Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Noví rekruti wagnerovců musí souhlasit s útoky na země NATO. Je Polsko v ohrožení?

Autor: DVL, swp - 
30. července 2023
05:00

Noví rekruti Wagnerovy skupiny musí ve smlouvě souhlasit s útoky na země NATO, konkrétně na Polsko a Litvu, informovalo ukrajinské Centrum národního odporu. Ruský plukovník Andrej Kartapolov se přitom nechal slyšet, že by bylo pro Rusy nejlepší zabrat tzv. Suwalskou kapsu, která sousedí s Kaliningradskou oblastí, píše deník Daily Mail.

Novým rekrutům Wagnerovy skupiny bylo řečeno, že musí souhlasit s bojem v zemích NATO, konkrétně Polsku a Litvě, při podpisu smlouvy, prohlásilo ukrajinské Centrum národního odporu. 

Skupina žoldáků se přemisťuje do Běloruska poté, co její vůdce Jevgenij Prigožin minulý měsíc odvolal pokus o vzpouru proti ruskému ministerstvu obrany. Od příjezdu do země jsou wagnerovci ubytováni v polních táborech a poskytují výcvik běloruským silám. 

Ukrajina ale tvrdí, že rekrutují nové bojovníky v Bělorusku ve snaze rozšířit své řady v rámci přípravy na budoucí válku, potenciálně na území NATO. Nově naverbovaní žoldáci musí souhlasit s „účastí na nepřátelských akcích na území zemí sousedících s Běloruskem, zejména Polska a Litvy“, uvádí centrum.

Útok na území NATO spojený s Wagnerovou skupinou by představoval důvod pro to, aby bezpečnostní aliance vstoupila do ozbrojeného konfliktu.

Nejméně 5000 wagnerovců se přemístilo do Běloruska, kde mají trénovat armádu Alexandra Lukašenka.

Litva skupinu označila za teroristickou organizaci a polský ministr obrany Mariusz Błaszczak 18. července slíbil, že posílí hranice dvěma dalšími vojenskými brigádami kvůli přítomnosti žoldáků.

Je Suwalská kapsa cílem Rusů?

Hranice mezi Polskem a Litvou byla nazývána „nejslabším článkem NATO“. Suwalská kapsa je 60 mil dlouhý pás země, který má obrovský strategický význam pro NATO a EU – stejně jako pro Rusko.

Pro Západ je to jediné pozemní spojení se třemi bývalými sovětskými pobaltskými republikami – Litvou, Lotyšskem a Estonskem – které jsou vnímány jako zranitelné vůči Putinovi, pokud se současné napětí mezi Východem a Západem zhorší.

Pro Rusko by kontrola koridoru poskytla pozemní spojení mezi baltskou exklávou Kaliningrad, hlavní základnou Putinovy ​​Baltské flotily, a pevným spojencem Kremlu Běloruskem.

Ruský záložník plukovník Andrej Kartapolov, rovněž poslanec a předseda obranného výboru ruského parlamentu, začátkem tohoto měsíce uvedl, že by zde mohly být rozmístěny Wagnerovy síly. „Existuje takové místo jako Suwalská kapsa. Kdyby se něco stalo, velmi tuto oblast potřebujeme. Úderná jednotka (sídlící mezi wagnerovci v Bělorusku) je připravena dobýt tento úsek během několika hodin," nechat se slyšet Kartapolov.

Jeho plán „šokové pěsti“ by zasáhl řídce osídlené území, které bylo označeno jako „Achillova pata“ NATO nebo „měkký podbřišek“. Protože by to mohl být první kontaktní bod ve třetí světové válce, byla Suwalská kapsa označen jako „nejnebezpečnější místo na Zemi“.

Útok zde by pravděpodobně postavil NATO proti Rusku.

Polsko se však rychle přezbrojuje kvůli hrozbě z Moskvy a Německo má v Litvě trvale rozmístit 4000 vojáků, neboť NATO posiluje svou přítomnost v pobaltských státech.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinistka o postupu Ukrajinců: Proč útočí na Krymský most? A v čem je problém protiofenzivy  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa