Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V OSN neprošla rezoluce o příměří v Pásmu Gazy. Zazdily ji Čína a Rusko

Autor: ČTK - 
22. března 2024
15:44

Rada bezpečnosti OSN dnes opět nepřijala rezoluci volající po přerušení bojů v Pásmu Gazy. S návrhem tentokrát přišly Spojené státy, které dříve podobné texty vetovaly, proti se ale postavily Rusko a Čína, tedy další dva stálí členové rady s právem veta. Šéf ruské mise při OSN před hlasováním uvedl, že Spojenými státy navržený text nezachází dostatečně daleko.

Americký návrh by označil „okamžité a trvalé příměří“ za „nezbytně nutné“ pro ochranu palestinských civilistů a pro posílení přísunu humanitární pomoci obyvatelům Pásma Gazy, které šestým měsícem sužuje válka Izraele proti radikálnímu hnutí Hamás. Návrh rezoluce spojoval přerušení bojů s dohodou o propuštění rukojmích, které Hamás drží od svého teroristického útoku na Izrael loni 7. října.

Američané dlouho výzvy k přerušení bojů nepodporovali a skutečnost, že nyní sami podobnou výzvu předložili, je chápána jako další důkaz sílící nespokojenosti Washingtonu s přístupem izraelského vedení k válce a související humanitární krizi.

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová nicméně navrženou rezoluci před hlasováním prezentovala jako způsob, jak vyvinout tlak na Hamás, aby přistoupil na kompromis ohledně propuštění rukojmích.

Proti americkému návrhu ovšem hlasovali tři členové Rady bezpečnosti, zatímco 11 ji podpořilo a jedna země se zdržela. USA v uplynulých měsících vetovaly tři návrhy požadující zastavení bojů, které zdevastovaly hustě zalidněné palestinské území a zabily tisíce civilistů.

Ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja před hlasováním americkou rezoluci označil za zpolitizovanou a nedostatečně tvrdou vůči Izraeli. USA podle něj klamou mezinárodní společenství a ve skutečnosti se příměří nedožadují.

Video  Izraelská armáda provedla razii v domě velitele Hamásu.  - x/AvichayAdraee
Video se připravuje ...

Uživatel_5313099 ( 22. března 2024 17:24 )

Bohužel i vláda ČR.

Zobrazit celou diskusi