Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Top momenty bilančního rozhovoru s Pavlem: Eva v ležérním oděvu a kopnutí do Babiše!

  • Autor: for - 
    9. 3. 2024
    05:00

    Prezident Petr Pavel má za sebou první rok ve funkci. Během bilančního rozhovoru pro Českou televizi mluvil nejen o tuzemské a zahraniční politice, ale také o debatě nad přijetím eura, a přidal i střípky ze soukromí. Jeho manželka Eva prý dokáže být brutálním, ale velmi přímočarým rádcem. Podívejte se na pět zajímavých momentů, které redakce Blesku připravila. 

  • 1.Pavel znovu na Hrad?

    Pavel je čtvrtým českým prezidentem. Dosud si všechny hlavy státu  v ČR zopakovaly svůj pětiletý mandát a ani Pavel nevylučuje, že by se na Pražském hradě ohřál déle, než je jen jedno funkční období. „A priori by člověk neměl vylučovat nic,“ uvedl. „Myslím, že to je i na četnosti aktivit vidět, že si opravdu nešetřím síly na další období. Opravdu uvidíme, jaká bude situace za čtyři roky,“ sdělil. 

    Prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou během bilančního rozhovoru pro Českou televizi (8.3.2024) Prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou během bilančního rozhovoru pro Českou televizi (8.3.2024) | Reprofoto ČT

    Roli bude hrát i hlas rodiny. „Pokud bych viděla, že tam podpora je, tak bych samozřejmě kandidaturu zase podpořila,“ zmínila jeho choť a současná první dáma Eva Pavlová.

    Prezident ale v rozhovoru zdůraznil, že se musí vyhnout riziku dojmu vlastní nepostradatelnosti. A to jak té vnitřní, tak i té zprostředkované. Podle něj je důležité myslet na to, že není spasitelem. 

  • 2.Pavlová v ležérním oděvu

    Prezidentova choť Eva Pavlová se k rozhovoru před kamerami České televize připojila později. Zvolila poněkud ležérnější oděv a po boku manžela usedla v džínech, halence s velkými květy a v bílých teniskách. Pavlová za rok své funkce první dámy často okouzlila stylisty. Naposledy v Lucembursku modrými šaty od české návrhářky Tatiany Kovaříkové. „Přiměřeně odvážné barvy, které jsou ovšem velmi příjemnou změnou, na kterou jsme dlouho u první dámy nebyli zvyklí,“ okomentoval tuto volbu pro Blesk módní stylista Petr Lukeš. 

    Během rozhovoru mluvila Pavlová o své nové roli, ale i o tom, jak pro ni kandidatura manžela byla těžkou záležitostí. Prozradila také, zdali svému muži radí v pracovních záležitostech. 

    Video  Petr Pavel s chotí na cestě do Lucemburska.  - Instagram Petra Pavla
    Video se připravuje ...

  • 3.O Fialovi i Babišovi

    Během rozhovoru se hlava státu rozpovídala i o svých vizích. Doufá například, že se mu povede nastolit novou a vítanou normu, a to aby mezi sebou čeští politici hovořili v normální diskuzi. 

    V Česku podle něj máme specifikum, které dle jeho slov vykrystalizovalo v posledních letech: je politická diskuze založená na tom, že člověk s odlišným názorem je druhému úhlavním nepřítelem. „Vyvinula se taková míra nedůvěry, že i snaha usednout stolu vyvolává situace, zdali se za názory neskrývá politická past,“ uvedla hlava státu.

    Pokusím se zprostředkovat toto jednání, než se to stane normou tím, že tu debatu budu moderovat a přizvu k tomu odborníky, kteří jsou respektovaní oběma stranami,“ konstatoval. „Myslím si, že krok ke zlepšení politické kultury byl učiněn,“ řekl také.

    Premiér Petr Fiala (ODS) je podle něj „slušný politik, který je ve složité situaci dosahování koaličního konsenzu a boje s opozicí,“ a jeho dřívější oponent v prezidentské volbě Andrej Babiš (ANO) zase „zástupce populismu v naší politice.“

  • 4.Fico a Trump vs. Biden? Zklamání!

    Během bilančního rozhovoru pro Českou televizi nechybělo ani zamyšlení se nad tím, jak se Česku daří v zahraniční politice. Respektive v tom, jak se nám daří v politickém vztahu se Slovenskem. Pavel už dříve premiéra Petra Fialu (ODS) ohledně přerušení mezivládních jednání se Slovenskem podpořil a nyní dodal, že slovenský předseda vlády Robert Fico je pro něj zklamáním. 

    „Zklamání nejenom pro mě, ale i pro mnoho Slováků,“ myslí si. Téma této „bratrské“ krize obecně okomentoval tak, že je nutné si uvědomit, že se nehovoří o úplném přerušení vztahů, ale o pozastavení vládních konzultací. „Vztahy se Slovenskem jsou a budou nadstandardní,“ zdůraznil. Sám pak bude pokračovat v úzkém kontaktu se svým slovenským protějškem.

    Slovo zklamání pak během rozhovoru použil ještě jednou, a to v souvislosti s americkými volbami. Mrzí jej, že kandiduje opět Joe Biden a Donald Trump. „Mě mrzí, že Spojené státy, tak velká země s tolika úžasnými lidmi, nedokázaly svým voličům nabídnout širší spektrum osobností, ze kterého by si mohli vybrat,“ řekl Pavel. 

  • 5.Euro znovu na pořadu dne

    Prezident znovu hovořil i o přijetí evropské měny . Toto téma otevřel Pavel i během svého novoročního projevu. „Euro je polarizující téma mnoho let,“ uvedl a připomněl slib, že bude během svého mandátu vyzdvihovat právě i taková témata bez ohledu na to, zda se líbí, nebo ne. 

    „Vnímám jako pozitivní to, že se rozjela veřejná debata, vyjádřila se k tomu řada odborníků a veřejnost,“ uvedl a ocenil také, že vláda požádala Národní ekonomickou radu vlády (NERV) o vypracování analýzy výhodnosti vstupu Česka do Evropského mechanismu směnných kurzů ERM II do října. Rád se k tématu vyjádří také, ale nyní je podle něj čas na rozptylování mýtů, které ve společnosti kolují.

    Ve vládní koalici letos vypukl spor o euro, když část stran požadovala, aby kabinet přinejmenším stanovil termín vstupu do ERM II. Ke vstupu do eurozóny se Česko zavázalo při přistoupení k EU v roce 2004. Z deseti zemí, které tehdy do Unie vstoupily, zatím společnou měnu kromě Česka nezavedly Polsko a Maďarsko.

Tomáš Brunclík ( 11. března 2024 10:01 )

Tak, proc jsi nerezignoval ty

Tomáš Brunclík ( 11. března 2024 09:59 )

Vy debilove, co sem pisete proti prezidentovi ty negativni blaboli,tak se podivejte na sebe a potom kritizujte. Po Havlovi je to nejlepsi prezident

Jaroslav Plic ( 10. března 2024 10:41 )

Pravda, ale předtím bylo kolo první a tudíž víc kandidátů do toho druhého.

Jaroslav Plic ( 10. března 2024 10:16 )

Nadávat bychom měli hlavně na sebe, ne na něj. On se tím prezidentem sám nezvolil. Je to naše tupozrakost.

Uživatel_5512061 ( 10. března 2024 09:27 )

Politručka mimo jiné vůbec nemá cit pro detail. Jak selka od plotny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa