Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Snědý“ Babiš podpořil Pellegriniho a zmínil podržtašky, Fiala nepřímo Korčoka. Co Pavel?

  • Video se připravuje ...
    Autor: simao,ČTK - 
    6. 4. 2024
    06:00

    Finále slovenských voleb je tu, své preference ohledně souboje Peter Pellegrini - Ivan Korčok neskrývají ani české politické špičky. Co o slovenských volbách řekli pro Blesk prezident Petr Pavel či premiér Petr Fiala (ODS)? Jasno o své podpoře mají lídr opozice Andrej Babiš (ANO) či exprezident Miloš Zeman, kteří jasně podpořili Pellegriniho. Babiš dokonce osobně, když po dovolené vyrazil na Slovensko, kde si během debaty povšimli toho, jak je „snědý“ a ptali se ho i na to, komu fandí v hokeji. Fiala naopak nepřímo v pořadu Blesku podpořil Ivana Korčoka, když vyzdvihl jeho kvality, do voleb Slovákům však mluvit a zasahovat nechce. Svou preferenci neprozradil přímo ani Pavel, který naopak ujišťuje, že ať vyhraje kdokoliv, je připraven se s ním sejít při nejbližší možné příležitosti.

  • 1.Fiala: Korčok je zkušený diplomat

    „Nebudu zasahovat do vnitropolitických debat v jiné zemi, ale nepochybně pan Ivan Korčok jako zkušený diplomat vyjádřil opakovaně velmi silný zájem o prohlubování vztahů s Českou republikou, nevyjadřuje se kriticky k našim postojům,“ uvedl pro Blesk v pořadu Ptám se, pane premiére Petr Fiala (ODS).

    „Pro česko-slovenské vztahy by Ivan Korčok udělal hodně, na druhé straně ať už zvítězí kterýkoliv z kandidátů, nevěřím, že by měl v úmyslu ohrožovat jakkoliv česko-slovenské vztahy,“ dodal Fiala.

    Video  Premiér Fiala v Blesku: Nevěřím, že by Korčok nebo Pellegrini chtěli zhoršovat československé vztahy  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 2.Babiš po dovolené podpořil Pellegriniho

    Osobně vyrazil na Slovensko expremiér a šéf ANO Andrej Babiš, který jasně podporuje Petera Pellegriniho. „Babiš hlavně přišel podpořil Petera, nejlepší kandidát,“ uvedl na společné Debatě o lepším Slovensku.

    „Pane předsedo Babiši, podle snědého výrazu vaší tváře odhaduji, že nejdete z koaliční rady. Byl jste... V Praze takhle svítí slunce?“ tázal se moderátor debaty Jozef Banáš a Babiš se omlouval slovy, že neumí pořádně už ani slovensky, ani česky. „Ano, máte pravdu, já jsem ještě v pondělí plaval v moři a vždycky, když jsem na pláži, si říkám: vidíš, ty blbče, na co jsi lezl do té politiky, mohl jsi tu být ještě týden. Peter je mladý, perspektivní, já už jsem skoro na konci politické kariéry,“ říkal Babiš.

    „My se známe, spolu jsme bojovali za naše lidi, Peter za slovenské občany, já za české. Byli jsme svrchovaní premiéři, nebyli jsme žádné podržtašky, nikdo nám nediktoval a V4 fungovala za nás skvěle,“ pokračoval Babiš.

    „Peter vypadá skvěle, u nás také vyhrál prezident, který vypadá o mnoho lépe, než já,“ smál se Babiš, ale dostal se i k tomu, proč neuspěl v českých prezidentských volbách. „Potom jsem to trošku pohnojil, tu kampaň, já jsem též trochu impulzivní, Peter je rozvážný, nemá ty emoce, jako já. To je dobrá vlastnost. U nás také máme rozvážného premiéra, ale to nebudu komentovat,“ podotkl Babiš.

    Ohledně preferencí v prezidentské volbě má tak Babiš jasno, na Slovensku dostal i dotaz na to, komu fandí v hokeji v případě střetnutí ČR - SR. „Jasně že fandím Česku, no, se omlouvám. A tak samozřejmě Slovákům fandím tiež,“ reagoval Babiš.

    Petera Pellegriniho podpořil Andrej Babiš (3.4.2024) Petera Pellegriniho podpořil Andrej Babiš (3.4.2024) | Profimedia.cz

  • 3.Pavel je připraven setkat se s vítězem

    Český prezident Petr Pavel se ke slovenským volbám vyjádřil pro Blesk před 1. kolem v pořadu Hráči. „Bude to v každém případě volba Slováků, ať už se rozhodnout jakkoliv, tak tu volbu musíme respektovat,“ uvedl Pavel pro Blesk s tím, že jeho preference v tomto ohledu nehrají žádnou roli a je připraven se s novým slovenským prezidentem setkat při nejbližší možné příležitosti.

    „Já si nemyslím, že by rozdíly, které dnes máme na situaci na Ukrajině, měly vést k nějakému zásadnímu zhoršení vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou,“ věří Pavel.

    Pokud se stane prezidentem Peter Pellegrini, nevidí Pavel žádný důvod, proč by se s ním neměl sejít. „Já jsem se sešel se všemi slovenskými představiteli včetně Roberta Fica a nevidím problém v tom, scházet se s nimi i do budoucna. To, že se lišíme v pohledu na válku na Ukrajině? No, to je zřejmá věc, ale já si myslím, že si ji můžeme klidně, otevřeně říci,“ dodal Pavel.

    Video  Petr Pavel ke slovenským volbám  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Zeman volal Pellegrinimu

    Zcela jasno má exprezident Miloš Zeman, propuštěný do domácího ošetřování ve středu z motolské nemocnice, kde byl hospitalizován po operaci. Již ve čtvrtek vystoupil v rozhovoru pro slovenskou televizi TA3.

    „Prostřednictvím telemostu jsem na slovenské televizi TA3 debatoval s premiérem Robertem Ficem. Závěrem jsem řekl, že držím všechny čtyři palce Peteru Pellegrinimu! A hned po ukončení televizního přenosu jsem s Peterem Pellegrinim telefonicky hovořil a vyjádřil mu svoji podporu,“ uvedl Zeman, který před 1. kolem voleb na podporu Pellegriniho natočil i video ve své exprezidentské kanceláři na Praze 6, kde ostatně Pellegriniho letos v únoru osobně přivítal.

    Video  Slovenské prezidentské volby: Zeman fandí Pellegrinimu a natočil mu videovzkaz  - Facebook - P. Pellegrini
    Video se připravuje ...

Tomasj ( 7. dubna 2024 10:42 )

v prvním vlaku dojedou Bureš a Pávek a v druhém větším všichni Slováci pracující v ČR.

Jirik-ta ( 7. dubna 2024 08:46 )

👍

Jirik-ta ( 7. dubna 2024 08:46 )

👍 👍 👍

Petr Dyk ( 6. dubna 2024 20:10 )

Pane Babiši alias Bureši, bývalý soudruhu a estébáku, největší podržtašky máte ve své straně. Určitě je znáte, jsou to zejména vaše lezdozadkyně Schillerová a Havlíček. Ve vámi ovládané straně je těch podržtašků podstatně víc ale Schillerová s Havlíčkem jsou bezkonkurečně největší lezdozadci a podržtašky v celém našem státě.

Kreveta ( 6. dubna 2024 19:47 )

Tak že by pro Pellegriniho Babišův "polibek smrti" ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa