Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ficův rival přispěchal do Prahy: Češi, jsme váš partner! Vnímáme agresi Ruska i utrpení Ukrajinců

Autor: simao, bel, ČTK - 
7. března 2024
16:35

Vnímáme ruskou agresi, vnímáme utrpení Ukrajinců, kterým jsme stejně jako Češi otevřeli naše domovy i srdce. A Slovensko není jen Robert Fico (Směr-SD) a jeho vláda. S takovým vzkazem přispěchal do Prahy po vážné mezinárodní roztržce Michal Šimečka, opoziční lídr a předseda Progresivního Slovenska. Ve čtvrtek jednal s vicepremiérem Ivanem Bartošem a jeho pirátskou partou, v pátek bude ve schůzkách s českými politiky pokračovat. A dál se snažit ujišťovat, že Slovensko zůstává prozápadně orientovaným partnerem Česka.

Michal Šimečka (Progresivní Slovensko) je aktuálně hlavní tváří slovenské opozice, ve volbách dosáhl se svým na druhé místo za Směr-SD - prohra v poměru 23 % ku 17,5 % ho odkázala do opozice, pro Roberta Fica je nyní hlavním rivalem a terčem kritiky. 

Šimečka poté, co česká vláda přerušila mezivládní konzultace s Ficovou vládou, mluvil o ostudě a asi nejhorších momentech v historii samostatné České a Slovenské republiky.

Po svém příjezdu do Prahy potvrdil, že pozastavení mezivládních konzultací vzbudilo pořádný rozruch. A nejen v Česku či ve Ficově týmu. „Rezonuje i na Slovensko, a i právě proto považuji za důležitý ten odkaz, který i tady chci v Praze odevzdat českým partnerům, že ne všechno, co premiér Robert Fico a nebo ministr zahraničí říkají, jaká setkání mají, že to nereprezentuje vůli a názor většiny lidí na Slovensku,“ řekl Blesku opoziční lídr a místopředseda tamní sněmovny Michal Šimečka (Progresivní Slovensko).

Video  Lídr slovenské opozice Šimečka exkluzivně pro Blesk: Fico nemluví za většinu Slovenska a s V4 je to složitější  - Tomáš Belica, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Šimečka: Jsme v citlivém bodě diplomatických vztahů

Ve čtvrtek přispěchal do Prahy mírnit škody po přestřelce mezi Fialou a Ficem. „Jsem velmi rád, že jsem v Praze,“ uvedl na společné tiskovce po jednání s Ivanem Bartošem a dalšími Piráty. „Budu mít i zítra s dalšími představiteli české vlády a českého parlamentu,“ uvedl Šimečka a mluvil o nadčasovém významu česko-slovenských vztahů, které budou silné bez ohledu na to, kdo právě bude u moci.

„Zároveň je třeba si přiznat, že i tato moje návštěva přichází v citlivém bodě našich vzájemných diplomatických vztahů,“ upozornil Šimečka. Slovensko není jen jeho vláda a jeho premiér Fico, ale „konstruktivní, zodpovědný, proevropský partner v rámci EU, v rámci západní civilizace“, uvedl. S výroky Fica, pokud jde o postoj k Rusku nebo Ukrajině, se neztotožňuje, vzkázal Šimečka.

I Slováci podporují Ukrajinu, ujišťuje Šimečka

„Slováci a Slovenky podporují i plné, konstruktivní zapojení Slovenska v rámci EU do pomoci Ukrajině, Slováci ve velkém počtu stejně, jako tomu bylo v České republice, pomohli po vypuknutí války ukrajinským uprchlíkům. Otevřeli jsme naše domovy, naše srdce ukrajinským ženám a dětem, kteří utíkaly před ruskou agresí. Slovensko jako společnost vnímá utrpení Ukrajinců, vnímá agresi Ruské federace,“ dodal Šimečka.

Vztahy mezi Českem a Slovenskem musí být podle něj nadále kvalitní bez ohledu na to, kdo je u moci, ať už v Česku, nebo na Slovensku, upozornil Šimečka, který dle svých slov chce dělat vše pro to, aby země citlivý moment překonaly.

Bartoš: Česko a Slovensko ve dvojdomku

Pozastavení konzultací mezi českou vládou a slovenským kabinetem je silné symbolické gesto, nevzniká tím rozkol mezi Čechy a Slováky, míní vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). Rozhodnutí české vlády bylo podle něj jednomyslné a správné.

„Já Česko a Slovensko vnímám jako takový náš středoevropský dvojdomek. A v takovém dvojdomku respektujeme soukromí souseda, ale zároveň žijete na blízko, sdílíte společný prostor, v mnoha případech spolupracujete a celkově vám upřímně záleží na tom, jak se tomu druhému v danou chvíli daří (...) Slováci jsou a zůstanou našimi nejbližšími přáteli,“ upozornil Bartoš na tiskovce a připomněl nejen propojené rodiny a jazykovou blízkost.

„Nyní to vypadá v řadě případů, že nad Slovenskem se tak trochu stahují mračna, někdy se může zdát, že někteří politici v Bratislavě třeba začínají více mluvit jazykem Moskvy, ale neznamená to pro nás to, že tím jazykem mluví celé Slovensko,“ uvedl Bartoš.

Varoval před tím, že „hrozby různého populismu a extremismu se snaží svými chapadly uchvátit celou Evropu“ a objevují se jako houby po dešti. Piráti i Progresivní Slovensko nabízejí „funkční řešení problémů pro všechny vrstvy, nikoli líbivost, krátkozrakost a laciný  populismus“, uvedl Bartoš. "Je pro nás zcela bez debaty, na čí straně stojíme ve válce, která začala tím, že Rusko zaútočilo na území suverénního státu Ukrajina," dodal.

Video  Bartoš: Česko a Slovensko je jako dvojdomek. V Praze přivítal lídra slovenské opozice Šimečku  - Tomáš Belica, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Uživatel_5813258 ( 9. března 2024 15:14 )

nechápu proč se k nám stahuje slovenská politická verbež čaputovcu! Čaputová ted turacká křivá šavle se spojuje s nejhorší fatáckou verbeží netáhel,luza prodejná!

Soliter56O ( 8. března 2024 09:11 )

Šimpanz přispěchal do Prahy ? ... No, to je ten "pravý" ... )))))

Uživatel_5650027 ( 8. března 2024 08:37 )

👍👍👍

Uživatel_5650027 ( 8. března 2024 08:34 )

👍👍👍

roxin ( 8. března 2024 06:21 )

Ficův rival jen využil rozchod fialového slizu a honem využil situace! 😃 😃 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa