Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putin slaví 71. narozeniny. Kadyrov mu popřál a navrhl zrušit v Rusku prezidentské volby

Autor: ČTK, simao - 
7. října 2023
18:07

Ruský prezident Vladimir Putin, který se narodil 7. října 1952, dnes slaví 71. narozeniny. Popřál mu i vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov, který při té příležitosti navrhl zrušit prezidentské volby v Rusku, dokud neskončí „speciální vojenská operace“, jak Moskva nazývá válku Ruska proti Ukrajině.

O Kadyrovově návrhu, který zazněl během akce k dnešním jednasedmdesátým narozeninám ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala státní agentura TASS s odvoláním na svého zpravodaje v čečenské metropoli Grozném.

Prezidentské volby v Rusku se mají konat na jaře příštího roku. Putin - již tradičně - dosud neoznámil, zda bude kandidovat, ačkoliv se to všeobecně předpokládá.

Kadyrov přál Putinovi dlouhý věk

„Chci prezidentovi (Putinovi) popřát zdraví a dlouhý věk. Navrhuji teď, kdy pokračuje speciální vojenská operace, jednomyslně přijmout rozhodnutí, že ve volbách bude jediný kandidát - Vladimir Vladimirovič Putin. Anebo dočasně zrušit volby, protože nemáme jiného člověka, který by nyní mohl bránit naši zem,“ prohlásil Kadyrov během dnešní hromadné akce na ústředním náměstí v Grozném.

Té se podle úřadů zúčastnilo bezmála 25 000 lidí. Drželi v rukou transparenty s Putinovým portrétem a hesly „VVP (iniciály ruského prezidenta - pozn. red.) je štít a meč Ruska!“, „Silný prezident! Silné Rusko!“ a „Jsme spolu s prezidentem!“.

Na Putinovy narozeniny zavraždili Čečenci Politkovskou

V roce 2006 byla právě na Putinovy narozeniny zavražděna v Moskvě ruská novinářka Anna Politkovská, která ztělesňovala kritický hlas vůči režimu, vůči krvavé válce v Čečensku a vůči prokremelskému vládci Čečenska Kadyrovovi.

Najatý vrah ji zastřelil ve vstupu do činžovního domu, kde bydlela. Odsouzeni byli jen bezprostřední pachatelé, Čečenci. Objednavatele vraždy se dosud nepodařilo dopadnout, ačkoliv podle kritiků ruských poměrů „každý ví, kdo si vraždu objednal a zaplatil, ale nikdo o tom nemluví“.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

Zobrazit celý online

Video  Ramzan Kadyrov u Vladimira Putina - video publikované 28. 9. 2023.  - VK R. Kadyrova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa