Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Polsko má strach z wagnerovců. K hranicím s Běloruskem přesouvá tisícovku vojáků

Autor: ČTK - 
8. července 2023
21:05

Polsko začalo s přesunem 1000 svých vojáků k hranici s Běloruskem. Varšava krok odůvodňuje obavami z přítomnosti v sousední zemi žoldnéřů z Wagnerovy skupiny, píše dnes agentura Reuters. Není však jisté, zda se příslušníci Wagnerovy skupiny skutečně do Běloruska přesouvají.

Přesun polských vojáků oznámil na sociálních sítí ministr obrany Mariusz Balszczak. „Ukazujeme tím, že jsme připraveni zareagovat na pokusy o destabilizaci u hranic s naší zemí,“ uvedl ministr. Již dříve Varšava uvedla, že má z přesunu wagnerovců do sousední země bezpečnostní obavy.

Podle tisku však není jisté, zda se příslušníci Wagnerovy skupiny do Běloruska přesouvají. V pátek mezinárodní média informovala o prohlídce tábora, který běloruské úřady připravily pro žoldnéře. V zařízení však žádný wagnerovec nebyl. Podle agentury Reuters dnes jeden z vysokých představitelů skupiny uvedl, že se žoldnéři na přesun do Běloruska teprve připravují.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Polské úřady také tvrdí, že v posledních týdnech zaznamenávají vyšší počet migrantů, kteří se snaží překročit hranici z Běloruska do Polska. V pátek jich bylo zhruba 200. V roce 2021 Varšava tvrdila, že Bělorusko vyvolává na hranici s Polskem umělou migrační krizi, aby sousední stát destabilizovalo.

Odchod do Běloruska byl jednou z možností, kterou zmínil ve svém projevu ruský prezident Vladimir Putin po neúspěšné ozbrojené vzpouře wagnerovců proti velení ruské armády. Tím se wagnerovci měli vyhnout stíhání a trestu za své počínání. Mezi dalšími možnosti, o kterých mluvil Putin, byl odchod do civilu či podepsání kontraktu s ruskou armádou.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa