Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lukašenkův Prigožin? Náměstek s wagnerovci formuje elitní jednotky, skrývá ho cenzura

Autor: mav - 
4. února 2024
18:02

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko sehrál svou roli v uklidnění letní vzpoury žoldnéřské armády Jevgenije Prigožina, část Wagnerovy skupiny se pak přesunula do Běloruska. S ozbrojenými složkami tam spolupracují nadále, trénují nové speciální zásahové jednotky policie, v jejichž čele stojí náměstek ministra vnitra Mikalaj Karpiankou. Spoluprací s wagnerovci se otevřeně chlubí, ale není přímo jejich členem? Ministerstvo se možná snaží zprávy o jeho stycích cenzurovat.

Soukromá vojenská společnost (ČVK) Wagner po Prigožinově vzpouře a následné (údajné) smrti ztratila na prestiži, její zkušení veteráni však nadále mají co nabídnout. Know-how ze skoro desetiletí bojů na Donbase, ze Sýrie či několika afrických zemí se snaží využít i Lukašenkův režim v Bělorusku. Na starosti to patrně má generálmajor Karpiankou – a možná má k wagnerovcům blíž, než je ministerstvo ochotné přiznat, jak naznačují případy cenzury a retušování oficiálních fotografií.

Mikalaj Karpiankou (bělorusky) neboli Nikolaj Karpenkov (v ruštině, kterou Lukašenkův režim používá spíš) se narodil 6. září 1968 v Minsku, vystudoval tankistickou akademii, po rozpadu Sovětského svazu přešel pod ministerstvo vnitra. V 90. letech pracoval v prezidentské bezpečnostní službě, 2003-2010 velel jednotkám Almaz, uvádí jeho profil na webu vojenské akademie.

V letech 2014-22 velel jinému speciálnímu oddílu GUBOPiK  (Hlavní odbor pro boj s organizovaným zločinem a korupcí), který rovněž tvrdě zasahoval proti demokratickým demonstracím roku 2020, protestujícím proti výsledku prezidentských voleb (Lukašenko se prohlásil za vítěze, ač podle západních pozorovatelů dostala víc hlasů Svjatlana Cichanouská, nyní exilová vůdkyně). Tím si Karpiankou spolu s dalšími vysloužil zařazení na západní sankční seznamy.

„Karpiankou osobně vedl příslušníky při pronásledování a bití pokojných demonstrantů v Minsku, hlavním městě Běloruska. V lednu 2021 unikl zvukový záznam, který údajně zachytil Karpiankoua, jak diskutuje o plánech na vybudování internačního tábora pro zadržené demonstranty a radí bezpečnostním složkám, aby střílely protestující do obličeje a genitálií,“ zdůvodňuje uvalení sankcí vláda USA. 

Jsou také videa ukazující, kterak Karpiankou osobně, jako jeden z mála nezamaskovaných policistů, vede zteč na kavárnu v Minsku a obuškem vymlátí skleněnou výlohu.

Od 19. listopadu 2020 je náměstkem ministra vnitra a velitelem vnitřních sil ministerstva – polovojenských jednotek; od března 2021 má hodnost generálmajora policie. Loni se pustil do reforem, zformoval několik jednotek zvláštního určení, které místo nudných čísel dostaly atraktivnější označení: Rys, Orel, Bouře, Tajfun, Buran, Cyklón, Tornádo, Smršť a Čest, jak informovala běloruská verze serveru Sputnik. Na mnohých záběrech jako policisté nevypadají – zelené uniformy, vojenské přilby, trénují zákopovou taktiku či s protitankovými granátomety (pancéřovkami/RPG), zneškodňovat miny...

Instruktoři z wagnerovců

„Dnes se vojáci jednotek zvláštního určení šesté sezóny taktické a specializované přípravy učili základům ženijní přípravy,“ uvádí příspěvek na telegramovém kanále Vnitřních sil Ministerstva vnitřních věcí Běloruské republiky z 24. ledna. „Instruktoři ČVK Wagner vojáky seznámili s taktickými a technickými charakteristikami, zásadami činnosti, metodami detekce protipěchotních, protitankových min, granátů, dalších typů výbušných předmětů, ale i výbušnin a detonačních prostředků. To vše bylo doprovázeno ukázkami z bojových zkušeností důstojníků,“ dodává. A takové příspěvky, s více či méně výslovnou zmínkou o wagnerovcích, jsou na onom telegramovém kanále docela pravidelně.

Není zřejmé, kolik wagnerovců takto s běloruským bezpečnostním aparátem spolupracuje, zdroje z běloruské exilové vlády odhadují, že jich v zemi zůstávají stovky, možná tisíc. Na fotkách z učeben bývá vidět jeden, dva maskovaní instruktoři s wagnerovským emblémem s lebkou, na videu ze cvičení vlaje i taková vlajka… A s tímto emblémem se nejméně dvakrát nechal vyfotit i velitel vnitřních sil, generálmajor Karpiankou.

Ministerstvo v rámci propagandy dbá na publikaci množství fotek, které se snaží ukazovat sílu ozbrojených složek. Generálovy fotky s nášivkou ovšem podezřele zmizely.

„Momentky z taktického a speciálního cvičení ve výcvikovém středisku vnitřních jednotek,“ zní popisek fotogalerie z drilu 22. prosince. „Bojovníci jednotek speciálního určení si pod vedením instruktorů s bojovými zkušenostmi zlepšili úroveň bojové přípravy.“ Wagnerovce tentokrát příspěvek nezmiňuje explicitně, nýbrž symbolem houslí, jak je na sociálních sítích časté. Soukromá armáda totiž údajně dostala jméno podle předáka Dmitrije Utkina (zemřel prý s Prigožinem), jehož volací znak zněl Wagner – podle jeho obliby skladatele Richarda Wagnera. Jeho žoldákům se pak říká také orchestr a podobně.

Zatímco jedna fotogalerie z prosincového výcviku je přes internetový prohlížeč přístupná i neregistrovaným uživatelům, druhá z téže akce už tak snadno dohledatelná není. A na té je vidět Karpiankou se zvláštní nášivkou. V horní části stojí rusky SPECNAZ VV MVD, což jsou zkratky pro oddíly speciálního nasazení ministerstva vnitra. Dole pak je latinkou, anglicky PMC Wagner GROUP, tedy Soukromá vojenská společnost Wagnerova skupina. Fotku nicméně přejal web státní televize.

Podobně se velitel zúčastnil cvičení 20. ledna. „Celý týden intenzivně cvičíte. Není to snadné, ale překonáváte se. Tak si budujete charakter,“ ocenil Karpiankou podle kanálu své bojovníky. „Nejdůležitější je, že tréninkem s instruktory, kteří mají obrovské bojové zkušenosti, velmi přispějete k rozvoji sebe sama jako vojenských profesionálů. Na kurzech panuje zvláštní atmosféra. Je cítit, že jste motivováni, nabiti na výsledky a máte silného bojového ducha!“

Tady už fotku generála v příspěvku nechali – ale pohrál si s ní grafik. Při bližším prozkoumání vypadá pravý rukáv nepřirozeně, navíc na jiných fotkách bývá patrné, že si generál na oba rukávy takovéto bundy připíná nějaký emblém… A hle, na sociálních sítích je vidět neretušovaný originál: Na rukávu je tatáž nášivka s wagnerovskou lebkou. 

Zde srovnání od grafiků Blesk Zpráv:

Náměstek běloruského ministerstva vnitra Mikalaj Karpiankou - vpravo s vyretušovanou nášivkou Wagnerovců. Náměstek běloruského ministerstva vnitra Mikalaj Karpiankou - vpravo s vyretušovanou nášivkou Wagnerovců. | Nikoleta Preložníková, MVD

„Pozorujeme systém, který v současné době na území Běloruska buduje generál Karpiankou,“ komentoval pro ruskou edici Hlasu Ameriky Pavel Latuško z exilového kabinetu Svjatlany Cichanouské. „Vytvořil celou síť speciálních jednotek, které jsou součástí vnitřních vojsk Běloruské republiky a které se nacházejí téměř ve všech regionálních centrech naší země. V Minsku jsou součástí těchto jednotek, které celkem čítají již 1 500 lidí, bývalí žoldnéři Wagnerovy skupiny. Karpiankou je člověk, který se v současných reáliích skutečně může stát novým Prigožinem,“ uvedl opoziční politik.

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa