Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan po sprše nadávek v Karviné: Atmosféra byla bouřlivá, tři panáky byly tak akorát

Autor: amb - 
23. ledna 2024
19:01

Vicepremiér a šéf Starostů Vít Rakušan zahájil výjezdy do oblastí, které jsou spíš baštou opozice, a hned první z nich vyvolal rozruch. Po ostrých slovech v Karviné však přišla slova chvály nejen od straníků. „Nevím, jestli dokážu na takovém setkání odloupnout nějaké voliče k nám," řekl Vít Rakušan a pro Blesk Zprávy promluvil o večeru v Karviné. „Je to symbolicky jasně nabídnutá ruka k diskusi," míní poslanec Jan Berki (STAN). 

Na debatu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) přišlo podle ČTK asi 200 lidí. Ozývalo se „Demisi!“, ministr to schytal i za to, že říká „v Karviný“. S Blesk Zprávami se den poté podělil o to, jaké měl z akce pocity. 

„Vlastně finálně moc dobrý, protože samozřejmě atmosféra byla bouřlivá hlavně v první polovině. Já jsem zachoval klid a odpovídal jsem na to, na co se odpovídat dalo, nepředstíral jsem jiné názory, než ve skutečnosti mám, prezentoval jsem ty svoje a nakonec to skončilo tak, že pár lidí zatleskalo a s několika dalšími jsem si dával pivo a panáka na baru. Takže z mého pohledu vlastně dobrý výsledek,“ zhodnotil.

„Ve mně to žádné negativní šrámy nezanechává, musím říct, že už potom jsem nechtěl stát na tom baru, že ty tři panáky po skončení byly tak akorát, co jsem v té únavě zvládal. Takže únava, ale vlastně pocit z toho, že se to povedlo,“ shrnul.

Na další takovou diskusi se chystá příští pondělí do Sokolova, pak zamíří ještě do Mostu, České Lípy, Vyškova, Přerova, čeká ho rovněž Ústí nad Labem a Havířov. „Vybrali jsme si schválně lokality, kde opoziční strany zaznamenávaly velký úspěch ve volbách a my mnohem menší,“ vysvětlil.

„Myslím si, že je hlavně důležité se s těmi lidmi bavit bez nějakého pražského ,kavárenského´ předsudku, prostě jít i do jiných bublin,“ odpověděl na otázku, zda by mu tyto výjezdy mohly přinést nějaké nové hlasy. „A  já si především myslím, že lidi může oslovit to, že vůbec někdo za nimi přijede, že se s nimi někdo baví. Nevím, jestli dokážu na takovém setkání odloupnout nějaké voliče k nám. Ale myslím si, že i naši voliči vidí, že nejsme zapouzdření a jsme schopní té komunikace,“ sdělil.

STAN nedávno zahájilo novou kampaň. Zveřejnilo video kritizující komunikaci s lidmi, na které Rakušan navázal právě výjezdy. „Každopádně je to v základu blíž k lidem a bez cenzury. Ano, cenzura neexistuje, ten název je schválně provokativní a my těm lidem právě na takových debatách ukazujeme, že cenzura prostě není,“ řekl Rakušan a připomněl, že do regionů vyjíždí třeba i eurokandidáti Jan Farský  a Danuše Nerudová.

Ostatně v Rakušanově marketingovém týmu jsou nové tváře a mezi nimi například Michal Repa, který dělal kampaň prezidentovi Petru Pavlovi nebo slovenské hlavě státu Zuzaně Čaputové. V týmu působí rovněž Anna Zemanová, která zase spolupracovala s Nerudovou, jak upozornila E15.

Jsme prezentovaní jako nějaké nestvůry

Straníci na Rakušanovu adresu nešetří slovy chvály. „Mohu říct, že má můj obdiv, protože se pustil do diskuse s lidmi, u kterých povětšinou asi bylo zřejmé dopředu, že s ním nebudou souhlasit. Zachoval si klidný přístup, odpovídal věcně. Takže za mě třeba nejen to, že vyjel, ale i to, jakým způsobem byl schopen reagovat na ty podněty, a teď ponechám stranou, jestli oprávněné nebo nikoliv, ze strany voličů převážně či někoho jiného,“ řekl poslanec Jan Berki Blesk Zprávám.

„Je to symbolicky jasně nabídnutá ruka k diskusi a nevybírá si ty, u kterých ví, že mu budou přikyvovat, vybírá si ty, u kterých ví, že s ním budou v nesouladu, budou mu oponovat, klást nepříjemné otázky. A to si myslím, že se občas z té politiky vytrácí, že si občas vybíráme přirozeně – jsme lidi – to publikum, které s námi převážně souhlasí. A tady je vidět, že pan ministr je schopen vystoupit z tohohle komfortu,“ dodal Berki.

Podle Martina Exnera je dobře, že ministr něco takového absolvoval. „Musíme mluvit se všemi lidmi. A já doufám, že se nám postupně daří tu debatu nějak zkulturnit, že i když spolu nesouhlasíme, tak bychom měli být schopni spolu mluvit, a i když spolu nesouhlasíme, tak bychom spolu měli mluvit s respektem. Jsem moc rád, že to pan ministr dokázal a myslím, že v té druhé půlce to dokázalo i obecenstvo,“ řekl Blesk Zprávám. Mohlo by to podle něj přispět i k nějakému zasypání příkopů ve společnosti.

„My jsme některými politiky prezentovaní jako nějaké nestvůry a pak se tady ukáže, že jsme normální lidi,“ doplnil Exner. „Jsme druhá nejsilnější vládní strana, myslím, že bychom měli být slyšet, což jsme teď úplně nebyli, takže to vítám,“ uvedl s tím, že Starostové a nezávislí chtějí prosazovat své priority.

„Jsem za to ráda, protože už jsme dopředu měli avizováno, že se budou dělat tyhle výjezdy právě do krajů, které jsou nějakým způsobem problematické ve smyslu, že je tam hodně nespokojených lidí, lidí, kteří žijí v sociálně vyloučených lokalitách. Takže jako místopředsedkyně Výboru pro sociální  oblast jsem byla ráda, že tam náš předseda vyjel, klobouk dolů za tu odvahu, já se s tím setkávám denně v regionu, také jezdím mezi lidi do měst, vesnic, ty názory jsou různé, ale je třeba si je vyslechnout a mít odvahu si je vyslechnout a umět na ně zareagovat, nebát se toho a nestranit se těch lidí,“ řekla Pavla Pivoňka Vaňková Blesk Zprávám.

„Některé dotazy mě opravdu překvapily svojí vulgaritou. Kolikrát to nebyly ani dotazy, ale vůbec ty reakce a to celkové nastavení. Chápu, že lidé mohou být nespokojení, ale za mě to vyjádření nespokojenosti může probíhat nějakou slušnou formou mezi slušnými lidmi. To mě překvapilo a to nevnímám pozitivně, protože jsem ráda, když se ta diskuse vede korektně,“ přiznala.

Pozitivně akci vnímá rovněž poslanec Tomáš Dubský. „Je potřeba, aby spolu lidé mluvili,“ uvedl pro Blesk Zprávy. Situace v Karviné pro něj překvapivá nebyla, také podle něj by se však k sobě lidé měli chovat slušně.

A co koaliční kolegové? „Já jsem i od některých koaličních, ne snad poslanců, vrcholných politiků, ale lidí, kteří mají blízko k těm stranám, že je to dobře a že je to nutná strategie vlády jako celku, jezdit za lidmi a poslouchat je. Tohle je prostě moje osobní iniciativa, tady opravdu se nikoho neptám, jestli můžu nebo nemůžu, tak to dělám,“ řekl Vít Rakušan Blesk Zprávám.

Video  Rakušan na videu: Zklamali jsme řadu lidí, musíme přitvrdit. Fialovi to řeknu.  - Facebook - V. Rakušan
Video se připravuje ...

9876543 ( 29. ledna 2024 21:16 )

Rakušan už neví jak nachytat lidi, aby se dostal STAN do PS.
Kovanda teď mluvil že rakoušan chce do dvou let mít 100 %ČEZ. Takhle kdyby prý plácal na západě tak si toho nebude nikdo vůbec všímat.
Žádné jednání s ČEZ zatím ani nebylo, a ani nebude.
Hlavně politici mají v ČEZ akcie.

Uživatel_5486376 ( 25. ledna 2024 11:16 )

Rakušan lže úplně stejně jak zloděj od nuteli

lami ( 24. ledna 2024 20:59 )

oprava : http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/ma­tejgre­g/vi­deos/­112714­981865­3716

lami ( 24. ledna 2024 20:58 )

Článek není úplně objektivní : Rakušan jak vždy lže !!!

http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/to­mas.ty­l.1/­vide­os/699­834047­6922871

naidka ( 24. ledna 2024 11:59 )

Debata byla tak bouřlivá, že nahrávku pustili raději bez zvuku. To by bylo jedno dlouhé pííííííp. 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa