Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nabourané vztahy: Fico zrazuje zájmy Slovenska, udeřil politolog. Chybu udělal Fiala, míní Svoboda

Autor: bel, tč - 
9. března 2024
05:50

Jedni vyčítají Petru Fialovi (ODS), že se jeho vláda rozhodla zrušit konzultace a setkání s vládou Roberta Fica (Směr-SD), se kterým se neshodne mj. na přístupu k Ukrajině a Rusku, jiní Fialu za tento krok, v diplomacii s našimi sousedy nebývalý, chválí. Slovenský politolog Grigorij Mesežnikov míní, že Fico zrazuje zájmy Slovenska i zájmy NATO a pro českou vládu to bylo zkrátka neakceptovatelné. Výtky české opozice v čele s ANO nechápe. Naopak exministr zahraničí Cyril Svoboda míní, že reakce Fialovy vlády neměla přijít, a jestliže jsou rozdíly v názorech, tak o to víc se má jednat. Má se Fialova vláda omluvit? Měla by připustit, že šlo o chybný krok, míní Svoboda.

Přerušení konzultací mezi českou a slovenskou vládou? Krok kabinetu Petra Fialy (ODS) slovenský politolog chápe.

„Pravidelná mezivládní jednání české a slovenské vlády patřila k nadstandardu našich vztahů. A ten nadstandard teď zaniká, ale normální bilaterální vztahy tím přímo neutrpí. Příčinou jsou zjevné rozdíly v nastavení dvou vládních garnitur na klíčové otázky zahraniční bezpečnostní politiky, jako je válka na Ukrajině, která určitě vzájemné vztahy ovlivňuje. My jsme součástí Visegrádu, ale jsme také součástí Evropské unie a NATO a tam se formuje nějaká společná linie a Robert Fico prosazuje linii odlišnou,“ shrnul situaci slovenský politolog Grigorij Mesežnikov pro Blesk.

„Robert Fico zrazuje zájmy Slovenska. Dokonce obvinil Českou republiku, že chce podporovat válku na Ukrajině. Je to nehorázné. Na jedné straně říká, že chce napravit poškozené vztahy a na druhé hned obviňuje partnera z toho, že zaujímá takovouto pozici, a tím pádem vlastně nepřímo dává české vládě za pravdu,“ upozornil Mesežnikov.

Fialu přitom ve Sněmovně kvůli tomuto vládnímu rozhodnutí pranýřoval v pátek Andrej Babiš (ANO).

„Pokud česká opozice obviňuje vládu pana Fialy z nějakého torpédování vztahů se Slovenskou republikou, tak říká nesmysly. Já chápu, že opozice musí být proti vládě, nelze kvůli tomu ale ztrácet pojem o realitě. Ta je taková, že Fico zrazuje slovenské zájmy i zájmy aliance a pro českou vládu je to prostě neakceptovatelné,“ míní slovenský politolog.

Do Prahy ve čtvrtek přijel šéf opozičního Progresivního Slovenska Michal Šimečka, sešel se přitom jak s Petrem Fialou, tak i s Piráty včetně Ivana Bartoše a ministra zahraničí Jana Lipavského, nebo se šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). A jeho sdělení bylo jasné: celé Slovensko si nemyslí, co říkají Fico a spol. 

Šimečka přitom varoval, že v současné době jsou vztahy ČR a SR na patrně nejhorší úrovni od rozdělení Československa na dva samostatné státy.

„Co se týče česko-slovenských vztahů, tak ony jsou tak silné a v podstatě stále nadstandardní, že myslím si, že až tak velmi neutrpí, kromě  politické roviny. To znamená, že spolupráce, všechny ekonomické projekty atd. budou pokračovat, stejně tak realizace všech dohod. Takže si myslím, že ty vztahy jsou tak pevné, že je Robert Fico není schopný podkopat. Pokud jde o jeho podporu, drží se na úrovni volebního výsledku Směr-SD. V některých průzkumech je dokonce Progresivní Slovensko předehnalo,“ dodal politolog.

Video  Česko ruší mezivládní konzultace se Slováky, oznámil Fiala. Kvůli Ukrajině i schůzce s Lavrovem  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Exministr zahraničí Cyril Svoboda: Tahle reakce české vlády neměla přijít

Blesk: Slovenský premiér Fico hlásí svoji proruskou a protiukrajinskou politiku, je v tom konzistentní, proč ale přišla česká reakce, respektive reakce české vlády až nyní?

Svoboda: „Podle mě žádná reakce české vlády neměla přijít. Fico získal na tuto svoji koncepci vítězství ve volbách, formuje vládu a je náš spojenec. To je důležité, náš spojenec NATO a Evropské unie. Takže naším úkolem je s ním udržet kontakty a nerušit žádná jednání a jednat. Naopak si myslím, že jestliže jsou rozdíly v názorech, tak o to více se má jednat, takže já si myslím, že je chyba zmrazit jakékoliv vztahy. Navíc, jestli něco velmi prospěje kandidátům hnutí SMER v prezidentských volbách, tak česká reakce.“

Mohou se vztahy se Slovenskem na vládní úrovni ještě více vyhrotit?

„Doufám, že se nevyhrotí. Protože za prvé to nepovede ke změně kurzu politiky premiéra Fica. Fico bude čtyři roky premiér, a znamená to, že my už se nebudeme potkávat jako ministři?"

A co by teď podle vás naše vláda měla dělat? Omluvit se?

„Já nevím, co má teď vláda udělat. Vláda by musela říct, to je chybný krok, ale neudělá to. Robert Fico na to reaguje, že je otevřen jednání s vládou, žádné podmínky nemá. No a my teď řekneme, že čtyři roky nebudeme v žádném kontaktu s naším spojencem? Já si myslím, že vláda by měla říct, že to nebylo promyšleno a že se vracíme zpátky k normálním kontaktům.“

Může tento rozkol ovlivnit vztahy mezi obyčejnými lidmi na Slovensku a u nás?

„Vůbec ne, prostě to nikoho nezajímá.“

Pakliže tedy premiér Fico tvrdí, že Česká republika a EU mají zájem dál podporovat válku, zatímco Slovensko usiluje o mír, přináší Ficova politika nějaký úspěch směrem k ukončení války?

„Zatím není vidět, že by se stalo něco zásadního, ale obecně platí, že všechny války nakonec skončily jednáním mezi bývalými nepřáteli. Mír nesjednává nikdo jiný než nepřátelé. Jednoho dne se budou muset bariéry prolomit a začne se jednat. To neznamená, že bychom neměli polevit v podpoře Ukrajiny.“

Video  Fico vzkázal Fialovi: Máte zájem podporovat válku na Ukrajině! Česká vláda je na Slovensku vítaná kdykoliv  - Facebook - Robert Fico
Video se připravuje ...

Jozef Baumgartner ( 14. března 2024 15:49 )

Mesežnikov nieje Slovenský politológ ale Rusky žid. Ktorého za komunismu poslali na slovensko ako špiona a člena KGB. Potom aj jeho názor musite brať opatrne. A co sa týka politiky Fica . Ak niekto vyhlási že je demokrat tak musí názor druhého rešpektovať . Výroky českých politikov sú trápne a dokonca smiešne.

Jirik-ta ( 10. března 2024 08:03 )

👍 😁 😁

Jirik-ta ( 9. března 2024 20:10 )

Avdějevka je satelitní město Doněcku. Od roku 2014 zde UKR armáda budovala opevnění, hromadila zásoby a držela posádku přibližně 10 tisíc mužů. Odsud UKR armáda každodenně ostřelovala Doněck, hlavní město DNR, Doněcké Národní Republiky. Avdějevka byla pro znepříjemnění života lidí v Doněcku mega výhodná, protože město bylo na dostřel i z jednoduchých a levných minometů. Dálkovým minováním UKR armáda pravidélně rozsévala do města protipěchotní miny. Konečně Avdějevka padla.
Ukrajina prohrala valku uz v dubnu 2022 kdyz odmitli mir a neutralitu v Istanbulu.

Dagmar Vodenkova ( 9. března 2024 16:10 )

Pane Hofflíku, Vy píšete pořád jen samé bláboly!

Dagmar Vodenkova ( 9. března 2024 16:07 )

Vážím si pana Fica. Našeho prolhaného Fialu odsuzují!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa