Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ficův nový vzkaz do Prahy: „Konečně se Slovensko nadechlo.“ Zmínil i ješitnost

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. března 2024
18:37
Autor: ČTK, simao - 
7. března 2024
13:17

Slovenský premiér Robert Fico dnes pokračoval v kritice rozhodnutí české vlády pozastavit konzultace s jeho kabinetem. Prohlásil, že odmítá, aby někdo z čistě politických důvodů ohrožoval fantastické vztahy mezi Čechy a Slováky. Už ve středu šéf slovenského kabinetu tvrdil, že česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině.

Bratislavu a Prahu v otázkách zahraniční politiky rozděluje hlavně názor na konflikt na Ukrajině, která se už více než dva roky brání ruské vojenské invazi.

„Snad nebudeme ohrožovat vztahy mezi Slováky a Čechy kvůli ješitnosti nebo kvůli nějakým cílům, které nemají nic společného s česko-slovenským spolužitím,“ uvedl Fico na tiskové konferenci, kterou svolal k představení kandidátů své strany do červnových voleb do Evropského parlamentu.

Podle Fica česká vláda může kdykoliv přijet na Slovensko a v zemi bude vítaná. „Nebudou jí vítat na Slovensku vykřikující aktivisté se směšnými transparenty a trubkami, ale budou ji vítat lidé s květy,“ řekl Fico patrně v reakci na protest desítek lidí proti němu a maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi před začátkem schůzky předsedů vlád Česka, Maďarska, Polska a Slovenska minulý týden v Praze.

„Nadále budeme pokračovat v naší suverénní slovenské zahraniční politice. Konečně se Slovensko nadechlo,“ řekl Fico. Zopakoval názor, že posílání zbraní na Ukrajinu nepřinese řešení konfliktu, ale je jen „zabíjení Slovanů“. Rusko ve své agresi vůči sousední zemi pokračuje už déle než dva roky.

Překvapení nad středečním rozhodnutí české vlády vyjádřil předseda slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. Zároveň prohlásil, že v souvislosti s válkou na Ukrajině je třeba hledat cestu k míru.

Jediná cesta k míru je otevřít všechny dostupné diplomatické kanály. Nikdy neodsoudím žádného politika ze zemí Evropské unie, který bude diplomatickými prostředky hledat s vysokými představiteli Ruské federace cestu k míru,“ řekl Pellegrini, který je favoritem nadcházejících prezidentských voleb na Slovensku. Přitom vyslovil přesvědčení, že bez ohledu na „současnou mediálně prezentovanou atmosféru nikdy a nikdo nerozdělí tak spojené národy, jak jsme my, Slováci a Češi“.

Nynější Ficova vláda po svém nástupu do úřadu loni v říjnu zastavila vojenskou pomoc bránícímu se Kyjevu ze státních zásob. Fico pak opakovaně kritizoval západní země kvůli jejich postoji ke konfliktu na Ukrajině a Evropskou unii za to, že nepředstavila mírový plán. Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár se o uplynulém víkendu sešel v Turecku s ruským kolegou Sergejem Lavrovem.

Fico také řekl, že byla zrušena na dnešek plánovaná akce na nizozemské ambasádě v Praze o politické situaci na Slovensku. Kvůli ní si ve středu slovenské ministerstvo zahraničí předvolalo velvyslankyni Nizozemska v Bratislavě a vyjádřilo výhrady ke konání akce, jejímž pořadatelem byla nevládní organizace Centrum pro informovanou společnost. Ta ve středu uvedla, že velvyslanectví jen poskytlo pro konání prostory. Podle slovenského listu Denník N ale bude setkání nakonec uspořádáno na jiném místě.

Video  Česko ruší mezivládní konzultace se Slováky, oznámil Fiala. Kvůli Ukrajině i schůzce s Lavrovem.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

donypan ( 10. března 2024 16:15 )

Pana Fica si velmi vážim,že se nebojí říci názor jeho vlády i přes negativní reakce našeho bruselského vazaje.Až vyhraje volby Trump a přinutí zeleného mužíčka jednat s rusem,tak jsem zvědav jak se na to naše pětidemolice bude tvářit.On ten kanflikt totiž vojenské řešení nemá.Nakonec stejně Punin dosáhne svého,protože UK opravdu nestojí za rozpoutání 3 S.V.

Jan Nowak ( 10. března 2024 07:51 )

Stačí napsat Fico je Putinův pucflek a gauner.

cyrilko ( 8. března 2024 14:13 )

Fico je agent Putina. Jeho cieľom je robiť deštrukciu v jednote štátov EÚ. Fico na domácej scéne využíva ruSSkých trollov a konšpiračné média na ovplyvňovanie slovenských voličov. Je to krysa, ktorá ničí vlastný štát s jediným cieľom. Zaistiť si beztrestnosť a mať moc v štáte. RuSSký vplyv na Slovensku naberá obludné rozmery. RuSSi posiľujú v počtoch agentov na ruSSkej ambasáde v BA. Podporujú finančne konkrétnych predsedov politických strán. Naposledy zaplatili týždňovú luxusnú dovolenku v Emirátoch jednému predsedovi strany aj s milenkou, ktorý otvorene sa chváli s kontaktami na Lavrova.Fico pripravuje obsadenie verejnoprávnej RTVS svojimi ľuďmi a do vedenia spravodajstva pripravuje ruSSkého agenta. Rovnako tak na území Slovenska pôsobia Orbánovi agenti, ktorí cez Maďarov žijúcich na Sk sa snažia preniknúť do parlamentu a vlády, aby mali priamy vplyv na chod štátu. Česká vláda na čele s predsedom Fialom urobila dobre, že sa od Fica dištancuje. Pomáha to ČR a aj Slovákom pri záchrane demokracie, ktorú Fico likviduje. Čím viac bude Fico vylučovaný zo všetkého v EÚ, tým je pre Slovensko väčšia šanca na záchranu. Putin vedie na Sk hybridnú vojnu na získanie absolútneho vplyvu na Sk.

Karel Fiala ( 8. března 2024 12:02 )

Kobliho

Karel Fiala ( 8. března 2024 12:01 )

Mazejte pracovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa