Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

S Čaputovou odchází i první gentleman: Se Zuzanou nás čeká dovolená! Vrátí se jeho partnerka do politiky?

Aktualizováno -
6. dubna 2024
19:40
Autor: vja - 
6. dubna 2024
06:00

Společně s koncem funkčního období slovenské prezidentky Zuzany Čaputové opouští neformální pozici „prvního gentlemena“ i její dlouholetý partner Juraj Rizman. Ten se nyní pro web Seznam Zprávy rozhovořil o nenávisti, které musí Čaputová i on pravidelně čelit. Prozradil zároveň, že po odchodu Čaputové z postu hlavy státu je čeká zasloužený odpočinek na společné dovolené.

Současný prezidentský pár čeká podle Rizmanových slov po odchodu Čaputové z funkce odpočinek na společné dovolené. „Paní prezidentka říkala, že pojedeme na dovolenou, takže si určitě pojedeme odpočinout,“ prozradil pro Seznam Zprávy. Kam vyrazí, však nespecifikoval.

Pět let, po která byla Čaputová hlavou Slovenska, bylo podle Rizmana velmi turbulentních a na prezidentce si vyžádalo svou daň. Slovensko mělo za zmíněnou dobu dokonce pět různých vlád, přičemž si stejně jako zbytek světa prošlo pandemií koronaviru, ekonomickou krizí a reagovat muselo patřičně i na dění na Ukrajině.

„Kdybychom žili v jiném období historie Slovenské republiky, tak by mohla být Zuzana Čaputová v jiné kondici. Pokud tu práci děláte opravdu poctivě, tak prostě cítíte určité vyčerpání. V určitém okamžiku mi říkala, že to, co prožila během svého pětiletého mandátu, by za normální situace vyšlo možná na dva nebo tři prezidentské mandáty. Na dalších pět let by proto už sílu neměla, šlo by to na úkor jejího nasazení a výkonu,“ uvedl v rozhovoru.

Rizman: Pomluva, do stranické politiky se nevrací

On sám se podle svých slov do politiky nechystá, setrvat hodlá v nevládním sektoru. Vracet se do víru politického života nehodlá podle jeho slov ani Čaputová. „Na Slovensku se hojně spekulovalo o tom, že se vrátí do stranické politiky, ale to můžu velmi jasně dementovat, to je pomluva. Vůbec bych se nedivil, kdyby šla do renomované vzdělávací instituce,“ uvedl.

Rizman přitom i dnes doprovodil Čaputovou ke 2. kolu voleb - a sám komentoval, jak volil. „Dnes - i ve druhém kole - jsem hlasoval pro svobodné a demokratické Slovensko. Za Slovensko hrdě se hlásící k hodnotám západní civilizace. Za Slovensko, které bude důvěryhodným a spolehlivým partnerem EU a NATO. Hlasoval jsem pro Slovensko, které se nebojí budoucnosti a ve vzdělání, kultuře, médiích a občanské společnosti nevidí ohrožení, ale důležité pilíře naší prosperity a demokracie,“ napsal Rizman na Instragramu.

Čaputová je vyrovnaný člověk

Čaputová s Rizmanem se dlouhodobě musejí potýkat s různorodými projevy nenávisti, jejichž mírou byl prý slovenský „první gentlemen“ sám překvapen. Ty mají podobu nejen nadávek a výhružek v dopisech či na sociálních médiích, ale i nepravdivých tvrzení šířených jejich politickými odpůrci. Vymezovat se Rizman na Instagramu musel opakovaně například proti nepravdivým informacím šířeným poslancem za SNS Rudolfem Huliakem.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznal, že s osobními útoky či šířením šílených konspiračních teorií se zvládá jeho partnerka vypořádávat lépe než on sám. „Se mnou to hýbe i kvůli tomu, že šlo o útoky na ni jako na ženu a že část útoků mířila na její děti. To jsem snášel velmi těžko,“ uvedl s tím, že Čaputová je vyrovnanou osobou.

Nemá šoféra ani kancelář

Juraj Rizman bývá často popisován jako „první gentleman“ (analogicky k pozici „první dámy“). Jde však o post čistě neformální, který slovenská legislativa nezná. Nemá tedy ani kancelář či osobního řidiče. „Je to spíš otázka zvyků. A protože jde o první prezidentku, říkáme partner. V angličtině je to ‚první gentleman‘,“ uvedl. 

Přestože je skrze funkci své partnerky často svázán protokolem, nachází prostor pro výkon svého zaměstnání a s ním spojené zájmy. „Já nejsem žena v domácnosti, jsem zaměstnaný a mám svoji agendu. Pracuji pro organizaci Post Bellum, tedy Paměť národa, takže to je obor, který se hodí,“ sdělil.

Setkání se špičkami světové politiky a jejich partnery či partnerkami si prý vždy velmi užíval. „Nezažil jsem jednání, kde by se vedl rozhovor jen pro rozhovor. Měl jsem možnost mluvit s nizozemským premiérem Markem Ruttem o historii regionu a bezpečnostní situaci a to byla výborná hodinová debata, žádný small talk,“ zavzpomínal.

Ve volném čase se Rizman dle snímků na svém Instagramu rád věnuje například cyklistice či cestování po historických památkách. Cizí mu vzhledem k jeho dřívějšímu působení v čele slovenské odnože Greenpeace není ani příroda a životní prostředí. Věnuje se rovněž iniciativám zaměřeným na prevenci násilí na ženách či podporu občanského sektoru.

Video  Čaputová s „prvním frajerem“ v Česku: Takhle ji na Hradě vítal Pavel.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 7. dubna 2024 17:43 )

To, že se Rizman nalepil na zlatou slepici z něj ještě nedělá "gentlemana"...jeho předchozí život o "gentlemanství" rozhodně není 👎 Karikatura na chlapa 👎

Uživatel_5650027 ( 7. dubna 2024 08:36 )

Dáma s velkým D tato paní nikdy nebyla a není!

Uživatel_5650027 ( 6. dubna 2024 21:53 )

Dopoledne psali "první frajer"😆 copak dělá její dcera top modelína?

DanY67 ( 6. dubna 2024 19:09 )

👍👍👍👍👍👍👍

DanY67 ( 6. dubna 2024 19:08 )

🙈🙈🙈prezidentka Ukrajiny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa