Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Interpelace ve Sněmovně a poslanci navzdory výhradám výboru schválili zprávu o ČT

Aktualizováno -
29. února 2024
13:37
Autor: ČTK - 
29. února 2024
07:00

Poslanecká sněmovna dnes schválila výroční zprávu Rady České televize o činnosti ČT za rok 2020. Sněmovní mediální výbor, dříve volební výbor, ji přitom v únoru 2022 doporučil neschválit. Důvodem tehdejšího odmítavého postoje výboru byla nespokojenost části výboru s konstatováním rady, že zastoupení představitelů hnutí SPD v debatních i zpravodajských pořadech bylo nepřiměřeně nízké ve srovnání s ostatními stranami, a to vzhledem k zastoupení SPD v Poslanecké sněmovně. Sněmovna dnes toto negativní stanovisko výboru zamítla a naopak zprávu schválila. Poslanci se na dnešní schůzi po čtyřech měsících vrátili k interpelacím,  

Fiala reagoval na interpelaci a na řeč Karla Havlíčka (ANO) ve věci nákupu bojových vozidel pěchoty. Zastal se Ministerstva obrany v čele s Janou Černochovou (ODS). „Dělá vše, co má nejenom pro ochranu České republiky, pro obranu České republiky, pro zvýšení naší bezpečnosti, ale také pro to, aby při investicích do obrany do vojenské techniky byly zohledňovány zájmy českých firem, českých podnikatelů a českých občanů,“ sdělil premiér.

„Oceňuji velmi že se (Havlíček - pozn. red.) trošičku začervenal, když hovořil o bojových vozidlech pěchoty a o tom, jaký byl přístup té vaší předešlé vlády k nákupu této akvizice, protože opravdu je to něco, co asi na dlouhé roky zůstane takovým mementem, jak by se akvizační proces dělat neměl,“ uvedla následně Černochová. 

Na sněmovní interpelace jsou podle jednacího řádu vyčleněny čtvrtky. V posledních měsících se však v tyto dny spíše odehrávaly mimořádné schůze svolané často z popudu opozice. Opozice pak kritizovala, že se na interpelace nedostává řada. Neprojednaných a neuzavřených písemných interpelací jsou ve Sněmovně dvě desítky.

Dopoledne by se měli poslanci věnovat schvalování mezinárodních smluv. Je mezi nimi například smlouva s Kamerunem o zamezení dvojímu zdanění nebo smlouva se Slovenskem o státních hranicích. Na schválení čeká také smlouva s Uzbekistánem o zpětném přebírání osob.

Video  Sněmovna schválila rozpočet 2024: Sliby plníme, tvrdil Fiala.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 29. února 2024 15:48 )

Polovina tiskových mluvčí je z ČT!!! Včetně PePy!🇨🇿🫡😆😂 Tak se nedívte! Odchody v srpnu!!! Nazdar!🐱👏🤔

MAMKA2316 ( 29. února 2024 15:21 )

KOLONIE ZÁPADU A NOVODOBI OTROCI
Až mrazí. Celá pravda o zdražení. „Náhoda?“
29.02.2024 11:10 | Analýza
Prudký růst cen v Česku už postupně odeznívá, ale při pohledu na to, o kolik se co v Česku zdražilo za poslední 2 roky, až mrazí. Jen náklady na bydlení, energie, paliva a vodu se lidem dle dat Českého statistického úřadu zvedly za dva roky průměrně až o 45,6 %, výdaje na léky a zdraví o 21,7 % a oblečení je oproti roku 2021 dražší o 35,4 %. Ekonomové Tomáš Adam a Jiří Schwarz ml. si všimli, že skokové zdražení posledních let se týká téměř výhradně postkomunistických zemí. Pravda je prý taková, že hranice masivní inflace vede tudy, kudy vedla někdejší „železná opona

Z ročních indexů spotřebitelských cen zboží a služeb vyplývá, že si v posledních letech Češi pohoršili u velkého množství zboží a služeb velmi výrazně a výjimkou zdaleka nejsou ani případy, kdy ceny některých položek vzrostly jen během posledních dvou let o 30 až 40 %.
Že zdražovaly potraviny, si asi všiml každý Čech, který v uplynulých dvou letech navštívil alespoň jednou supermarket a to, že byly celkově ceny potravin o 34,4 % vyšší v roce loňském oproti těm v roce 2021, překvapí málokoho. Ceny se ovšem velmi výrazně zvedly i u dalších položek, z nichž mnohé s podobnou výší růstu cen lidé spotřebovávají rovněž na denní bázi.
Zvláště poslední dva roky se zvedly ohromně náklady na bydlení, energie, paliva a vodu, u nichž si lidé připlatili v roce 2023 oproti roku 2021 až 45,6 %, což je výrazný skok, když vezmeme, že celkově se tyto náklady zvedly od roku 2015 o 62,9 %.
Nemálo ceny poskočily také u oděvů a obuvi. Odívání bylo v loňském roce oproti roku 2021 dražší o 35,4 % a obuv včetně oprav zdražila o 32,8 %. V prosinci 2022 byl například pánský oblek dražší o 920 Kč oproti prosinci 2020 a jeho průměrná cena vzrostla na 8089 Kč. Dámská kožená obuv pak zdražila ve stejném období o více než 300 Kč na průměrných 1669 korun.
Nábytek a bytové zařízení v posledních dvou letech zdražilo o 24,5 %, b

jajas ( 29. února 2024 13:50 )

Koalice v čele s Fialou, který teď machroval, když hovořil o bojových vozidlech pěchoty a o tom, jaký byl přístup minulé vlády k nákupu této akvizice.
No chtěl bych vidět, kdyby nebyla válka na Ukrajině, jak by se nynější "uvědomělá a pracovitá" vláda po svém zvolení okamžitě vrhla na nákupy všech těch miliardových bojových zbraní a vozidel. No tóóóó určitě! 😁 👎

Jirik-ta ( 29. února 2024 10:41 )

povzneseni nad vše nízké nám vládnou vesele dál. Jen aby Ukrajinci neudělali "ofenzívu" na Kyjev, protože to byl průser .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa