Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Wagnerovci opět na scéně i na frontě. Nyní jim velí přímo Putin nebo „čečenský řezník“ Kadyrov

Autor: DVL, swp - 
31. října 2023
05:00

Po vzpouře, která se odehrála v červnu letošního roku, se Wagnerova skupina podle informací britského deníku The Daily Telegraph a ruského zpravodajského webu Meduza vrací opět do bojů na Ukrajině. Žoldáci nyní spadají pod ruskou Národní gardu, která je podřízená přímo Vladimiru Putinovi. Další žoldáci začnou sloužit u čečenského praporu. 

Poprvé od červnové vzpoury začala Wagnerova skupina opět bojovat na Ukrajině v přední linii. Žoldáci nyní spadají pod Národní gardu Ruské federace, která je podřízená přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Kanál na sociální síti Telegram spřízněný s wagnerovci zvaný Grey Zone informoval: „Wagnerova skupina se vrátila bojovat na Ukrajinu. Brzy začne nábor.“

Grey Zone také uvedl, že žoldáci bojují v Avdijivce v regionu Donbas, kam Putin nařídil velký útok s cílem město ovládnout. 

Další wagnerovci v Čečensku

Kromě toho vůdce Čečenska Ramzan Kadyrov řekl, že naverboval 170 wagnerovců pro nový prapor. „Vítám rozhodnutí, které žoldáci učinili. Jejich zkušenosti budou potřeba při řešení zadaných problémů,“ řekl Kadyrov. Na telegramu se navíc objevilo video, kde si čečenský lídr potřásá rukou s několika žoldáky Wagnerovy skupiny. 

Pravděpodobně se jedná o prapor Achmat. To, že se došlo k naverbování wagnerovců k čečenskému praporu potvrdil také velitel Achmatu Apti Alaudinov. Sdělil to ruské agentuře RIA Novosti a nábor označil za „masový příliv“. Dodal, že věří, že si žoldáci vybrali jeho prapor kvůli tomu, že „je mezi žoldáky a veliteli podobný étos“ a „wagnerovcům vyhovuje vysoká úroveň výcviku“.

Objevila se také informace, že se Moskva snaží do bojů naverbovat migranty ze Střední Asie a jedné ze žoldáckých skupin dovolila naverbovat do přední linii také ženy. 

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa