezidenta konfliktu a války, byť sám Pellegrini dříve uvedl, že pravomoci ohledně vyslání slovenských vojáků do zahraničí má na Slovensku vláda a parlament.

Video  Poražený Korčok sdílel smutek s rodinou: Ve štábu s ním byli manželka i synové  - Facebook - I. Korčok
Video se připravuje ...

roxin ( 9. dubna 2024 14:05 )

Plán B nemá protože byl na 110% 😃 přesvědčen že vyhraje a s ním celá opozice i naši prozápaďáci. Ani ho nenapadlo že prohraje, ale předvedl se hned po volbách co by čekalo Slováky kdyby si ho zvolili, asi to měli v nose a raději volili Pellegriniho, že by to menší zlo kterým se ohání hafan??? 😃 👎

e.lesanova ( 7. dubna 2024 21:09 )

Time-out, dokud se mu nepřihraje koryto, ze kterého bude aspoň škodit a plkat jed jako Drahoš 👎 ...naprosto se znemožnil tím povolebním blekotáním a znechutil i nemálo svých voličů 👎 Na přestárlé pseudomanekýny lidé nejsou zvědaví a na košťata Bruselu a USA už vůbec 👎

Dagmar Vodenkova ( 7. dubna 2024 20:43 )

Už může sundat brýle se sluchátkem, stejně mu nepomohly. Zhrzený frajírek opozice. Dobře jim tak. Vivat Pellegrini.

Zobrazit celou diskusi