Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Strach favorita prezidentských voleb: Otec Pellegriniho skončil v nemocnici

Autor: trm, vja, ČTK - 
23. března 2024
12:00

Bez jednoho z nejbližších lidí se musí během volební soboty obejít favorit prezidentského klání na Slovensku Peter Pellegrini. Jeho otec je v nemocnici, svěřil se na sociálních sítích. Odevzdat hlas v Bratislavě přišel společně se svou matkou a sestrou. 

Otec jednoho z favoritů voleb expremiéra Petera Pellegriniho je prý v nemocnici. „V jedenáct plánuji, že půjdu volit. Půjdeme volit s mámou a sestrou, chtěli jsme s sebou vzít i otce, ale ten je zase v nemocnici. Takže musí odvolit do přenosné volební urny,“ uvedl v krátkém videu na instagramu. Nemocného otce hodlá podle svých slov ještě dnes navštívit.

K volební urně Pellegrini dorazil po boku matky a sestry. Volba nového prezidenta Slovenska podle předsedy parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie je rozhodováním o tom, zda se země přikloní na Východ, či na Západ. 

„Slovensko je jasně ukotveno v Evropské unii a Severoatlantické alianci. To, že se hovoří o suverénnějším hlasu Slovenska nebo o suverénní zahraniční politice nebo o tom, že Slovensko bude hájit své národně-státní zájmy, ještě neznamená, že mění základní kurz své zahraniční politiky,“ řekl Pellegrini novinářům.

14:35
7. 4. 2024
!

„Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

13:42
7. 4. 2024

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

13:25
7. 4. 2024

„Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

Zobrazit celý online

„Voliči rozhodnou o tom, kdo bude ovlivňovat směřování Slovenska a bude buď spolupracovat s vládou, nebo ji brzdit v krocích, které by nebyly ke prospěchu lidí nebo této země,“ řekl Pellegrini.

Video  Pellegrini jednal s Orbánem: Slovensko nepošle na Ukrajinu jediného vojáka  - Facebook - P. Pellegrini
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi