Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ukrajinští uprchlíci si v Česku vytvářejí nový domov: Prací se začleňujeme mezi vás!

  • Autor: Kateřina Baranová - 
    12. 4. 2024
    05:00

    Přes dva roky už trvá válka tam, kde měli milovaný domov. Ten ze strachu opustili. Ukrajinští uprchlíci nechtějí v Česku žít v provizorních podmínkách. Pracují na místech, kde je třeba.

    Ve spolupráci s českou kanceláří Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) vznikla kampaň Pracujeme tam, kde je třeba. „Chtěli jsme, aby odrážela skutečné lidské příběhy, s nimiž se dennodenně setkáváme v terénu,“ vysvětlil ředitel IOM Petr Čáp. Tvářemi projektu jsou Ukrajinci, kteří se naučili česky a našli si zaměstnání. „Pracují v mateřských školách, školách nebo sociálních službách,“ doplnil ředitel odboru komunikace ministerstva vnitra Miroslav Jašurek.

    Fronty ukrajinských uprchlíků před cizineckou policií (1.3.2022) Fronty ukrajinských uprchlíků před cizineckou policií (1.3.2022) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

  • 1.Svitlana: Pomáhá hluchoněmým

    Měsíc a půl žila pod ruskou okupací, poté šest měsíců jako uprchlice na Ukrajině. Svitlana z Berďansku pracovala jako učitelka v mateřské škole. V Olomouci, kam přišla kvůli válce, našla práci v železárnách. Díky tomu, že se naučila česky, nyní může opět trávit čas s dětmi. Získala zaměstnání ve škole pro žáky se sluchovým postižením. „Práce je moje druhá rodina, ve volném čase učím ukrajinské děti jejich historii a literaturu,“ pochlubila se.

    Svitlana se domů zatím  vrátit nemůže. Svitlana se domů zatím vrátit nemůže. | IOM

  • 2.Gaja: Z metra do sklárny

    První dva měsíce války strávila se

    Fronty ukrajinských uprchlíků před cizineckou policií (1.3.2022) Fronty ukrajinských uprchlíků před cizineckou policií (1.3.2022) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.
    dvěma syny pod zemí ve stanici metra. Gaja z Charkova kvůli bezesným nocím nakonec odešla do Česka, kde pracuje na plný úvazek ve sklářské dílně. „Jsem moc spokojená, máme skvělý kolektiv,“ popsala s tím, že do toho ještě dvakrát týdně vede jako dobrovolnice taneční workshopy v místním Centru humanitární pomoci.

    Gaja chodí do práce v pět ráno, aby se mohla starat o děti. Gaja chodí do práce v pět ráno, aby se mohla starat o děti. | IOM

  • 3.Ganna: Manažerkou české společnosti

    Pracovala v ukrajinských a mezinárodních firmách, byla i ředitelkou neziskové organizace. Ganna z Kyjeva se dvěma syny přijela do Olomouce za sestrou, která zde žije už 15 let. Okamžitě začala chodit na kurzy češtiny a teď je manažerkou české společnosti. „Mým úkolem je podporovat podnikání českých firem, které mají zájem spolupracovat s ukrajinskými, a naopak,“ vysvětlila Ganna, která vede také jógové lekce a pomáhá tlumočit.

    Ganna je  vystudovaná právnička. Ganna je vystudovaná právnička. | IOM

  • 4.Iryna: Opět mezi dětmi

    Po příjezdu z Ukrajiny byla operátorkou výroby v továrně na součástky do motorů. Jako vystudovaná psycholožka ale Iryna chtěla spíše práci, kterou vykonávala dříve, tedy s dětmi. A to se jí splnilo v sociálních službách nízkoprahového klubu v Praze. „Dělá mi velkou radost, jak hezké vztahy tu s dětmi mám. Často přicházejí s nápady na aktivity samy, například na vytvoření hudebního souboru, to je skvělé,“ řekla potěšeně.

    Iryna s dětmi pořádá různé volnočasové aktivity. Iryna s dětmi pořádá různé volnočasové aktivity. | IOM

  • 5.Viktoria: Angličtina s pantomimou

    Ještě během studia doučovala angličtinu děti v základních a středních školách. Viktoria, která na začátku války přijela do Česka se sestrou, v oboru zůstala. Už rok učí v hotelovce. „Ne všechny děti všemu rozumějí, musela jsem se proto rychle naučit česky. Občas používám i pantomimu,“ popsala Viktoria a přiznala, že jí práce dala sílu překonat těžké období.

    Viktorii se po domově stýská. Viktorii se po domově stýská. | IOM

     

Video se připravuje ...
Další videa