Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Lži, šíření strachu a neférová kampaň: Slovenská média píší, co zajistilo Pellegrinimu vítězství

Autor: ČTK, lig - 
7. dubna 2024
09:02

Vítězi sobotního rozhodujícího kola prezidentských voleb na Slovensku, předsedovi parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) Peteru Pellegrinimu pomohla sázka na téma války, mobilizace voličů vládní koalice a oslovil také regiony s početnou maďarskou menšinou, píší dnes slovenská média. Podle listů Sme a Denník N výsledek hlasování znamená, že moc konsolidoval premiér Robert Fico, v jehož straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Pellegrini v minulosti po dvě desetiletí působil.

„Velkou část voličů podporujících současnou vládní koalici mobilizovalo nepochybně i to, že ve dvou předchozích volbách zvítězil ‚opoziční´ kandidát. Chtěli, aby se to obrátilo. Podobně to zafungovalo i v sousedním Česku, jen v obráceném garde - po dvou neúspěšných pokusech porazit Miloše Zemana se opoziční tábor zmobilizoval až potřetí, když vyhrál Petr Pavel," napsal list Pravda.

Pellegrinimu podle deníku pomohlo i strašení, že jeho soupeř Ivan Korčok zatáhne Slovensko do války. „Ačkoliv takovéto kompetence prezident nemá, na velkou část voličů to pravděpodobně zabralo. Strach je nejsilnější mobilizační prvek," dodal.

Šéf sněmovny Pellegrini vyhrál sobotní druhé kolo voleb prezidenta se ziskem 53,12 procenta hlasů, Korčoka podpořilo 46,87 procenta voličů.

„Je legitimně zvoleným prezidentem. Problémem je způsob, jak se jím stal. Do paláce se dostal lžemi, šířením strachu, úmyslnou polarizací, neférovou kampaní či bratříčkováním s extrémisty," napsal o Pellegrinim list Sme.

Tvrdí, že Pellegrini nebude nadstranickým prezidentem a že Fico výsledkem prezidentských voleb konsolidoval moc. „Takováto vládní koalice samozřejmě nemůže změnit ústavu, ale v rámci jejích dnešních mantinelů může postupně ovládnout i další složky státu," uvedl deník. Dodal, že bude pokračovat šikana kritických úředníků či policistů, postup vůči kritickým médiím bude tvrdší a na řadu přijdou i nevládní organizace.

„Prezidentem bude Peter Pellegrini. Prezidentem, ale jen na obrazech ve státních kancelářích a ve školách. Skutečným prezidentem bude Robert Fico. Fico bude reálným prezidentem, protože je nezpochybnitelným šéfem koaliční skupiny. Pellegrini ho poslouchá na slovo," napsal list Denník N.

„Pellegrini svého protikandidáta porazil až s překvapivým náskokem téměř 170.000 hlasů," naspal list Plus Jeden deň. Průzkumy předpovídaly mnohem těsnější výsledek rozhodujícího duelu, březnové první kolo prezidentských voleb zase vyhrál Korčok s nečekaně vysokým náskokem téměř 124 000 hlasů před Pellegrinim.

Podle portálu Aktuality.sk byla nejsilnější zbraní Pellegriniho vládní koalice. Web doplnil, že vládní strany s výjimkou nacionalistické Slovenské národní strany si udržují v průzkumech vysokou podporu navzdory masivním občanským a opozičním protestům, které začaly po loňském nástupu nynější Ficovy vlády do úřadu.

„Pellegrini se sám zúčastnil jedné z největších a nejšpinavějších antikampaní v dějinách slovenské politiky," napsaly Aktuality.sk. Dodaly, že z diplomata Korčoka vládní politici udělali válečného štváče.

Video  Vítěz voleb Pellegrini: Špinavosti a intriky mě nezlomily! Fico si rýpl do Korčoka.  - Facebook - P. Pellegrini, Foto - ČTK/Václav Šálek
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 7. dubna 2024 19:07 )

😁 Jak to kdosi nazval...noc dlouhých ksichtů 😁 Jo jo, pýcha předchází pád, Korčoku 😁

e.lesanova ( 7. dubna 2024 19:05 )

Korčok hned po volbách svým projevem ukázal, že na funkci prezidenta nemá. Naprosto selhal i jako člověk. A myslím, že jak jemu, tak celé jeho rodině jen prospěla ona "výchovná" v podobě volby proti­kandi­dáta­...mít nos moc vysoko a spoléhat na kámoše vzadu, se nevyplácí.

Uživatel_5313099 ( 7. dubna 2024 11:31 )

Jako u nás, vítězství pomocí antibabiš kampaně. Jenže na Slovensku teď bude prezident a premiér pro Slovensko a své občany ne pro chudobu a zabíjení v cizí zemi.

Uživatel_5443338 ( 7. dubna 2024 10:03 )

Slovenské média sú presne ako americký bulvár -pravda nás nezaujíma ,na klamstvách zarobíme viac takže slovenské média sú detto ako americké a Pan Korcok a hej podporovatelia používali túto zbraň a nie nadarmo sa hovorí ako šubranou bojuješ takou padnes.
Karma je zdarma tak ho dobehla

Uživatel_5443338 ( 7. dubna 2024 10:00 )

Kto akou zbraňou boju takou padá a pôda seba súdim seba

Zobrazit celou diskusi