Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žéňa zahynul! Jeho wagnerovci zůstanou v Bělorusku. Je jich tam kolem deseti tisíc, potvrdil Lukašenko

Aktualizováno -
25. srpna 2023
17:51
Autor: ČTK - 
25. srpna 2023
17:10

Žoldnéři z Wagnerovy skupiny i po smrti jejího vůdce zůstanou v Bělorusku, v zemi jich bude až 10.000, prohlásil dnes běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podle tiskových agentur. Lukašenkovy výroky se ale jeví v rozporu s předchozími zprávami médií, že podle satelitních snímků poklesl počet stanů v táborech obývaných ruskými žoldnéři v Bělorusku.

Lukašenko dnes také před novináři prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nemůže stát za středeční leteckou katastrofou, při které zřejmě zahynul vůdce Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Jevgenij Prigožin a jeho pravá ruka Dmitrij Utkin. Lukašenko také tvrdil, že Prigožina a Utkina varoval, ať si dávají pozor, ale Prigožin obavy o svůj život odmítl.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

„Wagner žil, Wagner žije a Wagner bude žít v Bělorusku, i kdyby se to někomu nelíbilo,“ řekl Lukašenko podle státní agentury Belta. „Ještě s Prigožinem jsme vybudovali systém, jak u nás Wagner bude rozmístěn. A pokud jde o ty satelitní snímky, že něco demontujeme, tak skládáme přebytečné stany, tolik jich není zapotřebí,“ prohlásil. V Bělorusku podle něj zůstává jádro skupiny, ale někteří odjeli na dovolenou a jiní se rozhodli žít stranou. „Ale známe čísla telefonů, hesla. Během několika dnů tady všichni budou, až 10.000 lidí,“ prohlásil.

Momentálně ale podle Lukašenka není nezbytné, aby všichni zůstávali v Bělorusku, kam mají přijíždět ve stanoveném počtu na výcvik. „Pokud se Rusko rozhodne odsud vzít lidi ke střídání v Africe, tak prosím, nejsme proti,“ dodal a zdůraznil, že v Bělorusku bude tolik žoldnéřů, kolik bude zapotřebí. „Své sliby splníme, podmínky znají,“ řekl běloruský vůdce.

Tvrdil, že wagnerovci platí Minsku za veškeré poskytnuté služby, a to i za stany a za vodu, zatímco běloruští vojáci - zejména příslušníci vojsk ministerstva vnitra a speciálních sil - rádi přebírají bojové zkušenosti ruských žoldnéřů. A sám nemá pocit, že by „seděl na sudu se střelným prachem“, přestože žoldnéře provází kontroverzní pověst propuštěných trestanců.

Odpovědnost za zřícení letadla s Prigožinem a Utkinem se podle Lukašenka mnozí snaží připsat Putinovi, ale ten podle běloruského vůdce s katastrofou nemá nic společného. „Nedokážu říci, kdo to udělal. Ale znám Putina. Je to uvážlivý, velmi klidný a dokonce pomalý člověk při rozhodování i o méně komplikovaných problémech. Proto si nedokážu představit, že by to udělal Putin, že by to zavinil Putin. To je příliš hrubá, neprofesionální práce, kdyby už k tomu došlo. To na Putina nevypadá,“ řekl. Dodal, že Minsk je ve styku s Prigožinovými příbuznými a ti jsou přesvědčeni, že „bez nejmenších pochybností Žeňa (zdrobnělina od Jevgenij - pozn. ČTK) zahynul“.

Tvrzení Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz z Kremlu, i další podobné spekulace, jsou „absolutní lži“, prohlásil to dnes Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa