Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Clinton v Praze: Setkání s Fialou, recepce na ambasádě, procházka po Karlově mostě i Reduta

Aktualizováno -
11. března 2024
21:49
Autor: ver, ČTK - 
11. března 2024
10:06

Bývalý americký prezident Bill Clinton dorazil v sobotu večer do Prahy, aby se zúčastnil úterní konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě, která připomene 25 let od vstupu Česka do NATO. Za víkend se stihl projít po Karlově mostě a navštívil i jazzový klub Reduta, kde si před třiceti lety zahrál na saxofon při své tehdejší návštěvě Prahy. Odpoledne se setkal v pražské Kramářově vile s premiérem Petrem Fialou (ODS) a pak zamířil na recepci do rezidence amerického velvyslance.

Neformální společenské akce v jazzovém klubu Reduta se kromě Clintona zúčastnili i český prezident Petr Pavel s manželkou, bývalá první dáma Dagmar Havlová, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či ministři zahraničí a vnitra Jan Lipavský (Piráti) a Vít Rakušan (STAN). 

Clinton si v Redutě připomněl svou druhou návštěvu Česka, která se odehrála v lednu roku 1994. Tehdy si mimo jiné v doprovodu svého hostitele a tehdejšího prezidenta Václava Havla prohlédl Karlův most. Večer pak strávili v jazzovému klubu Reduta při neformálním setkání českých hudebníků a Clinton si tam zahrál i na zbrusu nový saxofon, který mu Havel věnoval.

Po Karlově mostě se bývalý americký prezident prošel i tuto neděli. Do Reduty přišel kolem 17:30 a zdržel se tam asi hodinu a půl. Clinton na setkání s českými politiky a dalšími osobnostmi vzpomínal na večer z ledna 1994. Řekl, že to pro něj bylo nesmírně emotivní období, protože mu pět dní předtím zemřela matka.

Bývalý americký prezident Bill Clinton při příjezdu do Reduty (10.3.2024) Bývalý americký prezident Bill Clinton při příjezdu do Reduty (10.3.2024) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Tehdejší schůzku s Havlem označil za nesmírně důležitou z hlediska bezpečnosti nejen ČR, ale i USA. Vyzvedl současnou roli ČR při spojenectví a shánění dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu, která už dva roky čelí ruské agresi.

Dnes se Clinton v pražské Kramářově vile setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS). Fiala s Clintonem hovořili o minulosti i o současných výzvách, řekl český premiér po schůzce novinářům. "Poděkoval jsem prezidentu Clintonovi za jeho pomoc se vstupem České republiky a dalších zemí do Severoatlantické aliance," uvedl. Státníci se bavili také o současné situaci, Clinton podle Fialy oceňoval roli ČR v Evropě a při pomoci Ukrajině.

Odpoledne Clinton zamířil na recepci do pražské rezidence amerického velvyslance, kterým je v současnosti Bijan Sabet. Kromě něj se setkání zúčastnil také někdejší generální tajemník NATO George Robertson či český prezident Petr Pavel. 

Konference na Hradě

Clinton je hlavním řečníkem na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která ve Španělském sále Pražského hradu v úterý připomene 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance. Vedle Clintona na ní promluví také nejvyšší čeští ústavní činitelé nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson.

Nedělní večer měl probíhat ve velmi neformální atmosféře. Kromě současných politiků pozvánku dostali také například bývalý premiér Mirek Topolánek, režisér Václav Marhoul či bývalý spolupracovníci Václava Havla, bývalý diplomat Michael Žantovský, poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar či europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Dalšími hosty byli také bývalý Havlův mluvčí Ladislav Špaček a osobní fotograf Tomki Němec, bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a jeho jmenovec Jiří Šedivý, který byl prvním Čechem v pozici náměstka generálního tajemníka NATO.

 

Video  Americký velvyslanec o návštěvě Billa Clintona i oslavách vstupu do NATO. A kdo další přijede z Washingtonu?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 12. března 2024 07:42 )

Jirik-ta ( 12. března 2024 07:40 )

o zvýšení válečných výdajů ze 2% na 3% HDP už se nějaký ten měsíc usilovně diskutuje

UFO1 ( 12. března 2024 02:23 )

Jen kopiruji Havla

UFO1 ( 12. března 2024 02:21 )

Proč stylista nepomůže prvni dámě 😁

corsa ( 12. března 2024 00:54 )

Figuríny bez myšlenky. Pózerové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa