Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Prezidenta můžeme pustit ke klenotům.“ Politici reagují na první rok Pavla. Oceňují snahu o spojování

Autor: for - 
9. března 2024
16:21

Opozice i koalice oceňuje, že se prezident Petr Pavel pokouší v české politice uklidit a být mediátorem pro rozhádané politické strany a hnutí. Uvedli to zástupci napříč politickým spektrem, k prvnímu Pavlově roku na Hradě se vyjádřili na sociálních sítích, ale i ve speciálním díle Události, komentáře na České televizi. I samotná diskuze, která se dotkla i důchodové reformy, proběhla poklidně. Zazněla i lehká kritika hlavy státu, ale i nenápadné rýpnutí do exprezidenta Miloše Zemana. 

Prezident Petr Pavel má za sebou první rok ve funkci. V předvečer tohoto výročí poskytl rozhovor České televizi, kde se k němu později připojila i manželka Eva Pavlová. Vedle věcí, které se mu dle svých slov za uplynulý rok podařily, mluvil i o svých nezdarech, ale také o stavu české politiky, o Slovenku, Rusku či i o tom, že nevylučuje za čtyři roky opětovnou kandidaturu. 

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou během bilančního rozhovoru pro Českou televizi (8.3.2024) Prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou během bilančního rozhovoru pro Českou televizi (8.3.2024) | Reprofoto ČT

Projev, ale obecně i první rok působení Pavla na Hradě, okomentovali ve vysílání České televize politici a další komentátoři. Zástupci koalie i opozice ocenila, že hlava státu bude chtít být mediátorem napříč politickým spektrem. 

„Klíčí ve mě naděje,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Martin Dvořák (STAN) ministr pro evropské záležitosti podotknul, že i v zahraničí má prezident Pavel dobrou pověst klidného muže. 

„Konečně může prezident ke korunovačním klenotům,“ 

Podle místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) Pavel společnost opravdu spojuje. „Bere to více jako službu, a ne úlitbu vlastnímu egu. Je to statečný muž, který se nebojí výzev, protože posadit k sobě zástupce koalice a opozice a řešit s nimi důchodovou reformu, to chce odvahu, protože dopředu není jasný výsledek,“ okomentoval slova Pavla, že právě jedno z témat, kde by chtěl umírnit debatu, je řešení důchodů a dalších náležitostí. 

Bartošek i zažertoval a řekl, že je také rád, že konečně mohou prezidenta pustit ke korunovačním klenotům. Není si vědom, že by Pavel nedělal svou práci a naopak nedělá věci „navíc“. „Je to první prezident, který respektuje kompetence dané mu Ústavou,“ uvedl a chválí prezidenta, že Česku vrátil čest.

Zemanovy prohřešky si připomněl na sociální síti X poslanec Jiří Slavík. „Dlouhá léta jsme se museli dívat, jak prezident pošlapává hodnoty, které prezidenti jako Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel zastávali. Moc mě proto těší, že prezident Petr Pavel dostál svým slibům a s jeho nástupem se na Hrad vrátila důstojnost, která tam tak dlouho chyběla,“ uvedl. 

Poslanec za SDP Jan Hrnčíř, který byl na debatě přítomen, ale vytknul prezidentovi, že se s opozicí nevídá tak, jak by si například opoziční SPD přála. Bartošek odvětil, že se ale s opozicí baví. Myslí si, že by byl dobrý dialog s Pavlem a předsedou SPD Tomiem Okamurou.

Z řad výtek zaznělo i to, že by podle ministra Dvořáka měl možná prezident více jezdit do krajů, což poslední dobou dle jeho názoru zanedbával. „Moje očekávání ale překračuje ve všech směrech.“ 

Místopředseda hnutí ANO Robert Králíček pak za slabinu označil, že vyměnil kancléře a také vytkl vztah Pavla k jednomu jeho poradci Ondřeji Kolářovi. Podle Pekarové Adamové to ale není zas tak velké drama a k nějaké fluktuaci na Hradě dochází. 

Objevily se i reakce na sociální síti. „Rok s novým prezidentem je velká změna. Z Hradu nečiší nepřátelství, ani z něj nikdo prstem neukazuje na politické protivníky. Na Hradě se objevují lidé, kteří tam roky chyběli. Studenti, spolky, organizace pomáhající ostatním,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

Podotknul, že síla kterou Češi na Hradě potřebují nebyla ukryta v politickém solitérství, ale ve schopnosti lidi spojovat. „A to se Petru Pavlovi celou řadou dobrých gest a odvedenou prací daří. Lépe než těm před ním,“ vychvaluje Rakušan. 

Zareagoval i na nejnovější téma ohledně zajištění armádních zásob pro Ukrajinu. „Jeho mise, během níž sehnal Ukrajině vojenskou munici, byla úspěšná, chytrá a dokázala celkem rychle nadchnout 18 zemí, které se k ní finančně připojily,“ připomněl na sociální síti X. 

Rýpnutí do Babiše i chvála o snahu propojovat

Připojil se i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „V Pirátské straně sdílíme hodnoty důstojnosti, zodpovědnosti a respektu k Ústavě i zákonům. Prezidenta Pavla v tom dnes vnímám jako spojence. Z jeho četných setkání s lidmi v regionech i s předními světovými lídry je jasné, že Česká republika je ve správných rukou,“ uvedl na sociální síti X. 

Jeho nadstranický přístup k politice a snaha o vytvoření dialogu mezi různými politickými stranami ukazují, že k úřadu prezidenta jde přistupovat i jinak, než jsme byli zvyklí,“ dodává k tématu pokusu o propojování mezi politickými stranami. 

Klidný rozhovor k prvnímu roku na Hradě okomentovala i neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. Byla ale trošku stručnější, než ostatní. „A teď si představte, že by tam dneska seděl ten druhý pán. Děkuji všem svým voličům, kteří se ve druhém kole podíleli na volbě.“ 

Nerudová si tím nejspíše rýpla do jiného neúspěšného kandidáta, kterého Pavel v druhém kole porazil - předsedu ANO a expremiéra Andreje Babiše.

Na Babiše si ve své chvále vzpomněl i předseda poslaneckého klubu Jan Jacob (TOP09). „Ani nechci domýšlet, jak by to vypadalo s pánem, jehož jméno nechci v této souvislosti ani vyslovit,“ uvedl na sociální síti X. 

Babiš zatím reakci na Pavlův rozhovor nepřidal. Neokomentoval zatím i jisté malé „kopnutí“ ze strany hlavy státu, která během rozhovoru uvedla, že je pro něj Babiš zástupcem populismu v ČR. 

Hlasy chvály se ozývají i z Bruselu, přesněji od europoslance Tomáše Zdechovského. „Je státníkem, na kterého můžeme být hrdí a kterého nám na Západě závidí. Prezidentskému úřadu vrátil slušnost a důstojnost. Po dlouholetém podlézání Rusku a Číně se kormidlo Hradu opět otočilo na Západ. A to je dobře!“

A podle europoslance Luďka Niedermayera je Pavel prezidentem, za kterého se nemusíme stydět a který nám navíc pomůže. „ I díky němu jsme po letech čitelnými, odpovědnými a sebevědomými partnery celosvětové prozápadní demokratické koalice. A na Hrad se vrátila hodnotová politika. Díky!“

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) ve svém příspěvku připomněl, že jeden z prvních kroků pavla na Hradě bylo to, že jej jmenoval do funkce. „Za tu dobu velmi dobře obstál i v těžkých zkouškách, které mu přišly do cesty. Jedním z jeho prvních kroků bylo mé jmenování do funkce ministra životního prostředí,“ konstatoval na sociální síti X. 

Video  Emmanuel Macron na tiskovce v Praze: Rusko nesmí vyhrát, shodl se s Petrem Pavlem  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5634767 ( 11. března 2024 11:47 )

Prezident by čechům mohl vysvětlit, proč se k nám stěhují ti majetný ukrajinci kde je u nás o ně velmi dobře postaráno a ti chudý co nemají auto ani peníze na cestu na Ukrajině zůstávají. Těm by se mělo pomáhat a ne těm co u nás jezdí bourákama a oháklé jak češi ne.Je jich plný obchod mezi parádou oblečení a plné košíky potravin si odnáší. Jak je tohle možné?­??????­??????­??????­??????­?????

Uživatel_5825645 ( 10. března 2024 14:02 )

👍

Uživatel_5825645 ( 10. března 2024 13:19 )

👎

roxin ( 10. března 2024 12:49 )

Kovaný komouš soudruh espávek jako špion a průzkumník špicloval a hledal na západě něco s čím by mohl zapůsobit a zalíbit SE u soudruhů v Sovětském svazu i v socialistickém Československu a pak se NESTYDĚL PREVLÉCT KABÁT A UTÍKAT NA ZÁPAD A ZALÍBIT SE ZASE TAM ABY MOHL ŘÍCT VŠECHNO CO ZJISTIL A DĚLALI V SSSR. 😃 KOLABORANT!!!

roxin ( 10. března 2024 10:41 )

Na to by ses měl zeptat kovaného konouše soudruha espávkas s prozápadním převlečeným kabátem, ten ti to určitě poví, třeba jak budou s Clintnem brázdit hospody. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa