Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Udělejte mi podklady na tohoto zm*da“. Babiš si objednal složku na Lipavského, mail poslal jinam

Aktualizováno -
11. března 2024
20:51
Autor: dak, trm - 
11. března 2024
15:05

Expremiér Andrej Babiš (ANO) si v neděli u svých spolupracovníků vyžádal osobní informace na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Mail ale poslal omylem někomu jinému, než chtěl. Spekuluje v něm i o ministrově rodině. S informací přišel server Novinky.cz. Babiš se následně za vulgaritu omluvil a tvrdí, že nesháněl žádné kompromitující materiály, ale jen o podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. 

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ rozkázal v neděli Babiš v mailu svým spolupracovníkům v hnutí. Email obsahuje životopis, odkazy na mediální články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce. „Má děti? Jazyky?“ dotazoval se podle serveru Babiš.

Lipavský totiž o víkendu v ČT Babiše označil za bezpečnostní riziko. Právě to zřejmě vyvolalo nevraživou reakci předsedy hnutí ANO. „Mně přijde, že už začíná být bezpečnostním ohrožením této země, způsob, kterým podkopává obranyschopnost a mezinárodně politické postavení naší země,“ řekl Lipavský. Babiš podle něj neví o zahraniční politice vůbec nic. „Provedl naprosto šílené věci s česko-polskými vztahy, on se nechal vodit od (maďarského premiéra Viktora) Orbána v evropské politice naprosto šíleným způsobem,“ uvedl ministr.

Babiš na dotaz Novinek odmítl, že by mělo jít o nějaké kompromitující materiály. O děti Lipavského se prý zajímal, aby mu mohl položit v rámci debaty o míru dotaz, zda by své děti poslal do války.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš si hledal informace na Lipavského. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš si hledal informace na Lipavského. | ČTK / Vondrouš Roman

Babiš se ale také poptával po politických informacích – např. sháněl podklady k tomu, jak Piráti usilovali o odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) za jeho schůzku s někdejším neoficiálním poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Shoda jmen

Mail původně adresoval svému poradci Janu Rovenskému, který má ale jmenovce, ekologického aktivistu Jana Rovenského, který za ANO jako nestraník sedí ve výboru pro životní prostředí v Litvínově. A právě tyto dva muže si předseda ANO zaměnil. V kopii mailu jsou pak také mluvčí hnutí Martin Vodička či Babišův poslanecký asistent Darek Kysela.

„Dost jsem váhal, jestli ten mail zveřejnit. Fakt nejsem žádný babišobijec, na Letnou jsem nechodil a s panem Babišem jsem si v minulosti pracovně normálně psal a volal. V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají kompro, i když se mi to nelíbí. Ale tahat do toho děti a manželky svých protivníků je fakt přes čáru. Je to odporné, a je to podle mě ve veřejném zájmu, aby se o tom lidé dozvěděli,“ sdělil serveru Rovenský. „Kdyby mi omylem přišel podobný mail od Ivana Bartoše či premiéra Fialy, zachoval bych se úplně stejně,“ dodal.

„Chvíli jsem na to nevěřícně koukal, pak se mi udělalo trochu blbě, a pak jsem začal řešit, jestli je správný to zveřejnit. Žádnou radost z celý tý situace nemám: možná to bude znít naivně, ale radši bych žil v zemi, kde politici kompro na rodiny svých konkurentů neshánějí,“ řekl pro Blesk Rovenský.

Novinky se obrátily s žádostí o reakci také na Lipavského. „E-mail se ke mně zprostředkovaně dostal a jeho obsah mě znechutil. Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou provždy odmítla estébácké metody v politice,“ sdělil redakci Lipavský s tím, že pokud je mail pravý, tak jen „potvrzuje jeho slova“.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) při rozhovoru pro Blesk (24.11.2023) Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) při rozhovoru pro Blesk (24.11.2023) | Blesk:Jakub Poláček

Žádné kompro!

Babiš na dotaz odmítl, že by mělo jít o něco závažného, pouze prý u kolegů poptával informace pro své plánované vystoupení ve Sněmovně. „Celé je to absolutní nesmysl. Všichni tu mluví o válce a posílání našich vojáků na Ukrajinu. Proto jsem chtěl, aby mi kolegové zjistili, jestli pan Lipavský má také děti a umí si vůbec představit, jaký strach zažívají rodiče při představě, že by jejich děti musely do války. A na to jsem se chtěl zeptat pana ministra ve Sněmovně. Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné, když toto jsou přece věci, které se dají veřejně dohledat na internetu. Za to vulgární slovo použité v soukromé konverzaci se panu ministrovi omlouvám,“ uvedl pro Blesk Babiš.

Ostrá reakce koalice

Šéfové vládních stran Babiše ostře odsoudili. „Složky, zatahovaní děti a rodin do politického boje, pomluvy, osobní útoky… Odporné metody připomínající minulou dobu. Proti tomu bude demokratická společnost stát v každých dalších volbách,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS) na sociálních sítích.

„Starého psa novým kouskům nenaučíš. Andrej Babiš sice často mění názory, ale ne metody,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

 „STBák, který své praktiky nemění, ale bohužel Andrej Babiš má toto jako styl práce,“ napsal na síť X předseda lidovců Marian Jurečka.

„Jednou agent StB, vždycky agent StB. Andrej Babiš často mluví o mafiánských praktikách. To hlavně proto, že on je v nich mistr světa. V každé zemi na západ od nás by musel na své politické funkce rezignovat sám, nebo by jej k tomu donutili spolustraníci,“ napsala předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

“Jednou estébák, vždycky estébák. Akorát dnes už nedonáší, ale donášení si kmotrovsky objednává. Tisíckrát může Babiš tvrdit, že s estébáky se nikdy nezapletl, ale jeho činy ho pravidelně usvědčují z toho, že Babiš = Bureš,„ míní ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Za nechutné označil zatahování dětí a manželek protivníků do politického boje šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Piráti to vždycky odsuzovali. Že se toho dopustí ex-agent StB ale není překvapivé. Tak si na to @AndrejBabis vzpomeňte, až se zas budete stavět do role oběti,“ uvedl Bartoš.

 “Tohle může vymyslet jen starý estébák,„ podotkl europoslanec Alexandr Vondra. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek uvedl, že Babiš táhne Česko na východ. “A bude to jen horší,„ dodal.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová i stínový premiér ANO Karel Havlíček se spíše pozastavili nad tím, že média zveřejnila soukromou konverzaci. „Pokud cílem bylo reagovat ve Sněmovně na nenávistný výlev pana Lipavského v OVM a pan Babiš se chtěl zeptat, zda by jako rodič své děti poslal do války, tak mne upřímně mnohem víc děsí, s jakou samozřejmostí novináři vytahují soukromou konverzaci,“ sdělila Seznam Zprávám Schillerová. Havlíček se ohradil proti zatahování rodin do politiky. Dodal ale, že když šlo o Babišovu rodinu, zastání předseda ANO podle něj nenašel.

roxin ( 13. března 2024 06:49 )

Protože ti "slušní a vzdělaní" lidé nepřemýšlejí a jdou jak ovce za svým BAČOU a věří co jim nakuká a je jim jedno jak dopadnou, nebo spíš jak jsme díky těm "inteligentním a vzdělaným" dopadli my všichni!!!

Uživatel_5825645 ( 12. března 2024 23:06 )

Jasně!
Ty jsi nejzkušenější podnikatel. 🤯 Všechno víš a nejlépe znáš.
Tak proč se rozčiluješ 😡
a nevěříš?
Podnikat lze i slušně a jinak než u tebe! Jen jsi na to bohužel nepřišel.
Pa pa pa 👋

6vox6 ( 12. března 2024 19:52 )

Tu lítost si nech pro sebe a přestaň lhát a překrucovat ty "podnikateli". Vůbec nevíš o co v podnikání jde.

Uživatel_5815731 ( 12. března 2024 13:45 )

Myslīm,že obě strany použīvajī ūplně stejné metody..ODS další volby už vlastně prohrála a tak kope co se dá..Pořád dokola zámek ve fran­cii.­.atd­..Po­liti­ka je v naší zemi vždy špína ať je to kdokoliv..Politici jsou jen odrazem našich obyvatel..Zlepšete své chováni,pak se zlepšī i politická kultura..Ryba smrdī od hlavy..Podīvejte se na sociálnī sītè..na blitī a zvratky..Stačilo 30 let homokracie..Homo sapiens? Spīš homo erektus..Ještě pár stoletī vývoje a třeba se chytnem..Jinak jsem pro žīžaly..jsou pro planetu rozhodnè přīnosem..

Uživatel_5825645 ( 12. března 2024 13:38 )

Je mi tě upřímně líto! 😢
Že máš takové zkušenosti a názory. Že bez podvodů a hamižnění to v životě nejde!
Vsadím se klidně, že podvádíš na daních a podobně.
Každý ale nemusí být takový, jako jsi ty!
Je mi z tebe špatně. 🤮
Kritizuješ Babiše, ale vlastně sám propaguješ to, co kritizuješ!!!
Urvat maximum za každou cenu.
Hamty, hamty, 🤑 ať mám víc než tamty!!!
(Dokonce vůbec nevěříš, že jdou věci dělat slušně.)
👎👎👎👎👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa