Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Úřad OSN, který měl zaměstnávat teroristy: Izraelci pod jeho budovou našli prostory Hamásu

Autor: ČTK - 
10. února 2024
20:13

Izraelská armáda tvrdí, že pod velitelstvím Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) ve městě Gaza objevila podzemní datové centrum, které hnutí Hamás používalo pro zpravodajské a komunikační účely. Informovaly o tom agentury Reuters a AP a server The Times of Israel (ToI), jejichž reportéři tunel v doprovodu izraelských vojáků navštívili. Mluvčí UNRWA Juliette Toumaová uvedla, že úřad nemá odbornost ani kapacity zjišťovat, co se děje pod jeho budovami. Velitelství v Gaze podle ní její pracovníci opustili už 12. října, pět dní po začátku války, a nemůže tak izraelské tvrzení nijak komentovat.

Objevený prostor je podle izraelské armády dalším důkazem, že UNRWA spolupracuje s palestinským hnutím Hamás, které 7. října napadlo Izrael a pozabíjelo na 1200 lidí. Izrael nedávno úřad OSN obvinil, že se 12 jeho zaměstnanců podílelo na přípravách tohoto teroristického útoku. Obvinění vedlo k omezení financování agentury jak ze strany Izraele, tak mnoha dalších zemí, včetně USA, Německa či Británie. Evropská komise po úřadu žádá nezávislý audit. UNRWA tvrdí, že pokud se situace s financováním nevyřeší do konce února, tak bude muset přerušit své aktivity.

Hnutí Hamás podle izraelské armády v 700 metrů dlouhém vybetonovaném systému tunelů mělo pracovnu a ubytovací prostory pro IT pracovníky. Tunel se místy rozdvojoval a odhaloval boční místnosti, v nichž byly kancelářské prostory s vyprázdněnými ocelovými trezory nebo vykachlíkovaná toaleta. Jedna velká místnost byla zaplněna počítačovými servery, další řadou průmyslových baterií, popisuje Reuters.

Tunel podle armády vedl do sklepa velitelství UNRWA a byl také v bezprostřední blízkosti školy pod správou OSN, v níž nacházejí útočiště uprchlíci. Právě těmto místům se podle armády izraelské útoky v Pásmu Gazy snaží vyhnout, ne vždy však úspěšně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi