Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Chytřejší k dronům, ostatní do útoku. Wagnerovci masivně rekrutují žoldnéře pro Afriku

Autor: mav, swp - 
9. dubna 2024
05:00

O žoldnéřské Wagnerově skupině už není slyšet v souvislosti s válkou na Ukrajině, nadále se ale činí v dalších zemích, kde její sítě založil zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin (†62). „Máme spoustu práce v Africe,“ lákají náboráři nové zájemce.

Od února letošního roku obnovila Soukromá vojenská společnost (ČVK) Wagner pod vedením nového velitele Antona Jelizarova nábor žoldnéřů, kteří mají být vysláni do afrických zemí. Od loňského března byl nábor pozastaven kvůli účasti wagnerovců na „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině, psal tehdy server Vjorstka.

Za poslední měsíc byly na oficiálním telegramovém kanálu skupiny zveřejněny asi dvě desítky zpráv o zahájení náboru. „Wagnerova skupina má v Africe mnoho práce!“ láká jeden takový inzerát a přidává kontakty na náboráře. A to hned devět náborářů, tak masivní verbování podle Vjorstky ještě wagnerovci neprováděli.

Konkrétně teď rekrutují bojovníky pro operace v Mali v západní Africe. V polovině února účty spojené se skupinou informovaly, že plukovník Assimi Goïta, který je v Mali u moci, prodloužil smlouvu s ČVK Wagner o nasazení v zemi, píše Nordsint. Nábor se provádí nejen mezi Rusy, ale také mezi obyvateli Běloruska.

„Ti nejchytřejší budou přiděleni k jednotce bezpilotních letounů. Ti, kteří jsou o něco méně chytří - k útočnému družstvu,“ sdělil jeden z náborářů potenciálním „zaměstnancům“ skupiny na chatu.

Organizátoři náboru hledají ochotné muže ve věku od 22 do 50 let a slibují jim smlouvu na šest měsíců, plat od 240 tisíc rublů a životní pojištění. Podobná částka byla nabízena i těm, kteří byli ochotni jít válčit na Ukrajinu.

Zpravodaj Vjorstky se vydával za zájemce a kontaktoval náboráře s krycím jménem Serg. „Připravte si celý balík dokumentů a informujte mě, a já vám řeknu, kdy dorazit na palubu,“ dal mu instrukce. „Další skupinu plánujeme vyslat v polovině dubna.“ Z dokladů jsou zapotřebí pas, vojenská knížka, potvrzení od psychiatra a adiktologa, o bezinfekčnosti (žloutenka, syfilis, HIV), EKG měření, o návštěvě u zubaře a výpis z trestního rejstříku. Wagnerovci se snaží zájemcům řešit překážky, například zákazy vycestovat.

Další náborář s volacím znakem Fraser uvedl, že proud zájemců o vstup do řad žoldnéřské organizace v Africe je velký. „V Africe takové riziko jako na Ukrajině nehrozí. A počasí je tam veselejší,“ dodal.

Video  Exploze letadla v africkém Mali: Na palubě byli i wagnerovští žoldáci.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa