Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nerudovou naštvalo okopávání kotníků. Navrhne nástupce Jourové STAN sám, nebo i s Piráty?

Autor: ČTK, simao - 
31. března 2024
18:35

Kdo rozhodne o nástupci eurokomisařky Věry Jourové? Původně se zdálo, že volba připadne v pětikoalici hnutí STAN, nyní to však vypadá, že návrh kandidáta na eurokomisaře by měl náležet celé rozpadlé koalici PirSTAN, tedy i Pirátům. Rozhodnout mají společně, potvrdil v neděli premiér Petr Fiala (ODS) dle vyjádření mluvčí vlády Lucie Ješátkové pro ČTK. Rozhodnout však musí vláda. Lídr kandidátky Spolu pro eurovolby 2024 Alexandr Vondra (ODS) dnes na CNN Prima News řekl, že podle původní dohody v koalici mají navrhnout eurokomisaře STAN i Piráti. Lídryně STAN pro eurovolby a možná adeptka na eurokomisařku Danuše Nerudová však Vondrovi zaslala rýpavý vzkaz a postěžovala si na okopávání kotníků.

Šéf vlády a ODS Petr Fiala, který bude ve čtvrtek 4. dubna od 10:30 hostem pořadu Blesku Ptám se, pane premiére, v prosinci serveru Deník.cz řekl, že eurokomisaře by mělo navrhnout pouze hnutí STAN. Podle současné vládní mluvčí Ješátkové ale předseda vlády poté v posledních měsících opakovaně potvrdil, že se má jednat o návrh Pirátů se STAN.

Vicepremiér a předseda STAN Vít Rakušan minulý týden serveru Novinky.cz a deníku Právo sdělil, že dál počítá s ústní dohodou s Fialou, že eurokomisaře navrhne jeho hnutí.

Za ideální kandidátku by pak považoval Danuši Nerudovou, jež vede kandidátku hnutí ve volbách do Evropského parlamentu. Šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš v prosinci ČTK řekl, že dává smysl navrhnout na eurokomisaře dva kandidáty, tedy jednoho za Piráty a jednoho za STAN.

„Pan premiér opakovaně potvrdil, že návrh kandidáta či kandidátky náleží koalici PirSTAN. Rozhodnout však musí vláda,“ uvedla dnes Ješátková.

Vondra u uzavírání neformální dohody nebyl, z následného hovoru s Fialou ale pochopil, že při sestavování koaliční vlády vznikl příslib, že osobnost do Evropské komise navrhne koalice Pirátů se STAN. Připomněl ale, že eurokomisaře jmenuje vláda, a nejedná se tak podle něj o bianco šek.

Za důležitější považuje, za jakou oblast bude mít budoucí český eurokomisař zodpovědnost. Dosud podle něj Češi vždy obdrželi portfolio, které nemělo „žádné kompetence a vliv“, nebo takové, kde dělali špinavou práci za jiné. Česko by podle něj potřebovalo ekonomické portfolio odpovídající klíčovým zájmům země.

Společně s druhou diskutující, lídryní kandidátky ANO Klárou Dostálovou, se na Primě shodli, že je důležité, aby se navržená osobnost uměla pohybovat v bruselské politice a byla tam známá. U Nerudové si tím není jistý.

Dostálová kritizovala, že Nerudová by usilovala o post eurokomisařky v situaci, kdy kandiduje do Evropského parlamentu, zejména pokud by o tom voliči předem nevěděli. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a prezidentská kandidátka podle ní nemá s politikou zkušenosti.

Nerudová se ohradila

Nerudová se proti kritice na sociální síti X ohradila. „Překvapuje mne, že se Alexandr Vondra přidává ke kandidátce ANO v takto přízemním okopávání kotníků soupeřům, obzvláště v mé nepřítomnosti. Doporučuji mu soustředit se na to, kde má skutečné soupeře. Kromě toho nemá ani pravdu. Skoro čtvrtina současných eurokomisařů byla vybrána ze zvolených europoslanců a europoslankyň,“ uvedla Nerudová. 

„Obzvláště pokud někdo jako Alexandr Vondra kritizuje Evropskou komisi jako „nikým nevolené úředníky“, neměl by se zároveň pozastavovat nad tím, že by na tento post mohl být nominovaný někdo, kdo nejdříve projde volbami,“ dodala.

Jourová místopředsedkyní eurokomise

V unijní exekutivě působí od roku 2014 Věra Jourová, v nynější komisi Ursuly von der Leyenové je místopředsedkyní a komisařkou pro hodnoty a transparentnost. Zabývá se také řízením a koordinací programu Evropa připravená na digitální věk. Před ní byli českými komisaři Pavel Telička, Vladimír Špidla a Štefan Füle.

Piráti na začátku loňského listopadu zvolili v hlasování celostátního fóra jako kandidáta na eurokomisaře europoslance a lídra evropské kandidátky strany Marcela Kolaju. V médiích se již dříve objevilo, že kandidátem by mohl být ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Video  Den s Danuší Nerudovou coby prezidentskou kandidátkou: Hodiny v autě, potlesk v Bruntále i dotazy na manžela Roberta  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

jajas ( 1. dubna 2024 19:45 )

Hlavně by měla držet...ústa a krok....nemá nárok kohokoliv kritizovat nebo se na někoho "naštvávat"...nána. 👎

jajas ( 1. dubna 2024 18:26 )

Jourová se aspoň v politice nějaký ten rok pohybovala, bude jí 60 let a má dost politické a mmezinárodní praxe. Nerudové je 45 let, dotáhla to na rektorku přičemž se v té její funkci objevily závažné pochybnosti.....ale bez jakékoliv sebereflexe se hrne na exponovaná politická místa jako bezhlavá....a jestli někdo čeká, že bude lepší než Jourová, pak to také nemá v hlavě v pořádku. Ale protože ji nominuje STAN, tak se tomu asi ani nemůžeme divit.... 😃 👎

jajas ( 1. dubna 2024 18:17 )

Tak tahle nás bude reprezentovat v EU komisi...ženská s máslem na hlavě, která se chtěla stát prezidentkou a když to nevyšlo, tak z toho aspoň vytluče místo eurokomisařky za česko....Takhle se v česku dělá kariéra! Sice nic neumí (kdo ví jak to má s anglinou), ale je drzá jako opice má ostré lokty a není jí blbé lézt konkrétním lidem do zádele...a náhodou jí to vyšlo...To je ale situace!... 😁 👎

oltec ( 1. dubna 2024 15:41 )

už ti drbe v makovici z Babiše a podle tveho vyjadřování jsi kripl ty

Uživatel_5650027 ( 1. dubna 2024 12:37 )

Danuše by měla maximálně okopávat řípu! I to neumí? Jen prodávat diplomy! Diplom od Danuše je jako diplom z plzeňských práv 🫡

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa