Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vrah dostal za narukování na Ukrajinu milost. Hned po návratu znovu zabíjel

Autor: mav - 
13. ledna 2024
20:15

Dalnerečenský okresní soud v Přímořském kraji na ruském dálném východě odsoudil k sedmi letům Maxima Volkovoje, bývalého žoldáka žoldácké Wagnerovy skupiny. Po návratu z války totiž zabil svého známého.

Pro nedostatek lidských sil rekrutovala soukromá vojenská společnost Wagner – i tehdy osobně její šéf Jevgenij Prigožin (62) – mohutně ve věznicích. Ochotně brali na Ukrajinu i vrahy, kterým za účast na riskantní operaci nabízeli prominutí trestu i nemalé peníze.

Jedním z takto pardonovaných se nejspíš stal i Volkovoj. V roce 2022 dostal osm let za vraždu, ale byl propuštěn, pravděpodobně dostal milost kvůli účasti v bojových akcích, píše portál Sibir Realii ze skupiny Svobodná Evropa.

Podle výpovědi svědka Volkovoj po návratu z Ukrajiny pět dní popíjel u kamaráda, který ho ubytoval. Když šel hostitel spát, dostal se bývalý žoldák do konfliktu s jiným hostem, který svými postoji ke „speciální vojenské operaci na Ukrajině“ Volkovoje rozzlobil, uvádí se v soudním rozhodnutí.

Jak dodává Mediazona, Volkovoj sám vypověděl, že svého známého udeřil nejméně pětkrát stoličkou, pak pětkrát židlí, dvakrát ho bodnul do hýždě a ještě na něj vzal pálku. Oběť nakonec zemřela „na hojnou ztrátu krve, která byla komplikací, mnohočetné pohmožděniny v obličeji a na hlavě,“ uvádí se v soudním verdiktu.

Soud nepovažoval jeho předchozí osmiletý trest za přitěžující okolnost, naopak mu ještě ulehčilo nasazení a vyznamenání na Ukrajině. A také to, že prý konflikt rozpoutala oběť: „V průběhu soudního procesu bylo zjištěno, že iniciátorem vzniklé hádky byl poškozený K. A. I., který svými výroky o vojenské operaci na Ukrajině silně ranil city V. M. K., který v této vojenské operaci sloužil, vrátil se těsně před spáchaným činem,“ uvádí se v rozsudku. Výsledek: Sedm let v trestanecké kolonii s přísným režimem.

Video  Wagnerovci během vzpoury sestřelili Iljušin Il-22: Byl plný ruských velitelů  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa