Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spor kvůli začerněné zprávě o střelbě na FF. Vildumetzová tepe Rakušana: Rodiče chtějí odpovědi!

Aktualizováno -
10. března 2024
14:06
Autor: for - 
10. března 2024
13:35

Rodiče studentů, kteří byli vystaveni útoku střelce na Filozofické fakultě, chtějí podle stínové ministryně vnitra Jany Vildumetzové (ANO) odpovědi. Uvedla to na televizi Nova. Tepala ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že není ustanovena vyšetřovací komise a vrátila se i k začerněné zprávě o útoku, kterou Rakušan ukázal členům bezpečnostního výboru. Podle Rakušana je ale nutné nezasahovat do živého vyšetřování a bránil se, že dělá vše proto, aby se podobným tragickým událostem předcházelo. Dodal, že první závěry by mohly být v květnu.

V pořadu Za pět dvanáct na televizi Nova proběhla debata mezi ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a jeho stínovým protějškem Janou Vildumetzovou (ANO). Hlavním tématem bylo šetření policejního zásahu během střelby na Filozofické fakultě a také k tomu příslušící témata, jako je učinění kroků k tomu, aby se podobným tragédiím předcházelo. 

„Otřáslo to veřejností a není to politické téma,“ zdůraznil na začátek Rakušan. Koalice se nyní potýká s kritikou opozice za to, že není zřízena vyšetřovací komise. Nevole se objevila také potom, co Rakušan sdílel na bezpečnostním výboru „zprávu vnitřní kontroly policejního prezidia“ která nezjistila žádné pochybení policistů, ale zároveň byla téměř celá začernělá.

Právě stínová ministryně byla „černotou“ pohoršena, protože doufala, že se dozví odpovědi - samozřejmě pod slibem mlčenlivosti. „Proč bychom se my, v režimu tajném a s podepsáním mlčenlivosti, nemohli s tím seznámit,“ ptala se Vildumetzová Rakušana. 

„Je to v trestním řízení jako mnohočetná vražda a řeší se jako jakýkoliv jiný trestní čin,“ vysvětlil Rakušan s tím, že se šetří i to, zdali neselhal systém i v pomoci  střelci Davidovi K.  Začerněná místa jsou podle Rakušana velmi citlivé informace včetně osobních údajů a nevidí tak důvod, proč takové věci zveřejňovat, a to navíc před koncem šetření.  „Neviděl sem nic víc, než viděli poslanci z výboru. Nechme pracovat orgány,“ řekl během vyostřenější diskuze na TV Nova. 

Vildumetzová: Kontrola musí být důkladná. Rodiče chtějí odpovědi

Vildumetzová v kritice pokračovala a tepala Rakušana i za to, že byla zpráva vyhotovena už 8. ledna, což je podle ní až moc rychlé. „Úlohou nás politiků je, aby ta kontrola byla důkladná,“ podotkla. 

„Nechceme ukazovat na viníky, ale chceme odpovědi. GIBS bude řešit jen to, jestli se nestal trestný čin na straně policistů, ale my se ptáme, jestli se nedalo udělat něco jinak,“ uvedla s tím, že zásah jako takový byl v pořádku, ale jí například zajímá, proč policisté odjeli. „Rodiče chtějí odpovědi,“ útočila na Rakušana. Důkladnou kontrolu pak chce proto, aby se podobná tragická událost už neopakovala. 

„Nemůžeme dát takovou záruku, jen můžeme zajistit aby se to odborně projednalo. Nemám ambince zasahovat do živých údajů,“ odporoval jí. Takových kroků se podle něj udělalo dost, zmínil například zbraňový zákon, čímž svoji sokyni opět zvedl ze židle. 

První závěry ze zjišťování okolností prosincové střelby by mohly být v květnu. Dodal také Rakušan s odkazem na náměstka policejního prezidenta Tomáše Kubíka

Zmiňovaný zákon podle ní mohl být schválen mnohem dříve a věci, jako je digitalizace a propojení registru zbraní například se zdravotnickým registrem, tu mohlo fungovat také dříve. „Vám ale byla důležitější korespondenční volba,“ řekla stínová ministryně vnitra. 

To spustilo krátké skákání do řeči, kdy Rakušan odporoval úsečnými vsuvkami, že zmiňované věci v zákoně jsou, schválit dříve nešly a že na všem pracuje vláda a nepotřebuje poskytovat agitaci opozici. 

Video  Vrah z Klánovic je mrtev: Rakušan reagoval při debatě v Sokolově na spekulace  - Youtube / STAN
Video se připravuje ...

Uživatel_5556654 ( 10. března 2024 22:40 )

Po zásluze potrestání.

UFO1 ( 10. března 2024 20:26 )

Neschopnost policie děsí a děsí i zatajování motivu, zatajují to politici,tak se jich to pravděpodobně týká.

Jitka Dittrichová ( 10. března 2024 19:20 )

Asi mu prdlo v kouli ,ne,pozůstalí se chtějí dozvědět,proč máme tak špatný systém včetně vedení policie,že je možné aby k něčemu takovému došlo u nás.Nebudu opakovat co už bylo řečeno mockrát,jsou na vině policie i fakulta(jedna rodina/,ti na zásahu rozhodně obdiv,jen to jednání před tím mělo být jinak a všichni mohli žít!!! Mohlo se stát cosi jinak, ale kdyby to individuum něco zastavilo ,mohli žít!!!Ale on se v tichosti připravoval.A nikdo nic -ani doma ani evidence zbraní,škola ,vše mu prošlo.Smutný systém.

9876543 ( 10. března 2024 17:16 )

A je jich tolik,..všichni krásně uchyceni ve státním. Fijalovej hnus jedním z nich.

9876543 ( 10. března 2024 17:13 )

Kdy už se dozvíme, co zanechal vrah v dopise.,..motiv, určitě napsal proč.
Krmíte nás tím, budou opravy FF stát ze st. rozpočtu hodně peněz, bezpečnostní opatření..a vše kolem.Bude se to vše odehrávat z daní všech, tak už nám řekněte, proč se ten šílenec rozhodl zabíjet nevinné lidi.
Asi tam bude něco ze strany vedení...Jak se začalo uvažovat, co ho k tomuto činu vedlo,. tak rektorka najednou začala říkat..."""byli jsme tady jako rodina.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa