Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Schillerová tasila podivné dary pro ODS. Fiala: Absurdní! Žádná kauza neexistuje, ANO je nervózní

Autor: simao, ČTK, jko - 
4. dubna 2024
12:55

Hnutí ANO požádalo o svolání mimořádné schůze Sněmovny s názvem Vymlčené korupční kauzy vládních stran. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová dnes ve Sněmovně řekla, že hnutí bude chtít řešit Podnikatelskou družstevní záložnu, v níž měl v minulosti uložené peníze i premiér Petr Fiala (ODS). ten v pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz uvedl, že jde podle něj o absurdní postup, i když má opozice na mimořádnou schůzi právo. ANO je podle něj však nervózní z toho, že se vládě podařila řada věcí. Žádná kauza se záložnou podle Fialy neexistuje.

Alena Schillerová (ANO) uvedla, že jménem klubu ANO dnes návrh na svolání mimořádné schůze odevzdala. Chce se na ní zabývat kauzami, které jsou spojené s podezřením na korupci a jejím prorůstáním do nejvyšších pater politiky, doplnila.

„Já chápu právo opozice se ptát na cokoliv,“ okomentoval záměr ANO o svolání mimořádné schůze ve studiu Blesku Petr Fiala (ODS). „Od první chvíle novinářům sděluji všechny informace, které jsou potřebné, protože nemám co tajit. Ale teď už to začíná být trošku absurdní. Další schůze ke kauze, která neexistuje? Nevím, o čem se chce hnutí ANO bavit, opravdu nevím, ale samozřejmě, že mají právo na to svolat mimořádnou schůzi, prosím, ať ji svolají, ale tahle kauza neexistuje,“ uvedl pro Blesk v pořadu Ptám se, pane premiére.

Schillerová: Podezření na praní špinavých peněz

ANO se podle Schillerové zaměří především na dění kolem Podnikatelské družstevní záložny. Problémem není to, že premiér Fiala v minulosti nezapsal podíl v kampeličce do majetkového oznámení, ale kriminální podstata samotné instituce a její propojení s ODS, doplnila Schillerová.

„Jsou tam podivné dary pro ODS, podezření na praní špinavých peněz, záhadná zmizení stamilionů korun,“ míní Schillerová.

Lidové noviny ve středu uvedly, že o fungování záložny se zajímají detektivové z odboru hospodářské kriminality pražského krajského ředitelství. V polovině března zahájila se záložnou správní řízení Česká národní banka. Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v činnosti záložny. Řízení směřuje k odnětí povolení působit jako družstevní záložna.

„Já jsem měl běžný účet v bankovní instituci,“ hájil se Fiala ve čtvrtečním Ptám se, pane premiére na Blesk.cz. V době, kdy tam peníze vkládal, záložna žádné problémy neměla a byl to standardní finanční ústav bez jakýchkoliv problémů, upozorňoval Fiala. „Ano, teď tam problémy jsou, ale jsou tam v době, kdy já tam finanční prostředky nemám,“ pokračoval.

Kauza neexistuje, tvrdí premiér

Fiala v pořadu Blesku několikrát zopakoval, že kauza neexistuje. „Není to žádná kauza a nemám co dokazovat. Já jsem zcela otevřeně veřejnosti sdělil, co jsem udělal, jak jsem postupoval, proč jsem tak postupoval, novinářům jsem umožnil, aby se podívali do výpisu z účtu, a nevím, co bych k tomu měl ještě říct. Tam žádná kauza neexistuje a jenom je uměle držena hnutím ANO,“ přesvědčuje Fiala.

„To, co jsem udělal špatně, je, že jsem ve formuláři přiznání o střetu zájmů, nemluvíme o žádných jiných věcech, že jsem tuto věc neuvedl. Byla to chyba, za kterou jsem se omluvil, kterou jsem napravil a tím ta věc končí. Já jsem rád, že všichni moji kolegové v politice mají všechno v pořádku, u mě se ukázalo, že tuto věc, která není úplně jednoduchá z mnoha důvodů, tak jsem v pořádku neměl. To jsem plně přiznal a dal jsem to do pořádku,“ uvedl Fiala.

Fiala: Hnutí ANO je nervózní, daří se nám

Premiér má pro aktuální postup opozičního ANO vlastní vysvětlení. „Já si spíš myslím, že hnutí ANO je trošku nervózní, protože ekonomice se daří, zvládli jsme inflaci, zvládli jsme energie, čísla jsou pozitivní, ukázalo se, že napravujeme věci, které oni nedokázali vůbec udělat. Důchodová reforma, tendr na Dukovany a dostavba elektráren, stavíme silnice, dálnice, to v hnutí ANO byla tristní bilance. Děláme změny, které jsou potřeba ve vzdělávacím systému, všude, tak oni se na to dívají a začínají být nervozní, tak hledají nějaké kauzy, které neexistují,“ říkal v Blesku Fiala.

V záložně měl od června 2015 do listopadu 2020 vklad, a tedy i podíl. Na běžném účtu měl uloženo 950 000 korun. Fiala v minulosti nezapsal podíl v kampeličce do majetkového oznámení. Opomenutí zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

Kvůli transakcím záložny podal trestní oznámení podílník záložny Pavel Wurst, uvedl koncem letošního ledna web Seznam Zprávy. Podíl v záložně měli podle něj vedle Fialy i někteří další politici ODS. Opozice žádala vysvětlení a počátkem letošního února se neúspěšně pokusila prosadit mimořádnou schůzi Sněmovny ke kauze Fialova podílu v záložně.

Dotaz čtenáře Blesku na Fialu: Jakou to mělo logiku?

Dotaz na záložnu přišel na Fialu rovněž od čtenářů Blesku prostřednictvím formuláře na Blesk.cz.

„Jakou ekonomickou logiku mělo vaše uložení peněz do nedůvěryhodné záložny s nižším úročením než v bankách?“ ptal se Petra Fialy čtenář Petr Zdobinský.

Fiala ve své reakci zmínil mj. i to, že kampeličkám důvěřuje. „Co se týká toho, jestli někdo může mít peníz v záložně, nebo nemůže, to už je debata, kterou já považuji za absurdní. Záložny, kampeličky jsou standardní, legální bankovní ústavy v ČR, dokonce bych řekl, že bychom měli vzhledem k tradicím, které kampeličky v českých zemích mají, k tomu mít určitou sympatii. Já mám sympatii k menším podnikatelským subjektům a prostě jsem v době, kdy na běžných účtech i spořících účtech byly prakticky nulové úroky, a to jsou veřejné dostupné zdroje, každý se na to může podívat, tak jsem vzal část peněz, které jsem měl v jedné velké bance, a vložil jsem je do tohoto finančního ústavu s úmyslem, že se budu podílet časem na některých produktech. Znovu říkám, mluvíme o době, kdy to úročení bylo prakticky nulové,“ odpovídal Fiala.

„Já jsem se pak ale rozhodl - a tak přece uvažuje obrovská spousta lidí - že využiju jiný způsob, jak investovat svoje finanční prostředky, a to, že jsme se s manželkou rozhodli, že koupíme byt. Tak jsem ty peníze vybral, aniž bych je vložil do nějakého speciálního finančního produktu a vložil jsem je do koupi bytu. Já myslím, že je to naprosto srozumitelné, standardní a jenom když v tom chce někdo hledat nějaký problém, tak ho v tom hledá,“ dodal na svou obhajobu šéf ODS.

 

Na celý záznam pořadu Ptám se, pane premiré se můžete podívat zde: 

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

pragver ( 5. dubna 2024 12:38 )

Už jen to, že mezi takovou sebranku patřil, je podezřelé ! Do záložny, která byla přes podílníky nepřímo napojená na státní zakázky. A tito podílníci si mohli ukládat nebo vybírat v hotovosti svoje finance podle libosti, bez jakéhokoli bankovního dohledu. Když si budeš chtít vložit do banky 250 tis, tak musíš uvést původ peněz ! A větší výběr v hotovosti je rovněž evidovaný ! Tohle u záložny odpadá. Vložíš nebo vybereš 20 mil přes nějakou fiktivní instituci a dostaneš je zpátky hezky čistě vyprané ! Už chápeš, proč se k takovému podílnictví nechtěl vůbec hlásit a proč na to jakoby zapomněl ?

6vox6 ( 5. dubna 2024 11:53 )

543 a teď to už jen stačí všechno dokázat. Ale to bude pro tebe hračky, když to všechno tak dobře víš.

6vox6 ( 5. dubna 2024 11:51 )

Možná to bude tím, že se ten článek bytostně týká ANO a Babiš je jejím předsedou. Tak možná proto o tom psal.

6vox6 ( 5. dubna 2024 11:49 )

Zapomněl jsi na krádež Kosteleckých uzenin.

6vox6 ( 5. dubna 2024 11:47 )

Antifialo, kdo by si přál mít v záložně špinavé peníze? 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa