Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Prezident Pavel dorazil do Afriky. Ve Rwandě si připomene hrůzy genocidy, setká se i s Čechy

Aktualizováno -
5. dubna 2024
20:46
Autor: ČTK - 
5. dubna 2024
09:55

Po krátkém mezipřistání v Káhiře dorazil stroj s Pavlem do rwandské metropole Kigali v 19:00 SELČ. Prezident Petr Pavel se během nadcházející návštěvy Rwandy bude kromě připomínky 30. výročí genocidy v této středoafrické zemi věnovat i spolupráci obou zemí a setká se s Čechy, kteří tam působí. Před odletem zmínil například humanitární organizaci provozující chráněnou dílu pro postižené ženy nebo spolupráci zoologické zahrady ve Dvoře Králové s místními rezervacemi při ochraně vzácných nosorožců černých. Novinářům na kbelském letišti řekl, že Rwandu považuje za perspektivního partnera, který patří ke stabilnějším africkým zemím s nízkou mírou korupce a rostoucí ekonomikou.

„Věřím, že moje návštěva přinese nejenom České republice, ale i našemu byznysu nové příležitosti,“ uvedl český prezident.

Hlavním cílem cesty je připomínka 30. výročí genocidy, při níž zemřelo přes 800.000 lidí - příslušníků menšinového kmene Tutsiů i umírněných Hutuů, většinového etnika. Pavel dnes řekl, že do Rwandy ho doprovodí někdejší představitel ČR při OSN Karel Kovanda, který tehdy podle prezidenta sehrál významnou roli v uznání násilností z roku 1994 za genocidu.

Česko se tehdy snažilo v Radě bezpečnosti OSN prosadit aktivnější postoj mezinárodního společenství. To však nezasáhlo a jeho představitelé, stejně jako někteří západní politici, později přiznali selhání. Na vyšetření zločinů ustavila Rada bezpečnosti OSN Mezinárodní tribunál pro Rwandu (ICTR), který začal fungovat v roce 1997. Před tribunálem stanuli hlavně vysoce postavení představitelé režimu. Soud, který skončil v prosinci 2015, oficiálně uznal, že se jednalo o genocidu proti Tutsiům.

Rwandská genocida bývá označována za poslední genocidu ve 20. století, nejrychlejší genocidu vůbec či za nejhrůznější násilný čin co do počtu mrtvých po dnech. Vypukla z 6. na 7. dubna 1994 a skončila 18. července 1994. Hutuští extremisté za 100 dní zmasakrovali na 800.000 menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů, asi 2,7 milionu lidí muselo uprchnout ze svých domovů a na 1,6 milionu se uchýlilo do zahraničí. Zabito bylo podle odhadů na 20 procent obyvatel země a asi 70 procent rwandských Tutsiů.

S prezidentskou delegaci přiletěl také někdejší český velvyslanec při OSN Karel Kovanda, který v roce 1994 prosazoval aktivní přístup mezinárodního společenství k ukončení masakru menšinových Tutsiů. Řada západních politiků přiznává, že jejich země i OSN v době tragického krveprolití selhaly, když masakru nedokázaly zabránit.

„Karel Kovanda sehrál důležitou roli v uznání toho, co se tehdy dělo ve Rwandě, za genocidu," prohlásil dnes Pavel, podle něhož byla později za genocidu odsouzena zhruba stovka lidí ve vysokých funkcích. Kovanda je držitelem nejvyššího rwandského státního vyznamenání.

Pavel bude během návštěvy jednat se rwandským prezidentem Paulem Kagamem i některými evropskými politiky, kteří se stejně jako on zúčastní připomínky genocidy. Prezident se setká také se zástupci českých firem či institucí působících v této čtrnáctimilionové zemi. Češi jsou ve Rwandě aktivní například v oblasti satelitních technologií a zdravotnictví. Další možnosti spatřují firmy například v obranném a bezpečnostním sektoru, zemědělství či těžbě. „Rwanda je pro nás perspektivní partner, je to jedna ze stabilnějších států Afriky, s nízkou mírou korupce a rostoucí ekonomikou,“ uvedl ještě před odletem Pavel.

Video  Pavel s „hlavou v oblacích“: Prezident ukázal, jak se proletěl  - Petr Pavel
Video se připravuje ...


annar annar ( 6. dubna 2024 21:36 )

Dědek Hofl se rozjel s přestárlým dědkem kenem a zase skončil,vidím😂😂😂😂😂😂

roxin ( 6. dubna 2024 10:25 )

Žádný přínos, jen byl unavený z tolika podpisů tak si zaletěl odpočinout a tak daleko ještě zadara nebyl tak to chtěl jen využít. 😃

CHYBULE ( 6. dubna 2024 08:24 )

Kdyby raději dojel do Německa pro Svatovícký kříž,který tam osobně 15.3. v tichosti odvezl,aniž by o tom media info.český národ.První vlastizrádný president,který národní klenot,pro čechy v historické datum,odveze do Německa.Jenom doufám,že ho vrátí vpořádku,nebo "zapůjčíme" i zbytek,aby to měli komplet?

Uživatel_5650027 ( 6. dubna 2024 04:44 )

Oprava:S bývalými kolonizátory Francií, Kongo s Belgii a Francií..Za socialismu ČSSR vedla dobrý zahraniční obchod! Po roce 1989 vlivem Havla ČSFR obchodní aktivity přerušila! A bývalí "kolonizátoři" nemající jazykovou bariéru se vrátlili! Dnes obchodují především s Ruskem, Čínou. ČR z hlediska nízkého objemu obchodu a býši zadlužení je nezajímavá! Platební transakce vyžadují zásadně v dolarech. EURO je pro ně nezajímavá a nestabilní měna!

svetlana62 ( 6. dubna 2024 01:15 )

...opravdu by mne zajímalo přínos jeho cesty pro nasi republiku 🫤...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa