Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Petr Pavel ve středních Čechách: Prošel Hrabalovu stezku a zamířil do legendární Hájenky v Kersku

Aktualizováno -
7. března 2024
19:21
Autor: ČTK, for - 
7. března 2024
06:13

Dvoudenní návštěvu Středočeského kraje dnes vpodvečer zakončili prezident Petr Pavel s manželkou Evou u chaty Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku. Vypravili se k ní procházkou přes část osady od restaurace Hájenka známé například z filmu Slavnosti sněženek režiséra Jiřího Menzela. Středočeský kraj, který chatu vlastní a rekonstruuje, a Polabské muzeum v chatě připravují expozici. Otevře se zřejmě v květnu.

„Pro nás jako pro Polabské muzeum to byl skvělý počin, protože už od roku 1999 jsme spravovali Hrabalovo muzeum v Nymburce, měli jsme spoustu věcí, které pocházeli i tady odtud z chaty, ale neměli jsme žádnou nemovitost,“ řekl prezidentovi před prohlídkou chaty ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Chata, kterou Středočeský kraj na konci roku 2021 koupil, nyní prochází rekonstrukcí. Měla by díky ní získat původní podobu a vypadat tak, jako by z ní spisovatel právě odešel. Kromě stavební obnovy pracuje kraj také na obnově interiérů. Na začátku roku hejtmanství vyzvalo veřejnost, aby pomohla doplnit do chystané expozice dobové předměty. Lidé tak mohou darovat podle zveřejněného seznamu stejné nebo podobné věci, které tvořily vybavení chaty na přelomu 80. a 90. let. Podle Vindušky se výzva osvědčila a věci se postupně scházejí, stále ale chybí část nábytku a některé drobnější věci.

Prezident Petr Pavel v Kersku na Nymbursku. Prošel si naučnou stezku spisovatele Bohumila Hrabala (7. 3. 2024) Prezident Petr Pavel v Kersku na Nymbursku. Prošel si naučnou stezku spisovatele Bohumila Hrabala (7. 3. 2024) | CNC: Jakub Poláček

Chatu, kde spisovatel zejména v 70. letech minulého století napsal většinu svých knih, koupil kraj téměř za deset milionů korun. Spravuje ji Polabské muzeum, jehož součástí je Vlastivědné muzeum v Nymburce, které se dlouhodobě stará o stálou expozici Bohumila Hrabala. Nová expozice se měla původně otevřít v březnu u příležitosti 110 let od spisovatelova narození. Hrabal se narodil 28. března 1914 a zemřel 3. února 1997. Před smrtí daroval chatu synovi svého souseda, který v ní dostavěl koupelnu a kuchyň. Chatu už kraj veřejnosti několikrát výjimečně zpřístupnil.

Ráno ve škole

Nejdříve se prezident Petr Pavel podíval do Psár – Dolních Jirčan u Prahy, kde ho čekala prohlídka nedávno vybudované školy Amos a debata s žáky. Osmáci a deváťáci řešili s hlavou státou přijímačky na střední školu, ale i studijní preference. 

„Asi nejhorší bylo hledání těch škol,“ poznamenal jeden ze studentů při besedě. Přihlašování ale bylo „v pohodě“ jak dále uvedl. Během diskuze žáci chválili nový elektronický systém, ale chybí jim ucelený přehled nabídky středních škol. Prezidentovi sdělili, že při výběru školy se řídí zkušeností svých přátel, ale také rozhoduje prezentace školy na internetu a pomáhala jim i debata se školní psycholožkou. 

Pavel se také setkal s prvňáčky a zavítal do školní jídelny, kde posvačil. „S panem prezidentem Petrem Pavlem jsme si prošli moderní prostory a mohli nahlédnout do prvních tříd, které ovšem – jako i jinde ve Středočeském kraji, jsou naplněné až na maximum,“ okomentovala návštěvu hejtmanka kraje Petra Pecková (STAN), která Pavla během jeho návštěvy doprovází. 

Prezident Petr Pavel při návštěvě ZŠ Psáry (7.3.2024) Prezident Petr Pavel při návštěvě ZŠ Psáry (7.3.2024) | Instagram Petr Pavel

Odtud se Pavel vydal do skláren Kavalierglass na komentovanou prohlídku výroby. Dalším cílem byly Kněžice na Nymbursku. 

Prezident Petr Pavel na návštěvě sklárny Kavalierglass (7.3.2024) Prezident Petr Pavel na návštěvě sklárny Kavalierglass (7.3.2024) | Blesk:Martin Přibyl

Další zastávka: Kněžice na Nymbursku

Prezident si odpoledne prohlédl v Kněžicích na Nymbursku bioplynovou stanici postavenou v roce 2006, díky níž je obec se zhruba 430 obyvateli z velké části energeticky soběstačná. Vedle stanice, která zpracuje až 22.000 tun organického odpadu ročně, má obec centrální zásobování teplem, na které je napojeno 95 procent domácností. Pavel se zajímal například o to, kde se obec inspirovala a s jakými problémy se potýká. Se zastupiteli obce pak debatoval o energetické soběstačnosti obcí a měst v zemi.

Eva Pavlová si samostatně prohlédla výrobu v areálu společnosti Botanicus v Ostré nad Labem.

Ve středu prezident navštívil krajský úřad v Praze a vyrazil do Berouna, na Křivoklát, do Vinařic a do Kladna. Po schůzce s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) mimo jiné řekl, že chce jednat s vládou o rozpočtovém určení daní pro kraje. Jeho nastavení podle něj není systémově správné a jde o dlouhodobý problém nejen Středočeského kraje, ale i ostatních regionů.

Pavel ve funkci prezidenta navštívil již většinu krajů, věnoval se zejména konkrétním problémům daných regionů. Naposledy letos v lednu zamířil do Plzeňského kraje.

Video  Prezident Petr Pavel s manželkou si prohlédli Hrabalovu chatu v Kersku. 
Video se připravuje ...

Video  Pavel v plzeňském pivovaru: Osedlal „pivní“ motorku  - Blesk: Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

 

dynaty ( 8. března 2024 11:48 )

👍

Kokoška Tobolka ( 8. března 2024 02:08 )

To je prezident za všechny prachy ! Vždycky když se děje něco zásadního, tak on je někde na výletě s tou svoji kamélií!
To jsou jeho intelektuální voliči jistě hrdý !! Aspoň se jim může člověk konečně taky zasmát ! Pořad se povyšují, dělají z druhých blbce a teď je konečně dělá někdo koho si zvolili z nich !
Mám radost !!
V podstatě jsem spokojena !

Kokoška Tobolka ( 8. března 2024 02:03 )

Kam zamířil ? do pr…..?

Kokoška Tobolka ( 8. března 2024 02:02 )

A ten tvůj Pavel ? Kromě motorek výletu a hostin ? Buď konkrétní !!
Ty jsi pacient to se jen tak nevidí

Kokoška Tobolka ( 8. března 2024 02:01 )

Nadaváš hlvně ty všem všichni jsou koblihy jen ty jsi ESO ty kroasán

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa