Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prohra otřásla Pellegriniho pozicí. Čeká nás nejtěsnější souboj, píší na Slovensku

Autor: ČTK, lig - 
24. března 2024
08:55

Sobotní první kolo prezidentských voleb na Slovensku, které vyhrál exministr zahraničí Ivan Korčok, otřáslo pozicí jejich dosavadního favorita a předsedy parlamentu Petera Pellegriniho. Zemi čeká v rozhodujícím druhém kole nejtěsnější souboj o křeslo hlavy státu od zavedení přímé volby v roce 1999, píše slovenský tisk. Některé listy hodnotí hlasování jako referendum o vládní koalici či o samotném premiérovi a předsedovi strany Směr-sociální demokracie Robertu Ficovi, který Pellegriniho, šéfa další vládní strany Hlas-sociální demokracie, v prezidentské kandidatuře podpořil.

„První kolo prezidentských voleb otřáslo pozicí Petera Pellegriniho, jako dosud papírového favorita souboje o post hlavy státu. Ivanu Korčokovi zase dává naději, že boj o prezidentský palác není, navzdory průzkumům, předem rozhodnutý,“ uvedl deník Pravda.

V sobotu, kdy souboj o funkci prezidenta svedlo devět kandidátů, Korčok získal 42,51 procenta hlasů, Pellegrini 37,02 procenta. Rozhodující duel přímé volby s dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z prvního kola bude 6. dubna.

14:35
7. 4. 2024

„Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

13:42
7. 4. 2024

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

13:25
7. 4. 2024

„Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

Kompletní online

Podle listu Sme první kolo referenda o Ficovi vyhráli voliči, kteří nechtějí kompletně odevzdat zemi vládě, jež útočí na právní stát, nezávislá média a na občanskou společnost. „Korčokovo vítězství ve druhém kole ovšem není jisté, pokud nezíská další podporu. Nebo když se jeho voliči spokojí s tímto výsledkem,“ napsal deník. Dodal, že ve druhém kole budou o příštím prezidentovi rozhodovat i lidé, kteří by tento úřad bez váhání odevzdali Štefanu Harabinovi a jeho dezinformační úderce.

Exministr spravedlnosti Harabin, který má proruské názory a který je pro vystoupení Slovenska z NATO, dostal v sobotu 11,73 procenta hlasů a skončil na třetím místě.

„Nejdůležitější odkaz prvního kola je velmi jednoduchý: Slovensko není Fico. Ještě stále je mnoho lidí, kteří nechtějí, aby nás tahal k Rusku, aby ovládl média, zastrašil svobodné lidi, znásilnil spravedlnost a amnestoval své kamarády,“ napsal Denník N. Dodal, že rozhodovat se bude za dva týdny a že nečekaná prohra Pellegriniho v prvním kole může mobilizovat jeho voliče.

Video  Zuzana Čaputová o její vzkaz před volbami: Nehledejte dokonalé politiky  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

w.mojko ( 24. března 2024 16:02 )

a keď jej poskokovia nadávali miliónom Slovákom do opíc, dezolátov, primitívov....to bolo v poriadku? Ani necekla- len sa znížila PREZIDENTKA REPUBLIKY robiť reklamu na očko­vani­e...ht­tps://­www.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=F­UnOZ­44e8nY

w.mojko ( 24. března 2024 15:58 )

👎

w.mojko ( 24. března 2024 15:50 )

hlupák dokáže vyplodiť iba hlúposti. A kto cituje psychopata Matelka, to je už obrko...t

w.mojko ( 24. března 2024 15:49 )

Liberálny Denník N píše samé sr,ačky. Je nepriateľský voči Slovensku, slúži výlučne záujmom progresívcov, zahraničiu a klame len tak sa zelená.
V druhom kole sa rozhodne, koho chce Slovensko a koho bratislavské kaviarne

doloressima ( 24. března 2024 15:25 )

👍

Zobrazit celou diskusi