Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš se vložil do slovenských voleb a schytal kritiku. Pellegrini se klaněl v Moskvě, zní z koalice

Autor: amb - 
22. března 2024
13:23

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš opět doporučil Slovákům, koho mají volit. Nepřekvapivě je jeho favoritem Peter Pellegrini, díky kterému Robert Fico po posledních volbách složil vládu. Babiše kritizovali vládní politici, kteří se vyjádřili proti Pellegrinimu. „Andrej Babiš podpořil Ficova věrného druha Pellegriniho, který se jako kandidát na premiéra neštítil jít se poklonit do Moskvy Putinovi,“ uvedl například lidovecký místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek. 

„Vážené Slovenky, vážení Slováci, v sobotních prezidentských volbách běžte prosím volit, ať za vás nerozhodnou jiní. Petera Pellegriniho znám a vím, že svoji vlast vždy důstojně reprezentoval a nebál se hájit slovenské národní zájmy. Je velmi důležité, aby v čele Slovenska stál člověk, kterého znáte, důvěřujete mu a víte, co od něj můžete očekávat. Držím vám palce,“ uvedl ve videu na sociální síti X český expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. 

Pirátský poslanec Jakub Michálek Babišův vzkaz následně označil za vrchol. „Za Mečiara Slovákům z bývalého státního podniku Petrimex vytuneloval přes tajné akcie ve Švýcarsku Agrofert a teď jim chce vnucovat rozumy, koho volit. A ještě říká, ať se jeho oponenti nemíchají do slovenských voleb. Drzost tohoto vypočítavce nezná meze,“ napsal v komentářích na X. 

Ženíšek: Dělat přesný opak, než chce Babiš

Slovenské volby však v reakci na volby okomentovali i další politici. „Andrej Babiš podpořil Ficova věrného druha Pellegriniho, který se jako kandidát na premiéra neštítil jít se poklonit do Moskvy Putinovi, aby nabral politické body. Tohle spojení Babiš, Pellegrini, Fico, Putin... Ale jinak vůbec není bezpečnostní hrozba,“ uvedl naopak místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a vyjádřil se tak proti Pellegrinimu. 

V podobném duchu Babišův příspěvek okomentoval i předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). „Andrej Babiš podpořil ve slovenské prezidentské volbě Petra Pellegriniho. Slovenským občanům nebudu radit, koho mají volit. Jen chci říct, že v politickém životě se mi vždy osvědčilo dělat přesný opak toho, co si on přeje,“ napsal na X.

Politolog: Nechme Slováky

Babiš radil Slovákům už při podzimních parlamentních volbách. „To nejhorší, co se vám může stát, že budete mít ve vládě Progresivní Slovensko. To jsou takoví čeští Piráti. Ti chtěli, aby Česká republika přišla o právo veta, aby o nás rozhodoval Brusel. Promigrantští zelení šílenci. A co se u nás děje, to se stane i u vás. Navyšují daně, snižují důchody, přesvědčují nás o tom, kolik máme pohlaví, chtějí zlegalizovat drogy. Tomu vy přece musíte zabránit, to si Slovensko nezaslouží. Prosím vás, rozhodněte v sobotu o vládě, která bude svrchovaná a bude bojovat za zájmy slovenských občanů,“ řekl ve videu, už když platilo volební moratorium. 

Nebyl však tehdy jediný. V září se vyjádřil proti současnému premiérovi Robertu Ficovi. Řekl, že Ficovy názory odpovídají ruské propagandě a mohly by zhoršit vztahy mezi Prahou a Bratislavou, což se potvrdilo pozastavením mezivládních konzultací. 

„Nechme Slováky volit a rozhodovat si o svých věcech. Jsou alergičtí na to, když jim někdo radí, a dvojnásobně alergičtí jsou tehdy, když jde o Čechy nebo Maďary,“ řekl už dříve Blesk Zprávám politolog Jan Kubáček. Komentoval tím situaci před podzimními slovenskými parlamentními volbami. 

„Tyto panské rady vždy špatně končí. Už tyto lapsy dělal v minulosti Miloš Zeman a nebylo to vhodné, zatěžuje to standardní politické pragmatické vztahy a oslabuje české zájmy,“ dodal dříve Kubáček. 

„Spoustu Slováků to naštve, ve výsledku to může působit bumerangově a vést k opačnému chování – část voličů se zvedne a řekne: ,Podívejte se, pokud mi budete říkat, koho mám volit, tak zvolím toho, se kterým máte problém.‘ Je to velmi dvojsečná a nebezpečná zbraň,“ uvedl politolog.

Video  Čaputová přijela do Prahy kvůli Pavlovi a Havlovi. Český prezident: Všichni chceme mír na Ukrajině.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 25. března 2024 17:28 )

No toto? 😁 Opět Babiš? Kdo by to čekal? 😁

jajas ( 25. března 2024 14:14 )

Tak jasně že proruského švába doporučeuje Fico, mají stejné názory a už sebou taky praco­vali­....­.nedi­vím se....posílí to jeho vládu. 🙂

nadčasový MP ( 25. března 2024 08:07 )

😃 👍

nadčasový MP ( 25. března 2024 08:05 )

Pozdě. Už ho mají na prvním místě, bude hračka ho protlačit. Nechápu, jak je možné ty masy lidí tak snadno zmanipulovat. 😨

Uživatel_5813258 ( 24. března 2024 10:16 )

slováci pokud chcete mít prezidenta s rovnou páteři volte Pelegriního Harabina,madarská menšina dá hlasy Pelegrinimu ! pozor slováci odstrašujicí příklad je česko se soudruhem prezidentem loutkou USA NATO UKR náš nejhorší premier šašek,lhář ovce USA UKR a každý kdo má dirku,vláda hruzy. Slováci už bylo dost čapu­tovcu,­rozha­zová­ní miliard strašení vákou na přáni zločincu USA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa