Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pellegrini vítězem voleb: Oslava s Ficem! Tohle vám nezapomenu, bouřil poražený Korčok

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. dubna 2024
03:35
Autor: ČTK, simao, lig - 
6. dubna 2024
23:50

Vítězem prezidentských voleb na Slovensku se stal expremiér Peter Pellegrini, šéf vládní strany Hlas-SD. Koaliční partner premiéra Roberta Fica (Směr-SD) ve 2. kole voleb porazil exministra zahraničí Ivana Korčoka. Po sečtení 100 procent hlasů Pellegrini získal 53,12 % a 1 409 255 hlasů. Korčok si připsal 46,87 % a 1 243 709 hlasů. Do Pellegriniho štábu dorazil i premiér Fico, naopak poražený diplomat a exministr zahraničí Ivan Korčok na dálku vzkazoval, že jim jednu věc nikdy nezapomeneme a že vyhrál strach po netransparentní kampani...

  • Národ rozhodl, koho chce mít za prezidenta, řekl dosavadní předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini, který zvítězil v prezidentských volbách na Slovensku. Své zvolení vnímá jako upevnění vlády premiéra Roberta Fica a vládní koalice.
  • Pellegrini vyhrál se ziskem 53,12 % a 1 409 255 hlasů. Korčok si připsal 46,87 % a 1 243 709 hlasů.
  • Vláda se nemusí obávat, že z Prezidentského paláce vznikne centrum, které vládě bude škodit, prohlásil Pellegrini, který před novináře předstoupil ve společnosti Fica a bývalého prezidenta Ivana Gašparoviče.
  • „Budu chránit a bránit zájmy Slovenské republiky. Budu prezidentem, který bude podporovat vládu ve snaze zlepšovat život lidí na Slovensku. Udělám vše pro to, aby Slovensko vždy zůstalo na straně míru a nestanulo na straně války, ať se to někomu líbí, anebo nelíbí, ať mne za to kritizuje, kdo chce,“ řekl Pellegrini ve zjevné narážce na rezervovaný postoj vládní koalice k podpoře Ukrajiny, která se už déle než dva roky brání agresi Ruska.
  • V Pellegriniho volebním štábu v bratislavské restauraci Aušpic provázel průběžné výsledky jásot a potlesk. „Pelle na hrad, Pelle na hrad!“ skandovali kandidátovi spolupracovníci, než zazpívali slovenskou hymnu.
  • Robert Fico pogratuloval svému koaličnímu partnerovi a připomněl, že sám na prezidenta kandidoval neúspěšně. Do poraženého Ivana Korčoka si Fico rýpl, že nebyl připraven, aby hrál nejvyšší politickou hru.
  • Podle Korčoka, který uznal prohru, vyhrál kandidát s netransparentní kampaní. „Ukazuje se, že se dá stát prezidentem Slovenské republiky tak, že budete šířit nejen nenávist, bičovat vášeň a lidi tlačit na barikády, ale kampaň se dá vyhrát i tak, že z toho druhého, abych byl přesný, ze mě, uděláte kandidáta války. Chci vám říct jedno velmi zřetelně a jasně: tohle vám nezapomenu! Tohle vám nezapomenu nejen kvůli mým dvěma synům, ale i kvůli občanům Slovenské republiky,“ říkal Korčok.
  • Mandát současné prezidentky Zuzany Čaputové skončí v polovině června.

„Předstupuji před vás s obrovskou pokorou a vděkem,“ děkoval po svém zvolení Peter Pellegrini Slovákům. „Je to pro mě obrovský závazek, do budoucna obrovská čest a lidsky po tom všem, čím jsem si musel v té volební kampani projít, je to pro mě obrovským zadostiučiněním,“ pokračoval Pellegrini.

„Nedal jsem se žádným útokem, ani žádnou špinavostí, ani intrikou zlomit, naopak. Tuto zlou energii jsem přetavil do pozitivní energie,“ uvedl Pellegrini s tím, že jeho kandidatura nebyla postavená na boji proti někomu.

S Ficem, ale bez Danka

Po boku Pellegriniho stanuli při oslavné řeči po triumfu i premiér Fico a exprezident Ivan Gašparovič. „Chci upřímně z tohoto místa poděkovat mým koaličním partnerům, chci poděkovat panu premiérovi a předsedovi Strany Směr - sociální demokracie panu Robertovi Ficovi i panu předsedovi Slovenské národní strany Andreji Dankovi, se kterým jsme v kontaktu telefonickém, protože je mimo Bratislavu a nemohl být teď tady s námi, že jsme vyslali i tento týden velmi jasný signál celé vládní koalice,“ uvedl Pellegrini v děkovném projevu.

Koaliční partner Danko v jeho štábu na oslavách chyběl. Pellegrini vzkázal, že chce být prezidentem, který bude podporovat vládu ve „snažení zlepšovat život lidí na Slovensku, aby se podařilo vládě naplnit její programové prohlášení“.

„Udělám všechno pro to, aby Slovensko, ať se tomu někomu líbí, a nebo nelíbí, vždy zůstalo na straně míru a ne na straně války. A nechť mě za to kritizuje kdo chce, jak chce,“ pokračoval Pellegrini.

Korčok se naštval

Svou prohru krátce předtím uznal jeho vyzyvatel Ivan Korčok. Pellegrinimu poblahopřál, neskrýval ale své zklamání a rozčarování.

„Ano, spoluobčané, spoluobčanky, vážené dámy a pánové, na Slovensku se dá stát prezidentem Slovenské republiky i tak, že budete vést netransparentní kampaň, že nikdo nebude vědět, odkud přišly peníze na účet, že to nikoho nebude zajímat, že ti, kteří takovou kampaň vedou, to už považují za úplné detaily. Ukazuje se, že se dá stát prezidentem Slovenské republiky tak, že budete šířit nejen nenávist, bičovat vášeň a lidi tlačit na barikády, ale kampaň se dá vyhrát i tak, že z toho druhého, abych byl přesný, ze mě, uděláte kandidáta války. Chci vám říct jedno velmi zřetelně a jasně: tohle vám nezapomenu! Tohle vám nezapomenu nejen kvůli mým dvěma synům, ale i kvůli občanům Slovenské republiky,“ říkal Korčok.

„Rozhodla vysoká účast, já ji respektuji. Ale rozhodl strach, ale rozhodlo to, jako kdyby perspektivou této krajiny bylo šíření strachu, nenávisti. Ten strach šířili ti, kteří mají strach před voliči, jsou schovaní ve svých státních funkcích, bojí se vyjít ven na ulice. Pro mě je největší energie ta, kterou jsem dostal od lidí,“ dodal Korčok a mluvil o tom, že se mu v průběhu kampaně smáli. „Vytvořil se o mně obraz toho, kdo zavede Slovensko do války. Opakuji: tohle vám nezapomenu,“ dodal Korčok.

Video  Korčok po prohře s Pellegrinim: Tohle vám nikdy nezapomenu! Rozhodl strach  - Facebook - I. Korčok; Foto - ČTK/Ondřej Deml
Video se připravuje ...

Fico: Korčok není připravený na nejvyšší politickou hru

Fico si po gratulaci, kterou svérázně zakončil slovy „já si myslím, že teď bys to mohl ty říct, že takto se to robí do psej matere", rýpl do Korčoka.

„Zachovám si odstup a nebudu komentovat to, co říkal před několika minutami pan Korčok, kde v podstatě potvrdil, že není politicky připravený na to, aby hrál nějakou nejvyšší politickou hru,“ míní Fico a ve svém projevu se rovněž pustil do liberálních médií, aktivistů, nevládních organizací a progresivistů.

„Čekáme od vás, kteří jste to psali, že referendum o vládnutí dopadlo dobře, že většina lidí na Slovensku řekla, že si přeje pokračování tohoto stylu vládnutí, že si přeje, abychom přijímali to, co je v programovém prohlášení Vlády Slovenské republiky,“ bouřil Fico, který věří ve stabilitu vládní koalice. „Ať žije Peter Pellegrini, ať žije nový prezident a ať žije Slovenská republika,“ dodal Fico v projevu.

14:35
7. 4. 2024
!

„Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

13:42
7. 4. 2024

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

13:25
7. 4. 2024

„Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

Zobrazit celý online

Peter Pellegrini: Populární politik

Pellegrini je vedle dosluhující prezidentky Zuzany Čaputové dlouhodobě nejpopulárnějším slovenským politikem. Po hlasování v prvním kole voleb Pellegrini uvedl, že volby tyto nejsou rozhodováním o tom, zda se země přikloní na Východ, či na Západ.

Ekonom a politik Pellegrini se stal premiérem v roce 2018, kdy musel po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky odstoupit jeho dlouholetý spojenec Fico, a zůstal jím do roku 2020. Od loňského října je podruhé předsedou parlamentu; poprvé tuto funkci zastával rok a půl od listopadu 2014. Dlouhá léta působil ve Ficově straně Směr - sociální demokracie (Směr-SD).

Jasný vzkaz do Prahy

Pellegrini se během kampaně vyjadřoval i ke vztahům s Českem. V předvolební debatě Pellegrini reagoval na rozhodnutí české vlády přerušit kvůli rozdílným názorům Prahy a Bratislavy na zahraniční politiku mezivládní konzultace se slovenským kabinetem slovy: „Mrzí mě, že máme na Slovensku politiky, kteří se těší z toho, jaké gesto udělala česká vláda vůči Slovensku. Nevím, jak může být nějaká země kritizována za to, že nesdílí tak militantní postoj jako Česká republika.“

A dodal, že Slovensko nemá stát v pozoru podle toho, co český premiér Petr Fiala „zakřičí“ z Prahy. Později novinářům řekl, že ekonomická situace Česka není růžová a podle něj by se Česko nemělo vůči Slovensku stavět do role staršího bratra.

Problém s válkou na Ukrajině

V debatě se Pellegrini také vyslovil pro zastavení palby na Ukrajině a mírová jednání. Na dotaz moderátora diskuse, že dříve ještě podporoval vojenskou pomoc Ukrajině, Pellegrini v předvolební debatě tvrdil, že se postupem času ukázalo, že to k ničemu nevede a že nastupuje snaha o mír.

V závěrečném proslovu pak uvedl, že bylo dost rozhádané slovenské společnosti a že je třeba se sjednotit: „Slovenská politická scéna se dělí na ty, kteří jsou pro pokračování války za každou cenu, a na ty, kteří požadují zahájení mírových jednání,“ řekl nedávno. „Já patřím do té druhé skupiny,“ dodal.

Šéf Hlas-SD

Po odchodu ze strany Směr-SD premiéra Fica v roce 2020 si Pellegrini založil vlastní formaci Hlas-SD. V loňských zářijových parlamentních volbách skončila jeho strana třetí se ziskem 14,7 procenta hlasů a 27 mandátů.

Původně nevylučoval možnost spojení Hlasu-SD se dvěma liberálními stranami a s konzervativním Křesťanskodemokratickým hnutím (KDH), nakonec se ale dohodl s Ficem, čímž podle politologa Grigorije Mesežnikova „úplně zradil to, co dříve hlásal: To, že je dobrou alternativou k Ficovi, od kterého se distancoval. Bez Petera Pellegriniho by k instalování Fica počtvrté premiérem nedošlo,“ uvedl Mesežnikov.

Útoky koaličního parťáka Danka

V předvolební kampani Pellegrini usiloval o podporu celé vládní koalice, situaci mu ale komplikovaly útoky šéfa SNS Andreje Danka, který na Pellegriniho útočil, aby přiznal svoji sexuální orientaci. Pellegrini je totiž svobodný a o svém soukromém životě mlčí, v bulvárních médiích se proto občas spekuluje o jeho homosexualitě.

Ostrá kritika Pellegriniho zazněla i na prosincových demonstracích, které svolala opozice. Tisíce lidí tam pod hesly o ochraně právního státu skandovaly i vzkazy, že je Pellegrini „zrádce“ či „podržtaška“. Naráželi tak na jeho slova ze začátku loňského října, kdy se jednalo o nové vládě: „Nebudu žádný podržtaška ani nebudeme někomu dělat jen výtah k moci, aby si se státem dělal, co chce,“ řekl tehdy Pellegrini.

Ministr školství, předseda parlamentu

Peter Pellegrini se narodil 6. října 1975 v Banské Bystrici. Vystudoval obor finance, bankovnictví a investování na Univerzitě Matěje Bela ve svém rodném městě a Ekonomickou fakultu na Technické univerzitě v Košicích. Od roku 1998 podnikal a v politice se začal angažovat v roce 2002, kdy se stal asistentem poslance Směru Ľubomíra Vážného.

O čtyři roky později již za Směr poprvé zasedl v Národní radě SR. Od roku 2012 byl dva roky státním tajemníkem na ministerstvu financí. V roce 2014 byl krátce ministrem školství, v letech 2014 až 2016 předsedou parlamentu. Před nástupem do čela vlády byl od března 2016 místopředsedou vlády a ministrem pro investice a informatizaci.

Do úřadu premiéra nastoupil Pellegrini v březnu 2018, kdy vrcholila krize kolem vraždy novináře Kuciaka, jež vyvolala v zemi mohutné demonstrace. Tehdejší prezident Andrej Kiska jej pověřil sestavením kabinetu poté, co přijal demisi třetí Ficovy vlády. V čele kabinetu skončil Pellegrini po porážce ve volbách v únoru 2020. A v říjnu 2020 rezignoval na funkci místopředsedy parlamentu, kterou zastával od března 2019.

Sexy politik

V minulosti působil Pellegrini v dozorčích radách několika společností a byl členem vědecké rady Univerzity Matěje Bela. Hovoří anglicky, rusky a německy. Má italské předky, jeho příjmení znamená v italštině poutník (pellegrino), respektive poutníci (pellegrini). Má rád auta a hudbu, v mládí tančil v souboru a hrál na akordeon. Ženské časopisy ho zvolily nejvíc sexy politikem na Slovensku.

Pellegrini si zakládá na bezchybné image, ke svým příznivcům často promlouvá na facebooku. Před minulými volbami v roce 2020 vyvolal rozruch cenzurní zásah do rozhovoru Týdeníku Plus 7 s Pellegrinim.

Vydavatel týdeníku odmítl otisknout pasáž, týkající se Pellegriniho sexuální orientace, o které se již delší dobu spekulovalo (na přímou otázku, zda je pravda, že je gay, odpověděl záporně). Respondent podle vydavatele vyjádřil nesouhlas s otištěním. Šéfredaktorka týdeníku posléze podala výpověď s komentářem, že volební lídr strany, která se vymezuje proti homosexuálům, musí zvládnout otázky na vlastní sexuální orientaci. Strana Směr-SD se mimo jiné postavila proti registrovanému partnerství.

Video  Předvolební klip Petera Pellegriniho: Promluvil o rodičích, sestře i své politické kariéře  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

roxin ( 7. dubna 2024 20:01 )

My jsme to poznali za rok jakou cestou nás vede parta i soudruh z hradu, TOU PROZÁPADNÍ KTEROU ani HAVEL NECHTĚL, zaprodali nás jen proto že jim lezou do eé.!!!

jajas ( 7. dubna 2024 18:11 )

Uživatel_5823590: Ty budeš za chvíli také "v řešení"....ale psychiatrů, bambulo. 😃

6vox6 ( 7. dubna 2024 16:20 )

To se teprve uvidí co Slovensko vyhrálo.

6vox6 ( 7. dubna 2024 16:18 )

Musíš číst i jiné plátky než Blesk. Pavel Pellegrinimu kvole nímu vítězství samozřejmě popřál.

6vox6 ( 7. dubna 2024 16:16 )

Slováci vyházeli celou svoji vládu, nebo co to meleš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa