Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jemenští povstalci potopili první loď! Nákladní plavidlo Rubymar šlo v Rudém moři ke dnu

Autor: ČTK - 
2. března 2024
13:12

Nákladní loď Rubymar, na kterou 18. února zaútočili v Rudém moři jemenští povstalci, se potopila. S odvoláním na mezinárodně uznávanou jemenskou vládu o tom dnes informovala agentura Reuters. Loď byla registrovaná v Británii, ale měla libanonského provozovatele. Jde o první plavidlo, které povstalečtí Húsíové zničili při své kampani na podporu Palestinců v Pásmu Gazy.

Loď se potopila v pátek večer za bouřlivého počasí. Původním plánem bylo odtáhnout ji do bezpečného přístavu.

Posádka musela po prvotním útoku loď neschopnou další plavby opustit. Plavidlo začalo pomalu nabírat vodu a po několika dnech z něj začala unikat ropa, která vytvořila v Rudém moři rozsáhlou ropnou skvrnu. Ve čtvrtek britská agentura Ambrey informovala o druhém incidentu, při němž bylo podle dosavadních zpráv zraněno několik Jemenců.

V době druhého incidentu se loď nacházela přibližně 16 námořních mil (29 kilometrů) západně od jemenského přístavu Muchá. Húsíové mají po kontrolou velkou část západního Jemenu včetně hlavního města Saná a většiny jemenského pobřeží Rudého moře.

Íránem podporovaní šíitští povstalci útočí od loňského listopadu prakticky denně na nákladní lodě na klíčové obchodní trase v Rudém moři. Tvrdí, že tak činí v reakci na válku mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Spojené státy a Británie na útoky povstalců opakovaně reagovaly vzdušnými údery na jejich vojenské pozice, zatím se jim je ale nepodařilo zastavit.

ivana kollerova ( 2. března 2024 19:53 )

proc jim rikate povstalci? jsou to teroristi. to je zase newspeak🙈

Celebrity-chachacha ( 2. března 2024 19:46 )

Ksyndl!

Zobrazit celou diskusi