Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bouře nebo jen přeháňka? Sedm otázek a odpovědí k přestřelce Fica s Fialou

  • Autor: T. Černík,T. Belica - 
    8. 3. 2024
    05:00

    Taková roztržka tu nebyla od 90. let! Kabinet Petra Fialy rozhodl, že kvůli protiukrajinské politice Bratislavy nyní ruší společné setkání obou vlád. Slovenský premiér Robert Fico v reakci obvinil Prahu, že má zájem dál podporovat válku. Ani jeho podlézání Rusku však mír ne a ne přinést.

  • 1.Co je bodem sváru?

    Fiala s Ficem se loni domluvili na pokračování tradice společných jednání vlád. To nejbližší se mělo uskutečnit teď na jaře. Fiala ale ve středu oznámil, že se společné vládní konzultace v následujících týdnech ani měsících konat nebudou. Důvodem rozkolu je rozdílný postoj k válce na Ukrajině.

    České vládě vadí třeba schůzka slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským šéfdiplomatem Sergejem Lavrovem. Tu na Slovensku kritizovala i prezidentka Zuzana Čaputová. „Tohle rozhodnutí bylo zcela jednomyslné,“ řekl Blesku vicepremiér Ivan Bartoš.

    Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem | Ruské ministerstvo zahraničí

  • 2.Jde o skutečný problém, nebo je to jen bouře ve sklence vody?

    Podle slovenského politologa Grigorie Mesežnikova jsou česko-slovenské vztahy stále pevné. „To znamená, že spolupráce, všechny ekonomické projekty a tak dále budou pokračovat, stejně tak realizace všech těch dohod. Myslím, že ty vztahy jsou tak pevné, že je ani Robert Fico není schopný podkopat,“ řekl Blesku.

    Bývalý český ministr zahraničí Tomáš Petříček (SOCDEM) se domnívá, že krok vlády byl nepřipravený. „Ukazuje jistou bezradnost, co vlastně se Slovenskem dál? Jaké vztahy vlastně nastavit v době, kdy s Robertem Ficem v bezpečnostních otázkách nenajdeme společnou řeč,“ řekl Blesku.

  • 3.Má rozkol mezi vládami potenciál se ještě více vyhrotit?

    Podle premiéra Fialy se příští „týdny až měsíce“ žádné mezivládní konzultace neuskuteční. Politici napříč spektrem se ale shodují, že současná roztržka je jen dočasná. Navíc premiér i ministři deklarují, že schůzky a spolupráce na bilaterální úrovni budou nadále pokračovat.

    „Nevidím to jako trvalé přerušení vztahů, ty naopak mají podle mě hlubší základy. Takže vztahy na různých úrovních budou pokračovat. Na prezidentské úrovni jsou výborné,“ souhlasí prezident Petr Pavel. A hrozí snad nějaké dopady na vztahy mezi běžnými Čechy a Slováky? „Vůbec ne, prostě to nikoho nezajímá,“ uzavírá exministr zahraničí Cyril Svoboda.

    Prezidenti Zuzana Čaputová a Petr Pavel na cestě do Kyjeva (28.4.2023) Prezidenti Zuzana Čaputová a Petr Pavel na cestě do Kyjeva (28.4.2023) | KPR: Tomáš Fongus

  • 4.Přináší Ficova politika nějaké úspěchy směrem k ukončení války Ruska?

    Tento dotaz se Blesk včera snažil položit samotnému Ficovi, jeho úřad jej ale nechal bez odpovědi. Podle Petříčka jen Fico uspokojuje své voliče. „S řešením konfliktu to nemá nic společného," řekl Blesku. „Zatím není vidět, že by se stalo něco zásadního, ale obecně platí, že všechny války nakonec skončily jednáním mezi bývalými nepřáteli,“ připomíná Svoboda.

  • 5.Fico své názory na Ukrajiny zastáva dlouhodobě. Proč až teď přišla česká reakce?

    „Jednak se odehrály některé zásadní události, například setkání slovenského ministra zahraničních věcí se Sergejem Lavrovem. Ale i ta vyjádření Roberta Fica myslím, že se stále trošku přiostřují,“ domnívá se Petříček. Podle exministra Svobody rozhodnutí Fialova kabinetu má ještě jednu vadu – prospěje prý totiž kandidátům Ficova SMERU v prezidentských volbách.

  • 6.Jakou podporu má Fico mezi běžnými Slováky?

    „Drží se na úrovni volebního výsledku SMERU a rozhodně neroste. V některých průzkumech je dokonce Progresivní Slovensko předehnalo,“ pověděl Blesku Mesežnikov. Podle šéfa opoziční strany Progresivné Slovensko a místopředsedy tamního parlamentu Michala Šimečky (39) téma silně rezonuje na Slovensku. „Ale i proto chci sdělit českým partnerům, že ne vše, co premiér Fico nebo ministr zahraničí říkají nebo s kým se stýkají, odráží vůli a názor většiny lidí na Slovensku,“ řekl včera v Praze Šimečka Blesku.

    Video Lídr slovenské opozice Šimečka exkluzivně pro Blesk: Fico nemluví za většinu Slovenska a s V4 je to slož.itější - Tomáš Belica, Daniel Kristl
    Video se připravuje ...

  • 7.A co bude dál?

    Politický analytik Jakub Lysek má za to, že Ficovy kroky ohrožují bezpečnost Česka. „Myslím si, že vláda má patrně nějaké další informace o tom, že hrozí riziko úniku informací, Česká republika není jediná, která pozastavuje hlubší spolupráci, v tichosti to udělaly jiné země. Abych byl upřímný, kroky Ficovy vlády ohrožují bezpečnost České republiky tak jako naposledy kroky Tisa, který také otevřeně kolaboroval s Hitlerem,“ uvedl.

    „Myslím, že česká vláda by měla říct, že to nebylo promyšlené a že se vracíme zpátky k normálním kontaktům,“ zamýšlí se Svoboda, ale hned dodává: „Ale ta to neudělá.“

    Video  Fico vzkázal Fialovi: Máte zájem podporovat válku na Ukrajině! Česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv.  - Facebook - Robert Fico
    Video se připravuje ...

Chcibytkojen ( 9. března 2024 07:55 )

Prasa🐷 Fico, papouškuje Kreml. Oba státy nejsou tak silné, aby si mohly dělat svojí vlastní politiku. Jen si vybrat stranu.

Chcibytkojen ( 9. března 2024 07:49 )

Mé zájmy háji čestně.

Chcibytkojen ( 9. března 2024 07:47 )

Pro Čechy, kteří upřednostňují americkou politiku (Americe není též co závidět) před ruskou a věřím že těch je většina.

Chcibytkojen ( 9. března 2024 07:43 )

To už se za jiné názory v Česku zavírá nebo jinak právně postihuje? Jenom se s nimi nesouhlasí a tolik se nevikřikují. Jestli jste si nevšiml, tak pokud nejste vulgarni, můžete si tu napsat co chcete. A myslím, že kvůli mým názorům by jste mě taky na večeři nepozval, ale nechápal bych to tak, že mi zakazujete říkat co si myslím.

Chcibytkojen ( 9. března 2024 07:29 )

Pane Pindal, kde by jste žil radši, v Německu nebo v Rusku? Pokud v Rusku, naprosto chápu Vaše rozhořčení nad naší vládou. Mimochodem během 2. Světové války s Německem kolaborovalo cele Slovensko a na začátku i Sovětský svaz, dokud je Hitler nenapadl sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa