Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útoků na Česko přibývá: Nebudeme v pozoru, když Fiala zakřičí z Prahy, hlásí na Slovensku

  • Autor: simao,ČTK - 
    21. 3. 2024
    05:00

    Sobotní 1. kolo slovenských voleb přichází v době napjatých vztahů mezi Českem a Slovenskem. Vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla přerušit mezivládní konzultace s kabinetem Roberta Fica (Směr-SD) - kvůli rozdílným postojům k Ukrajině a Rusku. Nedojde tak na společné jarní zasedání vlád. Prezident Petr Pavel mírní emoce, vztahy označil za dobré. Česko se však stává terčem i v případě předvolební kampaně některých z kandidátů. Včetně favorita voleb Petera Pellegriniho (Hlas-SD), který v předvolební debatě upozorňoval, že Slováci nebudou v pozoru, když Fiala zakřičí z Prahy. Ještě dál zašel proruský kandidát Štefan Harabin, podle kterého Češi podporují fašisty...

  • 1.Pellegrini o Fialovi

    „Mrzí mě, že máme na Slovensku politiky, kteří se těší z toho, jaké gesto udělala česká vláda vůči Slovensku. Nevím, jak může být nějaká země kritizována za to, že nesdílí tak militantní postoj jako Česká republika,“ uvedl v předvolebním duelu na Markíze Peter Pellegrini (Hlas-SD).

    Slovensko nemá podle něj stát v pozoru podle toho, co český premiér Petr Fiala „zakřičí“ z Prahy. Později novinářům řekl, že ekonomická situace Česka není růžová a podle něj by se Česko nemělo vůči Slovensku stavět do role staršího bratra.

    Video  Pellegrini: Rusko je agresor! Česko bylo, je a bude naším nejbližším partnerem.  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 2.Harabin: Podporujete fašisty

    Štefan Harabin je bývalý předseda Nejvyššího soudu a někdejší ministr spravedlnosti v první vládě Roberta Fica. Je považovaný za zastánce Ruska. V pondělí 18. března mu vyslovil podporu šéf nejmenší vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko, poté co sám z volebního klání odstoupil.

    „První cesta by vedla do Ruska, protože nepojedu do Česka - pokud bych vyhrál volby - k podporovatelům hitlerovců a fašistů“ tvrdí přitom Harabin. K Rusům má dle svých slov mimořádně pozitivní vztah. Chtěl by „normalizovat vztahy s Ruskem“, jak uvedl 12. března při setkání s občany.

    Andrej Danko odstoupil z prezidentského klání, podpořil Štefana Harabina. Andrej Danko odstoupil z prezidentského klání, podpořil Štefana Harabina. | Profimedia.cz

  • 3.Korčok varuje před pálením mostů

    „Zodpovědnost je jednoznačně na Slovensku. To, co se stalo, je v neprospěch Slovenské republiky. Pálíme mosty k našim sousedům,“ varoval v předvolební debatě Ivan Korčok, exministr zahraničí a někdejší velvyslanec v Německu či v USA.

    „Nesmíme pálit mosty k nejbližším. Jako prezident bych mosty k České republice obnovoval,“ apeloval již dříve během setkání s občany v Bratislavě.

    Video  Rusko je agresor, Ukrajina oběť! Pozor na falešná volání po míru, varoval Korčok.  - Facebook - I. Korčok
    Video se připravuje ...

  • 4.Pavel mírní vášně

    „Cokoliv dnes slyšíme o kvalitě česko-slovenských vztahů je třeba brát s velkou rezervou. Tyto vztahy jsou a budou dobré. A pokud spolu nesouhlasíme na úrovni vlád ohledně jednoho sice zásadního, ale zahraničněpolitického problému, tak to neznamená, že nějakým způsobem narušujeme česko-slovenské vztahy,“ uvedl v pondělí 18. března v Praze prezident Petr Pavel na společném brífinku se Zuzanou Čaputovou.

    „Ty vztahy probíhají na mnoha úrovních, od prezidentů po občany, a nemůže je změnit to, že máme na jeden problém jiný názor. Ani jedna země nechce válku. My chceme všichni, aby na Ukrajině zavládl mír a abychom měli v Evropě klid na rozvíjení našich zemí. Otázkou je, jakým způsobem toho míru dosáhnout. Nepomůže, když o něm budeme mluvit, nepomůže, když ho budeme jenom chtít. Pro to, aby na Ukrajině znovu zavládl mír, musíme něco konkrétního dělat. A v tom se v tuto dobu neshodneme, ale neznamená, že se na tom neshodneme i v budoucnu. Nenechme se příliš znechutit, nenechme se příliš zviklat. Vztahy jsou a budou dobré,“ dodal Pavel.

    Video  Čaputová přijela do Prahy kvůli Pavlovi a Havlovi. Český prezident: Všichni chceme mír na Ukrajině.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 5.Fico? Pragmatik, míní Pavel

    O kritice ze strany Roberta Fica promluvil Petr Pavel i v rozhovoru pro Blesk v pořadu Hráči. „Na jednu stranu je to asi snaha oslovit velkou část slovenské populace, slovenských voličů, kteří sice mají obavy z války na Ukrajině, ale postupem nejenom domácí, ale i zahraniční propagandy věří spíše tomu, že v této válce zvítězí Rusko a možná by v tom viděli i jistý příslib návratu k nějaké formě stability,“ míní Pavel.

     „Já si myslím, že je to politický pragmatismus, Robert Fico je zkušený politik, který asi se nenechá úplně opít rohlíkem, ví, s kým má tu čest ve vztahu k Rusku, a asi si nedělá příliš velké iluze o nějaké snaze nastavit mírové a rovnoprávné soužití v Evropě, ale zároveň je realistou v tom, že ví, že Rusko je a bude i nadále alespoň vojenskou velmocí, která má množství jaderných zbraní, že si může řadu věcí vynutit silou, a zřejmě očekává, že dříve nebo později dojde k nějakým jednáním s Ruskem o poválečném uspořádání. A možná má i jistou naději v to, že země, které se budou teď chovat k Rusku vstřícněji, tak budou mít možná privilegovanější podmínky při vyjednávání poválečných vztahů než ty ostatní,“ upozornil Pavel a zmínil to, že Fico mluvil mj. o tom, že by mohly být opět levnější energie.

    Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 6.Zeman podporuje Pellegriniho

    Jasno o tom, komu ve slovenských volbách drží palce, má exprezident Miloš Zeman, toho času hospitalizovaný v nemocnici v Motole. Při návštěvě Petera Pellegriniho v Praze vyjádřil slovenskému expremiérovi podporu osobně i na videu.

    Video  Slovenské prezidentské volby: Zeman fandí Pellegrinimu a natočil mu videovzkaz.  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

  • 7.Fico: České rozhodnutí mimo mísu

    „Když jste za mír a zastavení vzájemného zabíjení se Slovanů, jste Putinův člověk. Když jste za zabíjení a zapojení EU a NATO do války na Ukrajině, jste na správné straně. Vážně si kladu otázku, jak daleko půjdou velké země EU proti těm státům, které mají jiný názor na válku na Ukrajině. Opakuji jiný názor, ne jiný přístup. Servilnost se v EU oceňuje, hrdost a suverenita trestá,“ uvedl v jednom z posledních videí Robert Fico.

    „Ano, tvrdíme, že použití ruské vojenské síly na Ukrajině je porušení mezinárodního práva jako i to, že Ukrajina potřebuje pomoct. V ostatních otázkách máme však rozdílné názory. Především jsme za okamžité příměří a mírové jednání. A za to nás je třeba potrestat,“ míní Fico a stěžuje si na protiruskou atmosféru v EU. „Buď jste za válku a proti Rusku a jste akceptovaní, i kdybyste doma vraždili, anebo jste proti válce a prosazujete rozumné přístupy, tehdy jste nežádoucí a potrestání hodní. Jednoduché jako facka,“ podotkl Fico, který míní, že válka na Ukrajině nemá vojenské řešení.

    Fico: Kdo tohle Fialovi poradil?

    Pokračování války na Ukrajině a její další vyzbrojování podle Fica podporují česká i nová polská vláda. Moderní Slovensko kvůli svému suverénnímu postoji k válce na Ukrajině nebylo podle Fica vystavené nikdy takovému tlaku, jako nyní.

    Zatímco společné jednání české a ukrajinské vlády bylo odloženo na neurčito, Fico potvrdil, že se v Michalovcích chystá na duben společné zasedání vlád Slovenska a Ukrajiny, kde by se měla řešit ekonomická a humanitární spolupráce.

    „Doufám, že tohle společné jednání nepostihne stejný osud, jako zasedání české a slovenské vlády, které česká strana zrušila, protože máme jiný názor na válku na Ukrajině. Kdo tohle panu premiéru Fialovi poradil, nevím. Ale bylo to rozhodnutí mimo mísu a proti dobrým vztahům mezi slovenským a českým národem,“ dodal Fico, který v dřívějším videu uvedl, že zatímco Fialova vláda zrušila dubnové jednání se slovenskou v ČR, česká vláda je na Slovensku vždy vítána.

    Video  Fico vzkázal Fialovi: Máte zájem podporovat válku na Ukrajině! Česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv.  - Facebook - Robert Fico
    Video se připravuje ...

  • 8.Klaus na Slovensku

    „Vztahy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou jsou pro mě tak vzácné a cenné, že nevidím žádný důvod je zatěžovat rozdílnými názory na události, které se často ani nedotýkají společného slovensko-českého života,“ tvrdil Fico v Bratislavě po schůzce s exprezidentem Václavem Klausem.

    Klaus uvedl, že 11. března na Slovensko dorazil po roztržce české a slovenské vlády náhodou, datum měli domluvené už delší dobu.

    „Bohužel toto setkání dostalo novou, pro nás, pro mě určitě a pro mnoho občanů ČR nečekanou aktualitu. Já plně souhlasím s panem premiérem a myslím si, že si to mohu dovolit jako někdo, kdo více než tři desetiletí byl v centru česko-slovenských a slovensko-českých vztahů a kdo se velmi zasloužil o klidné, přátelské, mírumilovné a celým světem dávané za příklad rozdělení Československa, myslím, že mám nárok k tomu také říci pár slov. Ano, já souhlasím s panem premiérem, že česko-slovenské vztahy (...) jsou něco, co je v základě vztahů našich dvou národů, nesmí být žádnou konkrétní politickou reprezentací poškozeny, já někdy říkám, že jsou vytknuty před závorku a jakékoliv hašteření konkrétních politických seskupení v té, či oné chvíli, tyto vztahy nesmí narušit,“ apeloval na Slovensku Klaus.

    Na Slovensko přivezl vzkaz, aby vztahy pokračovaly v plném rozsahu a tak jako v minulosti. „Říkám to zcela autoritativně a s naprostou jistotou,“ dodával Klaus.

  • 9.Čaputová podpořila Fialu

    „Ano, jsou tu jisté události, které se udály mezi vládami. Musím říct, že rozumím těm důvodům, které pan premiér Fiala komunikoval,“ řekla zcela jasně v Praze 18. března Zuzana Čaputová.

    „To je to, co komunikoval pan premiér Fiala a musím říct, že rozumím tomu, co zdůvodnil. Naopak některá vyjádření představitelů vlády Slovenské republiky považuji za nešťastné, pokud tvrdí, že Unie se snaží, aby se Slovani zabíjeli a nebo likvidovali. Nepovažuji to za šťastné a logicky to vyvolává nějaký způsob reakce,“ poznamenala Čaputová.

    Video  Čaputová v Praze: S Pavlem vyrazila na film o Havlovi, potkala i Bartošku, Fialu i studenty před fakultou.  - Instagram - Zuzana Čaputová, Petr Pavel
    Video se připravuje ...

vlasok ( 25. dubna 2024 19:07 )

Áno, toho si vybral, národ slovenský a nie toho, ktorého nám chceli nanútiť.

vlasok ( 25. dubna 2024 19:05 )

No, možno u vás máte voľnosť a slobodu, môžete hovoriť čo chcete, ale u nás sa smie iba to, čo povedia "progresívci", ináč vás lynčujú a nadávajú, tuším by zabíjali. Niečo tak otrasné aj v EÚ proti vlastnému národu som nikdy nevidel. A žiadna "sloboda a voľnosť", to sa u nás teraz NESMIE. Ešte si objednávajú v EÚ, ktorá ani nevie o čom sa točí, že vraj prezident, ktorého sme si MY vybrali bol zvolený s Ruskou podporou, niečo hrozné, čo u nás robia "prihoretí plagiátori".

Jaroslav Vašíček ( 7. dubna 2024 04:12 )

Máš pravdu!Nemuseli se Američané ve druhé světové válce angažovat pro Evropu.Na to by stačilo pár blbejch Čechů,kteří by Němce přesvědčili a oni by to vzdali.Můj strýc,který padl u Tobruku a stovky mladých Američanů,kteří padli v Evropě mohli žít,Škoda Inko,že jsi jim nemohla poradit.Ale my Čecháčci jsme takový zparchantělý národ.který strašně dobře dokážeme "dobře "radit.Jarda

Jaroslav Vašíček ( 7. dubna 2024 02:04 )

Pane Samec,když už jste ten samec,tak už nebuďte blbec!

Kokoška Tobolka ( 31. března 2024 18:26 )

Je he he

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa