Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přehledně: Kdo jsou kandidáti na slovenského prezidenta?

  • Autor: amb - 
    23. 3. 2024
    05:00

    O prezidentské křeslo se na Slovensku utká 10 kandidátů. Jsou mezi nimi lidé, kteří by připomínali současnou prezidentku Zuzanu Čaputovou, ale také ti, pro které je inspirací Vladimir Putin a chtěli by vystoupit z NATO. Někteří kandidaturu ani neberou vážně, ale chtějí to „zpestřit“ ostatním. A kdo se dopustil dopravního přestupku? 

  • 1.Peter Pellegrini

    O Pellegrinim jako kandidátovi na prezidenta se hovořilo už při parlamentních volbách. Řešilo se, zda jeho Hlas – Sociální demokracie půjde do vlády se Směrem Roberta Fica výměnou za podporu v dalších volbách. Ostatně Hlas se dříve od Směru oddělil. Pellegrini byl dříve rovněž premiérem a zastával několik ministerských funkcí. 

    Pellegrini podporuje návrhy vlády na změny ve slovenském trestním právu. To kritizoval Evropský parlament i úřad evropského veřejného žalobce. Už dříve uvedl, že pokud by byl zvolen, první dáma by ho nedoprovázela. Partnerku totiž nemá. 

    Peter Pellegrini se Zuzanou Čaputovou Peter Pellegrini se Zuzanou Čaputovou | Facebook - Peter Pellegrini

  • 2.Ivan Korčok

    Hlavním soupeřem Pellegriniho je nyní exministr zahraničí a kariérní diplomat Ivan Korčok, který by chtěl být protiváhou k současné vládě.

    „Pokud vyhraje Korčok, tak to bude něco jako prezidentka Čaputová,“ sdělil už Blesku expert na Slovensko Matúš Halás. Korčok razí heslo „Slovensko už potřebuje klid“.

    Ivan Korčok s manželkou Soňou Ivan Korčok s manželkou Soňou | Facebook - Ivan Korčok

  • 3.Štefan Harabin

    Bývalý komunista a exministr spravedlnosti Harabin kandidoval na prezidenta už v roce 2019. Kritizuje Evropskou unii, schvaluje naopak ruskou válku na Ukrajině. „Udělal bych přesně to, co udělal Putin v souvislosti s událostmi na Ukrajině,“ uvedl den po invazi před dvěma lety. V březnu by měl být kvůli tomu souzen. Výroky na podporu Vladimira Putina však používá i nadále. „Rusko není agresor,“ uvedl nedávno. Pikantností také je, že Harabin v roce 2008 telefonicky hovořil se šéfem albánské drogové mafie Bakim Sadikim odsouzeným na 22 let vězení. 

    Kandidát na prezidenta Štefan Harabin Kandidát na prezidenta Štefan Harabin | Youtube Štefan Harabin

  • 4.Igor Matovič

    Svou kandidaturu oznámil pět minut před uzávěrkou. „Nebojte se, nevidíte před sebou budoucího prezidenta,“ uvedl následně na tiskové konferenci s tím, že to chce jen spolukandidátům „okořenit“. Matovič byl vidět i při posledních parlamentních volbách, kdy se třeba popral se současným ministrem obrany Robertem Kaliňákem. Rok byl premiérem, následně se stal Matovič ministrem financí ve ve vládě Eduarda Hegera, nyní předsedá straně Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. 

    Slovenský předseda vlády Igor Matovič Slovenský předseda vlády Igor Matovič | Reuters

  • 5.Ján Kubiš

    Studoval na moskevské elitní diplomatické škole MGIMO a patřil do KSČ. Zároveň pracoval jako první slovenský velvyslanec při OSN, rovněž byl generálním tajemníkem OBSE. V první vládě Roberta Fica se stal ministrem zahraničí. A jak hodnotí válku na Ukrajině? Ruský útok na Ukrajinu je silovým úderem pro poválečné uspořádání světa, uvedl pro Tiskovou agenturu Slovenské republiky. 

    Kandidát na prezidenta Ján Kubiš Kandidát na prezidenta Ján Kubiš | Youtube Aktuality.sk

  • 6.Krisztián Forró

    Politik a podnikatel s maďarskou národností byl ve Straně maďarské koalice, nyní působí v Maďarské alianci. Mimo jiné uvedl, že chce být spojkou mezi Slovenskem a Maďarskem. „Jako Maďarům žijícím v zahraničí nám nikdo nenabídl tak obrovskou pomoc jako současná vládní strana Fidesz,“ řekl v souvislosti s maďarským premiérem Viktorem Orbánem pro Aktuality.sk.

    Kandidát na prezidenta Krisztián Forró Kandidát na prezidenta Krisztián Forró | Youtube Aktuality.sk

  • 7.Marian Kotleba

    Do voleb se předseda Lidové strany Naše Slovensko přihlásil, aby prý země neskončila „v rukou globalistů“, jak uvedl na youtubovém kanále Kotlebovců. Kotleba vystupuje proti Romům i migrantům a nezřídka je nazýván fašistou či neofašistou, řekl to o něm i epxrezident Andrej Kiska. 

    Na prezidenta kandidoval i minule, nedlouho poté pronikla ven informace, že se rozvádí s o 18 let mladší partnerkou. Objevila se informace, že žena politika, který vystupuje proti migraci, prchla do převážně muslimského Egypta.

    Marian Kotleba na akci propagující jeho krajně pravicovou stranu Ľudová Strana Naše Slovensko (ĽSNS) v Topolčanech (12.2.2020) Marian Kotleba na akci propagující jeho krajně pravicovou stranu Ľudová Strana Naše Slovensko (ĽSNS) v Topolčanech (12.2.2020) | Reuters

  • 8.Patrik Dubovský

    Historik Dubovský pracuje pro Ústav paměti národa. Podle Sme se věnuje komunistickému režimu v Československu a občanské rezistenci vůči režimu. V listopadu podal trestní oznámení na Luboše Blahu, místopředsedu tamního parlamentu. Důvodem byl extremismus, Blaha dal do své kanceláře místo portrétu prezidentky Zuzany Čaputové kubásko-argentinského revolucionáře a marxistu Che Guevaru. Dubovský čelil podle Aktualit.sk výhrůžkám a slovním útokům, zvažoval policejní ochranu. 

    Kandidát na prezidenta Patrik Dubovský Kandidát na prezidenta Patrik Dubovský | reprofoto HNTelevízia

  • 9.Milan Náhlik

    Podle Novin.sk dlouho pracuje u kriminální policie. Uvedl, že inspirací je pro něj ruský prezident Vladimir Putin, prosazoval by třeba vystoupení Slovenska z NATO. V parlamentních volbách 2020 kandidoval za stranu Hlas lidu, zvolen nebyl. 

    Kandidát na prezidenta Milan Náhlik Kandidát na prezidenta Milan Náhlik | reprofoto Noviny.sk

  • 10.Robert Švec

    Švec by měl rád na slovensku prezidentský systém. Na Facebooku Fica označuje za podvodníka, který sliboval, že na Ukrajině nebudou bojovat Slováci, nedodržuje však podle něj slovo. Švec předsedá nacionalistické straně Slovenské hnutí obrody. Původně jeho kandidatura neměla být uznána kvůli nedostatku podpisů, Nejvyšší správní soud nakonec uznal jeho námitku. Národní rada předtím některé podpisy neuznala. 

    Kandidát na prezidenta Robert Švec (vpravo) Kandidát na prezidenta Robert Švec (vpravo) | Facebook Roberta Švece

roxin ( 23. března 2024 14:38 )

Jenže ty kecáš vždy a ve všem protože diskuse snese všechno, tak proč si nepokecat, hlavně co všechno máš a jestli ti někdo věří je úplně jedno. Nevěřím ti ani nos mezi očima, protože ten kdo něco má a čím je se chlubit NEPOTŘEBUJE, kecají jen ti co by všechno chtěli a nemůžou to mít. 😃 👎

Manowar ( 23. března 2024 14:34 )

Typická lež soudruha,který ten VUML opravdu dělal 2x,protože takové hloupé příspěvky píšeš každý den. 😁

Manowar ( 23. března 2024 12:19 )

Jak to bylo s tím VUMLem,opakoval si ho opravdu 2x,nebo je to lež a zvládl si ho napoprvé? 😁

roxin ( 23. března 2024 11:41 )

pardon prozápadní. 😃

roxin ( 23. března 2024 11:40 )

To je pravda i ta parta s fialovým slizem jsou protizápadní.

Zobrazit celou diskusi