Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rozkol Čechů se Slováky: Kalouskova hádka o Fica! Střetl se s prezidentovým mužem a jeho synem

  • Autor: for,simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    7. 3. 2024
    13:26
    7. 3. 2024
    12:38

    Kvůli česko-slovenské vládní roztržce a přerušeným mezivládním konzultacím z české strany se do hádek dostávají i čeští politici. Na sociální síti X tak padají výrazy jako „ubohá manipulace“ či „kadění u dveří“. Slovní přestřelka proběhla například mezi exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a poslancem TOP 09 Ondřejem Kolářem, do kterého se nakonec zapojil i Kolářův otec a přítel prezidenta Petra Pavla Petr Kolář, který krok Fialovy vlády schvaluje. Od svých kolegů to schytala i další známá tvář české politické scény Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Rychle zareagoval také expremiér Andrej Babiš a jeho stínová vláda ANO. 

  • 1.Fiala by na Slovensko jel

    Česko a Slovensko se dostalo do rozkolu kvůli odlišnému přístupu k válce na Ukrajině. Premiér Petr Fiala (ODS) se rozhodl zrušit společné jednání vlád a vyslovil se proti postojům svého protějšku Roberta Fica. Naši sousedé například nebudou podporovat Kyjev z armádních zásob. České vládě vadí také schůzka slovenského ministra Juraje Blanára s ruským ministrem Sergejem Lavrovem. 

    Na „hádku“ mezi doposud bratrskými státy reagují jak čeští, tak i slovenští politici. Objevuje se porozumění s rozhodnutím českého předsedy vlády, ale vznikají i hádky mezi politiky. 

    Samotný Fiala ve čtvrtek vzkázal, že nevidí důvod, proč by v případě znovuzvolení nejel na první zahraniční cestu na Slovensko. Vztahy obou zemí jsou na výborné úrovni, řekl.

    Fiala o Bratislavě: Ano, znovu bych jel

    Za současné situace je podle Fialy potřeba dát jasně najevo, že Slovensko se výroky svých představitelů a některými činy odchyluje od cesty, kterou jde Evropská unie, pokud jde o vztah k ruské agresi, k interpretaci jejich příčin a způsobu řešení.

    „Ano, znovu bych jel (jako premiér na první zahraniční cestu na Slovensko). Nevidím v tom žádný problém. Proč bych tam jel? Protože se Slovenskem nás pojí nejen stejná historie, ale i spousta vzájemných vztahů, naše společnosti mají přirozené vazby a ty nevytváří politika, ale politika má dělat vše pro to, abychom je mohli rozvíjet a udržovat,“ řekl novinářům Fiala.

    „Budeme pokračovat v bilaterálních vztazích. Nikdo by neměl mluvit o ohrožení česko-slovenských vtahů jenom proto, že česká vláda se rozhodla nepřistoupit k velmi nadstandardní věci, jako je společné jednání vlád. Vše ostatní poběží. Nemůžeme ale zavírat oči nad tím, že v zásadní otázce, která se týká bezpečnosti Evropy, budoucí bezpečnosti architektury Evropy, máme rozdílný pohled,“ dodal Fiala. Spory o krok jeho vlády však pokračují.

    Video  Česko ruší mezivládní konzultace se Slováky, oznámil Fiala. Kvůli Ukrajině i schůzce s Lavrovem.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 2.Kalousek ve sporu s Kolářem ml.

    Jedna taková hádka proběhla na sociální síti X mezi exministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a poslancem Ondřejem Kolářem (TOP 09), který je synem prezidentova přítele Petra Koláře. 

    „Plně podporuji vládu ČR v její politice vůči Ukrajině a Rusku. Jsem na ni v tomto segmentu její politiky hrdý. Učili mě ale, že úkolem diplomacie je ‚jednat, jednat a jednat a tím předcházet konfliktům‘. Omezení jednání nevidím proto jako šťastné,“ uvedl Kalousek, který se tak vyslovil spíše proti tomu, aby se Češko od Slovenska takto „odstřihlo“. 

    „Mirku… Zval bys každou sobotu na oběd souseda, který ti bude u jídla nahlas prdět a krkat, smát se ti do tváře a ještě se ti při odchodu vykadí před dveře? Diplomacie není o podlézání nebo dělání křoví kašparům, to jistě víš. Tohle je zcela správný a bohužel nutný krok,“ reagoval na něj poslanec TOP 09 Ondřej Kolář. 

    Kalousek na to odpověděl a rýpnul si do citlivého místa. „Můj poslední oběd na Dřevíči (pak už jsem chodil jen do nemocnice) byl s Milošem Zemanem. Chvíli jsi pro Karla pracoval, vím, ale nenaučil ses od něj nic. Škoda,“ reagoval Kalousek s připomínkou zesnulého Karla Schwarzenberga.

    Video  Fico vzkázal Fialovi: Máte zájem podporovat válku na Ukrajině! Česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv.  - Facebook - Robert Fico
    Video se připravuje ...

  • 3.Zapojili se i Kolář starší či Drábová

    Na Kalouska však zareagoval přímo i prezidentův přítel Petr Kolář. „Mirku, nevím, kdo Tě učil a co, ale troufám si tvrdit, že o diplomacii něco vím. A Ondřej taky. Rozhodnutí vlády je správné,“ uvedl.

    Hádka přitáhla pozornost i dalších diskutujících. „Někdy je ovšem prospěšné říct: hele, děláš hovadiny, nech toho. To je podle mne pořád kamarádské upozornění, že jdeš přes čáru. Ale neznamená přetržení vazeb,“ míní Dana Drábová.

  • 4.Zaorálek to schytal za manipulaci

    Do střetu se dostal také bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) s europoslankyní Veronikou Vrecionovou (ODS), která Zaorálka přirovnala právě ke slovenskému premiérovi.

    „Víte, já vůbec nejsem překvapená, že tohle říkáte. Vaše rétorika je totiž nebezpečně podobná té, kterou používá Robert Fico. Vláda samozřejmě mandát má, což vychází z logiky podstaty, že je to vláda s důvěrou Poslanecké sněmovny. To vy ale samozřejmě moc dobře víte, tak se nesnažte takto uboze manipulovat,“ vytkla Zaorálkovi.

    Ten napsal, že mimořádné vztahy mezi českou a slovenskou vládou nejsou žádný bonus ani bonbónek, který česká strana poskytuje té slovenské.

    „Jsou vyjádřením vůle občanů obou zemí, kteří o ně stojí a žijí je. Vláda Petra Fialy nemá žádný mandát rušit společné konzultace, torpédovat visegrádskou spolupráci a vnášet konflikt do vzájemných vztahů – jen proto, že slovenská vláda má jiný názor na řešení konfliktu na Ukrajině,“ uvedl. A schytal to i od dalších komentujících, kteří ho nazvali i ruským kolaborantem. 

    Zaorálek později přidal další reakci. Ve videu na sociální síti uvedl, že ČR neruší jen vzájemné konzultace mezi českou a slovenskou vládou, ale zároveň torpéduje i visegrádskou spolupráci a vnáší konflikt mezi Česko a Slovensko. „A to jen proto, že má slovenská strana jiný názor k řešení konfliktu na Ukrajině,“ dodal. 

  • 5.Peksa k Babišovi: Nechcete se tam vrátit?

    Rychle se k rozporu mezi Českem a Slovenskem vyjádřil i expremiér Andrej Babiš (ANO), pro kterého je Slovensko rodnou zemí.

    „Česko-slovenské vztahy narušil Matovič, Fiala je teď ničí úplně. Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě. Pokud s kroky slovenské vlády nesouhlasí, o to spíš s ní má jednat a přesvědčovat ji o změně pozice. V případě Slovenska, se kterým nás vždy pojily mimořádně silné a dobré vztahy, to platí dvojnásob. Říká se tomu diplomacie,“ uvedl na sociální síti X. 

    Na jeho zprávu zareagoval europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa, který se řečnicky poptal, zdali by se Babiš nechtěl na Slovensko vrátit. „Tak Vás, pane Babiši, jistě s Vaší vlastí pojily silné vztahy, tak nechcete se tam třeba vrátit a přestat škodit v Čechách? Ze Slovenska teď normální lidi utíkají, ti si podporu zaslouží. Ale tu ficovskou politiku zvacích dopisů do Ruska, tu si dělejte u sebe doma,“ uvedl. 

  • 6.Stínová vláda vidí aktivistickou politiku

    Stínová vláda ANO vyzvala vládu, aby dělala pragmatickou, nikoliv aktivistickou politiku. „Vláda má plné právo nesouhlasit s postupem slovenské vlády, ale nemá žádný mandát zmrazit laciným gestem vztahy se Slovenskem,“ řekl novinářům místopředseda strany Karel Havlíček. Názorové neshody se mají řešit věcně, nikoliv teatrálně. „Na zdvižený prst z pražské kavárny není na Slovensku téměř nikdo zvědavý,“ prohlásil.

    Podle Fialy hnutí ANO ukazuje, že je straníkům jedno, zdali bude ČR existovat v „demokratické, svobodné a bezpečné Evropě“. Uvedl to na svém profilu na sociální síti X. 

Uživatel_5517624 ( 2. dubna 2024 13:33 )

Demokracií se nejvíce ohánějí diktátoři, láskou impotenti, pravdou lháři, poctivostí zloději, odvahou zbabělci, něžností surovci, štědrostí lakomci a moudrostí hlupáci. Jediný, kdo se něčím ohání poctivě, je vůl. Oháňkou, když ho otravují ***. Josef Fousek.

stoura ( 22. března 2024 05:11 )

Kalousek je možná inteligentní v očích některých lidí, ale je to bezpáteřní prase které se přikloní tam , odkud mu něco kápne, prostě kam vítr, tam plášť!!!!

stoura ( 22. března 2024 05:07 )

Bohužel, máte naprostou pravdu 😨

lahti ( 9. března 2024 12:56 )

Přesně tak.

lahti ( 9. března 2024 12:55 )

Blíží se eurovolby, tak blbka z ODS a do teď neviditelná europoslankyně Vrecionová, která se "proslavila" a prosadila pouze tím, že lezla do postele ženatému ODSákovi Alexandru Vondrovi-vyznávajícímu tradiční hodnoty a tradiční rodinu(proto asi milenka a nemanželské dítě) a zplodili spolu haranta, který je teď už dospělý. Prý je pěkně blbý a Vrecionová a Vondrou se ho snaží upíchnout na nějaké teplé místečko, ale nedaří se jim to, až tak je nepoužitelný. Vrecionová i Vondra mají pořád plné huby Ukrajiny a Ruska, místo blbnutí hlav mladým klukům, kteří tam pak opravdu jedou a zemřou tam za americké zájmy, by měla jít Vrecionová+Vondra příkladem a mladej Vrecionvondra by mohl jít bojovat na frontu. Stejně tak oba synové Koláře staršího, místo odstraňování sochy Koněva. Pindy o válce, ale aby v ní bojoval někdo jinej, lůza, že jo, tak jako vždycky. Jenom blbnou hlavy spolu s mainstreamem včetně ČT a zblbnou mladé kluky z obyč. rodin, kteří tam fakt padnou a jejich mámám zbydou jen oči pro pláč. Politická vrchnost nikdy život svůj nebo svých dětí nenasadí. Umí jenom nenávistně pindat. Už pro ně mám jen pohrdání. Pako Fiala vyhrožuje zemědělcům(asi neví, jak vypadají demonstrace ve Francii, a nakonec i v Polsku, kdy vysypali ukrajinské obilí na silnici) a pak hrdě hlásí, že má peníze na nákup 300 000 granátů pro Ukrajinu... 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa