Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala v Praze s Ficovým rivalem: Shodli jsme se, kdo je oběť a kdo agresor! Rusko není agresor, zní ze Slovenska

Aktualizováno -
8. března 2024
18:48
Autor: simao, mav - 
8. března 2024
10:42

Poté, co vláda Petra Fialy (ODS) přerušila a na neurčito odložila mezivládní konzultace s kabinetem Roberta Fica (Směr-SD), dorazil do Prahy ujišťovat o tom, že na Slovensku jsou stále partneři k jednání podobného smýšlení, lídr opozice Michal Šimečka, který v posledních volbách dotáhl Progresivní Slovensko na 2. místo. Šimečka se po čtvrtečním jednání s Piráty sešel v pátek s premiérem Fialou, setkal se i s šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko se ale nechal slyšet, že Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem.

Premiér Petr Fiala (ODS) nesdílí s Robertem Ficem (Směr-SD) názor na Ukrajinu a Rusko, česká vláda se mj. po schůzce slovenského ministra Juraje Blanára s Putinovým mužem Sergejem Lavrovem rozhodla přerušit mezivládní konzultace. Ke společnému zasedání české a slovenské vlády, které mělo na jaře proběhnout, tak nedojde.

Fiala tak vyslal na Slovensko jasný vzkaz – s Ficovou zahraničeně-politickou orientací nesouhlasí. Do Prahy však přijel opozičník Michal Šimečka (Prgresivní Slovensko), který ujišťuje, že zdaleka ne všichni na Slovensku uvažují jako Fico a jeho vláda.

„Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou na výborné úrovni. V Kramářově vile jsem přivítal Michala Šimečku, se kterým se shodujeme v otázkách zahraniční politiky, víme, kdo je agresor a kdo je oběť a taky víme, komu je nutné pomáhat. Shodli jsme se také na tom, že naše země mají řadu společných zájmů a projektů, například v energetice, nebo dopravní infrastruktuře. Je v zájmu nás všech, aby Češi a Slováci spolupracovali a rozvíjeli vzájemné vztahy,“ uvedl po schůzce Fiala.

Byla to pracovní cesta, jsem místopředseda Národní rady, takže jsem se setkal s předsedkyní Sněmovny a poslanci. Zároveň jsem předseda strany, takže jsem měl jednání i s předsedy jiných politických stran. Je pochopitelné, že když nejsem představitelem exekutivy, nemám mandát na diplomatické vyjednávání, to ale ani nebylo, byly to politické diskuse. Pro mne bylo důležité odevzdat vzkaz, že Slovensko chce a bude dobrým proevropským partnerem,“ řekl Šimečka novinářům po jednání s Adamovou.

Jednání se podle Adamové týkalo spolupráce parlamentů a také vzájemných vztahů Česka a Slovenska, které stále považuje za nejužší. Uvedla, že nelze ignorovat, co se v poslední době na Slovensku ve vztahu k Ukrajině děje. Kroky tamních představitelů označila za znepokojivé. Současně podle ní ale reakce české vlády nevylučuje pokračování v péči o vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi. Se Šimečkou konstatovali, že oba mají rodiny i na druhé straně hranice.

Bratislava za vlády premiéra Fica zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob, ruskou invazi na Ukrajinu oficiálně označuje za porušení mezinárodního práva a podporuje územní celistvost napadené země.

Místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko: Rusko není agresor, na Ukrajině jen hájí svoje zájmy

Ze slovenského vládního tábora ale znějí o agresorovi jiná slova: „Postavit se na stranu Ukrajiny není řešení. Rusko není agresor, hájí svoje zájmy,“ prohlásil šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko. „Život není bílý a černý. Každý v tom prsty má, i Ukrajinci, kteří nezvládli přístup k ruské národnostní menšině. Rusové přišli na území s pocitem pomoci svému národu,„ uvedl v rozhovoru v rozhlasovém pořadu veřejnoprávního RTVS politik, který kandiduje na prezidenta Slovenska - bez velkých šancí, říkají průzkumy. 

„Postavit se na stranu Ukrajiny není řešením problému, protože je to jen eskalováním napětí. Pro mě je řešením demilitarizovaná zóna mezi Ruskem a Ukrajinou, jako na Kypru,“ nabídl Danko svou ideu.

„Toto byla velmi neslušná diplomatická reakce ve vztahu k naší vládě. Toto si naše vláda nezaslouží, jak se zachoval pan Fiala,„ zkritizoval přímo českého premiéra. „Je směšné, když Fiala odmítne jednání s Ficem a dnes přijme toho popletu Šimečku. Je jasné, že pan Fiala hraje politiku s našimi liberály, aby právě naši vládu znevažoval,“ uvedl Danko. Šéf koalice Fico se nedávno setkal s českým opozičním předákem Andrejem Babišem a exprezidentem Milošem Zemanem.

Video  Česko ruší mezivládní konzultace se Slováky, oznámil Fiala. Kvůli Ukrajině i schůzce s Lavrovem.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Považuji za důležitý ten odkaz, který chci v Praze odevzdat českým partnerům, že ne všechno, co premiér Robert Fico a nebo ministr zahraničí říkají, jaká setkání mají, že to nereprezentuje vůli a názor většiny lidí na Slovensku,“ řekl Šimečka ve čtvrtek Blesku.

Šimečka: Vážíme si našeho partnerství

„Obrovské množství lidí na Slovensku má jasné proevropské a prozápadní myšlení, váží si našeho partnerství a přistupuje zodpovědně k tomu, co se děje v našem sousedství, včetně pomoci Ukrajině,“ uvedl Šimečka dnes.

„Chápu upřímný signál, který nám česká vláda vyslala, i to je přece úlohou nejbližších partnerů,“ uvedl s tím, že náročný okamžik vzájemných vztahů se podaří překonat.

Vztahy mezi Českem a Slovenskem má Šimečka za tolik hluboké a důležité, že je nesmí ohrozit žádná vláda. Ocenil také českou iniciativu pro dodání mimoevropské munice na Ukrajinu.

Fiala: Vybrané peníze stačí na nákup 300 tisíc kusů munice pro Ukrajinu

Premiér Fiala dnes informoval o tom, že dosud se podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 000 dělostřeleckých granátů pro pomoc Ukrajině. Cílem české iniciativy je poslat daleko víc a hledání partnerů podle Fialy pokračuje. Práce a pomoc Ukrajině tímto nekončí, doplnil předseda vlády.

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo shromáždit potřebnou částku na nákup 800 000 kusů dělostřelecké munice ze zemí mimo EU. Do pomoci, kterou iniciovalo Česko, se zapojí dalších 18 států. „K dnešnímu (čtvrtečnímu) ránu jsme shromáždili celkovou částku pro nákup veškeré munice, tedy těch 800.000 kusů,“ řekl.

Fiala však dnes potvrdil následné vyjádření poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara pro Deník N, že celkové náklady pokryté nejsou a prezident pravděpodobně mluvil o první dodávce. „V hledání partnerů pokračujeme, abychom mohli Ukrajinu i nadále podporovat ve statečném boji proti ruskému agresorovi,“ uvedl Fiala. Poděkoval všem zemím, které se dosud do české iniciativy zapojily.

Babiš urážel Šimečku ve Sněmovně

Zatímco se Šimečka v Praze sešel s představiteli pětikoalice, ve Sněmovně ho v pátek kritizoval Andrej Babiš (ANO), který má blíže jak k Ficovi, tak třeba i maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

„Kdo je to Šimečka? No vyslanec Bruselu, to je také Pirát promigrační, taky by asi chtěl, aby Slovensko přišlo o veto, šílenec zelenej, to jsou oni, Progresivní Slovensko. A tenhle člověk, to jsou jak naši Piráti, tak tady byl včera. Dneska je u paní Pekarové Adamové ve čtyři hodiny. To je taková náhodička. A kdo to je ten Šimečka? Kdo to je? To je přece za nějaké opoziční strany. A ono je zajímavé, že tu politiku dělala i paní slovenská prezidentka. A ona je z Progresivního Slovenska,“ čílil se Babiš.

„Já vím, že oni by rádi rozhodovali, aby Orbán nebyl v Maďarsku premiérem a aby ten Fico, ale vždyť si ho ti Slováci zvolili, tak minimálně by se to mělo respektovat. Je to absolutně směšné a to je moje přesvědčení,“ pokračoval.

Video  Lídr slovenské opozice Šimečka exkluzivně pro Blesk: Fico nemluví za většinu Slovenska a s V4 je to složitější.  - Tomáš Belica, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

E M ( 11. března 2024 11:41 )

Když si někdo myslí že je pupek světa - pak je to těžký. Jenom nechápu, jak mohl získat se svými vlastnostmi profesuru.. a za co vlastně.

E M ( 11. března 2024 11:41 )

Když si někdo myslí že je pupek světa - pak je to těžký. Jenom nechápu, jak mohl získat se svými vlastnostmi profesuru.. a za co vlastně.

E M ( 11. března 2024 11:39 )

Co se divíte, vždyť ten Šimečka je čech jak poleno, jen se narosil v tehdy československé Bratislavš.
http­s://cs­.wiki­pedi­a.or­g/wi­ki/Mic­hal_%C­5%A0i­me%C4%­8Dka, takových pazgřivců ke pořád docela dost.

Omasta ( 10. března 2024 15:59 )

Fialový hnus vládne dobře. To jen náhubkáři nechtějí uznat, že oddalováním své nákazy zvyšovali zadlužování země ve prospěch covidové mafie. Kdyby si tolik nelibovali v náhubcích, nebylo by nyní třeba, aby Fiala z nás vytloukal peníze ke splacení náhubkového dluhu formou drahých enmergií a vysoké inflace.

Nošení náhubků bylo dobrovolné, nikdo nebyl nucen k spolupodílení se na omezování svobod. Nařízení: "Přikazuje se" byly jen výzvou, požádáním a za nevyhovění nemohl být nikdo penalizován. Ale to jen česká povaha bezohledná vedla lidi, že vědomně škodili zavřeným podnikům, utiskovaným zaměstnancům a nevinným školákům.

Omasta ( 10. března 2024 15:09 )

První odvážlivci zkoušejí říkat pravdu. Až někdo řekne: "jsem proruský", tak pak teprve skončí fašizmus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa