Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Fiala v Blesku o munici pro Ukrajinu: V KLDR nenakupujeme. A proč pomoc řeší v „tajném“ režimu?

Autor: jko, for - 
4. dubna 2024
11:25

Šéf české vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Ptám se, pane premiére mluvil i o iniciativě nákupu munice pro Ukrajina. Prozradil, proč Česko nezveřejní přesnou výši příspěvku, ale také to, od koho vlastně munici státy nakoupí. Od Severní Koreje to ale nebude, dodal s úsměvem. Utajený režim mimo jiné chrání osoby, které iniciativu řeší. 

„Iniciativa, i když to nebyl primární cíl, tak zvedá pozici ČR v mezinárodním prostředí a respekt, který vůči naší zemi jiné státy mají,“ řekl premiér v pořadu Blesku. „Cílem je pomoci Ukrajině v tom směru, aby měla potřebnou munici pro svou obranu. A děláme to proto, že Ukrajina bojuje nejen za svou nezávislost a svobodu,“ dodal předseda vlády s tím, že tato země bojuje i proto, aby ruská armáda neohrozila i bezpečnost dalších států a „není možné, aby ruská agrese uspěla“. To je podle Fialy důvodem, proč se k české iniciativě přidala další dvacítka států. 

Premiér Petr Fiala (ODS) v Ptám se, pane premiére. (4. 4. 2023) Premiér Petr Fiala (ODS) v Ptám se, pane premiére. (4. 4. 2023) | Blesk:Jakub Poláček

Samotná iniciativa podle premiéra vznikla proto, aby se překlenulo období, než budou státy schopné navýšit produkci munice. „Víme, že Ukrajina potřebuje více dělostřelecké munice a že tam vůči Rusku má kvantitativní nevýhodu a Evropské státy se domluvily, že navýší produkci munice a další vojenské techniky a dělají se konkrétní kroky, ale víme, že to nějakou dobu trvá,“ vysvětlil. Výsledky budou podle něj až v roce 2026.

„Stále více zemí si silněji a silněji uvědomuje, že ruská agrese nesmí uspět. Vidí povahu ruského režimu, vidí jak tam vypadají volby, vidí, co se stalo s oponenty,“ řekl také v Blesku. 

Fiala: Částku bychom mohli odtajnit

Česká vláda vyčlenila na nákup munice pro Ukrajinu vyšší stovky milionů. Fiala nicméně nechtěl uvést přesnou částku. „Záleží to na pravidlech a vnitropolitické situaci, každý má právo to udělat tak, jak to uzná za vhodné (…) My to máme v utajeném režimu a projednáváme je tak, což je dobře,“ komentoval Fiala v pořadu Ptám se, pane premiére důvod, proč zrovna Česko neřekne přesnou částku.

„Ta věc má jistou míru nebezpečnosti a utajení je běžné. Nemohu uvést konkrétní částku a myslím, že to není potřeba. Kdyby byl opravdu extrémní zájem, může se vláda pobavit o tom, zdali tu věc neodtajnit. Tímto údajem, aniž bych porušil zákon, jsem poskytl nějakou orientaci,“ myslí si premiér Fiala. Příspěvek podle něj odpovídá proporcím České republiky. Některé země ale výši příspěvku zveřejnili, například Německo se rozhodlo poskytnout 14,6 miliard korun. Tedy nejvyšší zveřejněnou finanční podporu.

 Dodáme, že ke zveřejnění vyzvalo hnutí ANO. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg mluvil o větším zapojení NATO. Důležité každopádně podle Fialy je, že je iniciativa reálná a funguje a že díky tomu bude mít Ukrajina munici dříve, než jakoukoliv jinou cestou.

„Od KLDR nenakupujeme“ 

Moderátor se optal premiéra, od koho vlastně munici nakoupíme. „To je přesně to, co nemohu říct. Jsou to třetí země, ne nějaké rizikové. Aby si někdo nepředstavoval, že nakupujeme v Severní Koreji. To určitě ne,“ řekl v žertu Fiala. 

Měli bychom si podle Fialy uvědomit, že podporujeme zemi, která byla brutálně napadena, a že vidíme, jak Rusko dlouhodobě a agresivně reaguje. „Musíme být opatrní, aby byla iniciativa úspěšná, a kvůli bezpečnosti lidí, kteří se o to starají,“ uzavřel. 

Fiala chce v Rusku velvyslance

Premiér okomentoval v Blesku i hledání nového českého velvyslance, který by naši zemi zastupoval v Rusku. Podle něj je správné, abychom zde našeho zástupce měli. „I země, co mají stejný postoj, jsou zastoupeny na úrovni velvyslance a já patřil vždy k těm, co to chtěli na diplomatické úrovni,“ uvedl.

A výběr velvyslance? To je podle Fialy opět utajené a je to tak správné. „To je opět informace, která probíhá až do finální fáze tak, že o ní není možné veřejně referovat. Co mohu říct a říct chci, že jsem přesvědčen, že máme mít i v Moskvě zastoupení na úrovni velvyslance a není to nic neobvyklého.“ 

Nevyvrátil a ani nepotvrdil, že by to mohl být například bezpečnostní expert Daniel Koštoval. „Ctím pravidla a zákony, nemohu to potvrzovat a vyvracet a bylo by nám lépe, kdyby všichni dodržovali pravidla,“ uzavřel.

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aleš Čeněk ( 14. dubna 2024 12:36 )

utajují všivárny ale hlavně neřekli, kdo tu munici nakoupí a kdo si nechá provizi.

Bude to některá z firem napojených na Aspen repsektive Koláře a Pojara?

Kolář e-mailoval s CIA ohledně radaru v Brdech.

Kolář stvořil Pavla. Udělal z něj koninu protože vyhodnotil že se svým výzorem nemá Kolář šanci.

Aleš Čeněk ( 14. dubna 2024 12:35 )

Kdo bude velvyslanec to je dávno propálené.

Zase to bude člověk z Aspenu. Záškodníka do Ruska chtějí dát.

Doufám že pan prezident Putin takového člověka nepřijme.

Kolář, Pekarová, Pojar, Štětináč, jehož syn nebo vnuk či co to bylo vyhrožoval na škole učitelce střelbou, jsou v Aspenu a co tam dělají, proč tam jsou?

deafista ( 5. dubna 2024 13:47 )

Zelenskyj si konečně koupil zámek ve VB. Jen tak dál....Fiala se postará!

F.Prohazka ( 5. dubna 2024 12:39 )

A právě KLDR má tu municí nejlevnější. Co Nutello,nebudeme šetřit? Užiteční .... jsme.

Uživatel_5486376 ( 5. dubna 2024 10:31 )

👍👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa