Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do Prahy míří exprezident USA Bill Clinton: Soukromý tryskáč mu platí český zbrojař

Autor: amb - 
4. března 2024
18:35

Bývalý prezident Spojených států amerických Bill Clinton vystoupí příští týden v Praze. VIP let uhradí jeden z nejbohatších Čechů René Holeček, který zastává vysokou funkci v českém zbrojním průmyslu. Holeček nemá blízko i k prezidentovu „přítelovi po boku“ Petru Kolářovi, kdysi s ním spolupracoval i premiérův poradce Tomáš Pojar. 

Cestu amerického exprezidenta Billa Clintona do Prahy zaplatí místní miliardář a zbrojař René Holeček. Lidovky.cz zjistily, že Clintonovi a jeho týmu bezpečnostních agentů ze Secret Service zajistí soukromý business jet. Pokud by pasažérů bylo deset, zpáteční cesta by měla vyjít asi na tři miliony korun.

Holeček patří podle Forbes mezi 30 nejbohatších Čechů. Dříve koupil Českou zbrojovku Uherský Brod a nyní je i ve vedení Colt CZ, což je v podstatě Česká zbrojovka Group po nákupu amerického Coltu.

Pro druhou společnost pracuje i Petr Kolář, „přítel po boku“ prezidenta Petra Pavla. Právě Colt jako jedinou firmu navštívil Pavel během své návštěvy USA. Kolář rovněž pracuje pro Nadaci rodiny Holečkových. Jejím členem byl i Tomáš Pojar, který rezignoval, když se stal národním poradcem pro bezpečnost. 

Clinton v úterý vystoupí na mezinárodní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost organizovanou spolkem Jagello 2000.

Pozval ho sám Pavel a oba muži by se měli i sejít. Událost se bude konat v rámci čtvrt století od vstupu Česka do NATO, přičemž kdysi rozšiřování Aliance směrem na východ oznamoval právě Clinton.

Clinton navštívil Prahu několikrát, dokonce má Řád bílého lva. Poprvé do českého hlavního města přijel v roce 1970 jako čtyřiadvacetiletý student. V lednu roku 1994 pak už jako 42. prezident USA při setkání s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem oznámil, že rozšíření NATO není otázkou jestli, ale kdy. Tehdy také zahrál na saxofon, který dostal právě od Havla a hraje prý na něj dodnes.

V říjnu 2001 se v Praze zúčastnil mezinárodní konference Fórum 2000, v listopadu 2005 setkání Madridského klubu a v prosinci 2011 přijel na státní pohřeb Václava Havla.

Video  Hráči: Petr Kolář dělá pro Pavla za tisícovku. Promluvil i o Zemanovi, Kellnerovi, Nejedlém nebo Witowské  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

vlasok ( 12. března 2024 00:19 )

Tak, drogy a zbrojárska výroba, je najväčší byznys.

vlasok ( 12. března 2024 00:17 )

Prečo zbrojár nedal radšej peniaze do domovov seniorov , alebo sirotám a ináč, kde ste zelení, teraz sa neznečisťuje životné prostredie. Tryskáč platí, ale chudákom by nedal. Či iba veľa rečí a málo skutkov pre ľudí, iba pre pár zbohatlíkov, aby zbohatli ešte viac na zabíjaní iných.

Marie Bursikova ( 4. března 2024 22:59 )

Už je po machrovi,šoupě nohami v červených teniskach jak Biden,v USA starecka nikdo z mladých nezna

Uživatel_5650027 ( 4. března 2024 22:30 )

Vy studujete na večerní škole? To jste zamrzl v době filmu "Marečku podejte mi pero '? Blahopřeji!💐 Vy to k té "madůridě" dotáhnete! Držím palce!👍👏 Bravo!

Uživatel_5650027 ( 4. března 2024 22:26 )

👏👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa