Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nový český velvyslanec v Rusku? Pavel odmítá ústupky Putinovi. Analytik: Blokuje to

  • Video se připravuje ...
    Autor: Tomáš Černík,vr,ČTK - 
    Aktualizováno -
    31. 3. 2024
    14:11
    31. 3. 2024
    11:45

    Prezident Petr Pavel (62) mluvil nedávno ve speciálu pořadu Hráči i o možnosti jmenování velvyslance v Moskvě. Ten současný, Vítězslav Pivoňka (54), je ve funkci od roku 2018. Zvykem je výměna po čtyřech až pěti letech. Jenže tu by si teď Pavel nepřál, aby nemusel jednat s carem Vladimirem Putinem (71).

  • 1.Řídí to dvojka

    Česko má sice oficiálně stále v Rusku velvyslance, fakticky je ale Pivoňka od listopadu 2022 v Praze. Ambasádu tak řídí Jiří Čistecký z pozice chargé d’affaires, tedy diplomatické dvojky v zemi. I ten má však podle informací Seznam Zpráv změnit působiště a zamířit do Berlína. Před českou diplomacií tak stojí nelehký úkol – jak s diplomatickým zastoupením v Rusku dál?

    „Nemohu porušovat zákon, projednávání vysílání diplomatů je do určitého okamžiku v utajovaném režimu, tudíž nemůžu tyto věci komentovat,“ uvedl v týdnu Petr Fiala (ODS), který bude 4. dubna hostem pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

    Později Fiala dodal, že osobně preferuje, aby mělo Česko zastoupení v Moskvě na úrovni velvyslance. Důvodů je celá řada, míní. Podobně se podle něj chovají i další země s podobným postojem k Rusku, jaké má Česko.

  • 2.Máme ho mít

    Také ministr zahraničí Jan Lipavský (38, Piráti) dlouhodobě zastává názor, že by Česko velvyslance v Moskvě mělo mít. „Je to, jako kdybyste měli fotbalový mančaft bez kapitána. Je to něco, co předpokládá i Vídeňská úmluva o diplomatických vztazích,“ řekl.

    Zda by jím měl být i nadále Pivoňka, nechtěl ministr specifikovat. „Ta debata je o tom, jestli tam vlastně mít nebo nemít velvyslance jako takového,“ vysvětlil.

    Ministerstvo zahraničí na dotaz Blesku odpovědělo, že proces jmenování velvyslanců probíhá v utajovaném režimu, a proto ho Černínský palác komentovat nebude.

    Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka | Ministerstvo zahraničí ČR

  • 3.Střídání? Problém!

    K vyslání nového velvyslance se staví rezervovaně prezident Pavel. Tedy alespoň prozatím. Podle hlavy státu hrozí, že by muselo dojít k ústupkům Putinovu režimu, aby mohl nový ambasador získat agrément, čili souhlas hostitelské země.

    „My se snažíme, aby byl náš zastupitelský úřad v Moskvě plnohodnotně zastoupen, ale byl bych velice nerad, kdybychom museli činit nějaké ústupky, případně čelit požadavkům na nějaká smířlivá prohlášení jenom proto, že nám bude schválen velvyslanec,“ řekl prezident pro Blesk.

    Podle Pavla lze k takovému kroku přistoupit až v souvislosti s budoucím vývojem války na Ukrajině a dalším chováním Ruska vůči Západu a dodal, že v tuto chvíli žádné kroky neprobíhají, a i kdyby, tak proces trvá minimálně rok.

    Pavel komentoval následně situaci kolem velvyslance v Rusku i po návštěvě BIS. „Dlouhodobě vnímám důležitost toho mít i v Rusku zastoupení na úrovni velvyslance. Otázkou je, zda zrovna v tuto dobu je pro to vhodná situace,“ uvedl Pavel. Vzhledem k délce procesu je ale možná dobré na přípravách pracovat už teď. „A až nastane vhodná situace, tak to zrealizovat,“ dodal.

    Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 4.Podobně mluvil i Kolář

    Podobně jako prezident se vyjádřil i jeho poradce, bývalý diplomat a lobbista Petr Kolář (61). „Nepovažuji za nutné, abychom tam velvyslance měli,“ řekl dříve Blesku. Dále zdůraznil, že chargé d’affaires je v Moskvě přechodně, protože Pivoňka nebyl z postu odvolán.

    „Kdybychom ho odvolávali, musela by proběhnout procedura, která znamená dopisování prezidentů, protože velvyslanec zastupuje hlavu státu. A já si neumím představit, že by si teď prezident Petr Pavel s prezidentem Vladimirem Putinem dopisovali,“ vysvětlil.

    Video  Pavlův poradce a exvelvyslanec Kolář o Putinovi, válce na Ukrajině i vulgarismech svého syna  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 5.Ruští diplomati pryč

    Pavel již loni v prosinci řekl, že v dlouhodobém horizontu se počítá s tím, že Česko by mělo mít v Rusku velvyslance. Pavel se dříve k otázce nového ambasadora v Moskvě vyjadřoval zdrženlivěji než například ministr zahraničí Lipavský.

    Podle šéfa tajné služby BIS, generála Michala Koudelky, je nejpodstatnější, že se v poslední době výrazně snížil rozsah ruského diplomatického zastoupení v tuzemsku. Varování před ruskými aktivitami dlouhodobě patří mezi klíčové pasáže veřejných částí výročních zpráv BIS.

    Koudelka vyzdvihl, že Česko v posledních letech opustil velký počet ruských diplomatů. „A mezi nimi velké množství ruských zpravodajců, takže dnes je početní stav v Praze na ruské ambasádě a v Moskvě na české ambasádě stejný. To je věc, o kterou jsme usilovali desítky let, a má to velmi zásadní vliv na bezpečnost ČR,“ řekl.

    Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v ČR se dál snížil i po předloňské ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze loni působilo šest diplomatů.

    Video  Pavel navázal na Havla a po 26 letech navštívil BIS: S Koudelkou řešili hrozby pro Česko.  - Blesk - Daniel Kristl
    Video se připravuje ...

  • 6.Analytik: Jde tu i o volby

    Podle analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Pavla Havlíčka prezident Pavel situaci kolem českého velvyslance v Moskvě v zásadě blokuje.

    „Jmenovat velvyslance by znamenalo oficiální kontakty s diktátorem Putinem. Po nedávných volbách, které byly zfalšované, nejméně transparentní v ruské historii a konaly se i na okupovaných teritoriích Ukrajiny, Moldavska a Gruzie, je ale jeho postavení nelegitimní. Kdybychom teď poslali velvyslance, znamenalo by to, že výsledky voleb uznáváme,“ řekl Blesku.

    Podle analytika by nyní stačilo mít v Rusku zastoupení na úrovni chargé d’affaires. „Nevíme, co by tam ten velvyslanec dělal. Argument, že bude přijímán ruskými oficiálními místy, neobstojí, pokud se podíváme, co jsou zač lidé na těchto místech,“ dodal Havlíček.

    Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
    Video se připravuje ...

risan ( 3. dubna 2024 13:39 )

on je vybarvenej pořád stejně .. zelenej rudoch, největší lhář v ČR

risan ( 3. dubna 2024 13:39 )

neboj, do podzimu se vrátí Krym pod kontrolu Ukrajiny(ostatně černomořská flotila už byla z Krymu vypakována) a východ vybojují během následujících 2 - 3 let ..

risan ( 3. dubna 2024 13:37 )

blbečku, zalez a táhni do ruska, ničemu nerozumíš, jsi idiot jako náš současný prezident. ten taky netuší, která bije.

fesak2 ( 3. dubna 2024 13:32 )

Nemá smysl s kvičící hlasitou russkou scénou jakkoliv debatovat. Jsou zaslepení zlobou, jejich volba, je mi jich líto, takhle si kazit život. Máme skvělého slušného prezidenta, dobře jsem volil

annar annar ( 3. dubna 2024 11:54 )

Dědku Hofle alias 6vox6,ty jsi nahlásil jako správný pomocník stb soudruha z hradu Uživa-Tele, viď?!🤮👎👎👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa