Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Koalice SPOLU odstartovala kampaň, Vondra burcuje: Střet demokracie a stran jednoho muže

Autor: ČTK, tč - 
5. dubna 2024
11:35

Koalice Občanské demokratické strany, TOP 09 a KDU-ČSL v pátek v oficiálně představila kandidátku do červnových eurovoleb. V jejím čele stojí Alexandr Vondra (ODS). Akce se konala v Činoherním klubu. „Právě zde jsme v neděli 19. listopadu 1989 založili pod vedením Václava Havla Občanské fórum," zdůvodnil Vondra výběr místa. 

„Eurovolby budou střetem mezi demokratickými stranami a stranami jednoho muže, ať už je to Babiš, nebo Okamura,“ uvedla jednička kandidátky k nadcházejícím volbám do evropského parlamentu. 

Bojujeme o charakter státu a o budoucí podobu Evropského parlamentu a o to, jaké síly tam budou převažovat, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Spolu podle něj nabízí nejsilnější kandidátku. Představení se vedle něj zúčastnil i předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a šéfka sněmovny i TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Populisté a proruští extremisté se podle lídrů koalice  pokusí zneužít červnové eurovolby k znejistění současné vlády a prozápadního směřování země. ODS nyní zastupují v Evropském parlamentu čtyři poslanci, lidovce dva, TOP 09 společně se Starosty tři. Premiér Petr Fiala  bude za úspěch považovat obhajobu současného počtu mandátů ODS a Spolu. Spolu podle něj zvítězí.



Jako dvojka do nich vyráží Veronika Vrecionová (ODS), třetí místo obsadí Luděk Niedermayer (TOP 09) a čtvrté lidovec Tomáš Zdechovský. 

Vondra také připomenul, že volby se neodehrávají ve vzduchoprázdnu. Evropská unie se podle něj nachází ve složité ekonomické a bezpečnostní situaci. Ohrožuje sama sebe nesmyslnými omezeními, současně ji ohrožuje ekonomická konkurence ze zahraničí, migrace a na jejích hranicích zuří válka, které se pokusí populisté využít k zvětšení svého vlivu. Evropa se tak podle dosavadního europoslance nachází v největším nebezpečí od druhé světové války, přičemž kandidáti Spolu věří ve spolupráci, bezpečnou Evropu a silné Česko.

Vondra zmínil, že evropské volby bývají podceňovány. Brusel přitom život v Česku ovlivňuje víc, než si obecně uvědomujeme. Tři čtvrtiny legislativy má kořeny v Bruselu, uvedl s tím, že je třeba ovlivňovat jejich zrod už na půdě evropských institucí a „ne na ně nadávat, když už je vymalováno“. Rozumný balanc je podle něj třeba nalézt v diskutované Zelené dohodě (Green Deal). Spolu ji nezruší, ale přeje si ji korigovat, uvedl. Málo přitom budou moci ovlivňovat dění v Evropě ti, kteří budou bloudit po chodbách, odkázal na zkušenosti kandidátů Spolu. Koalice nabízí kompetentní muže i ženy, zkušené politiky i ty mladší, méně zkušené, o to víc nabité energií, uzavřel.

Z pátého místa kandidátky Spolu má podle listiny schválené občanskými demokraty jít do voleb analytik evropské legislativy z institutu Pravý břeh Ondřej Krutílek. Šesté místo má obsadit za TOP 09 poslanec Ondřej Kolář, sedmé bude patřit lidoveckému náměstkovi jihočeského hejtmana Františku Talíři, osmé řediteli kabinetu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) Filipu Bendovi. Z devátého místa kandidátky Spolu chce obhajovat mandát europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Desáté místo má připadnout TOP 09 a náměstkovi hradecké primátorky a poradci ministra obchodu Lukáši Řádkovi.

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5631553 ( 11. dubna 2024 20:45 )

Ta křivá huba je pořád stejně vychc.ná ! ! ! 👎 👎 👎

jajas ( 6. dubna 2024 15:17 )

To jsou dva ksichty! Nevídané zjevy! No nic, prostě kroužkovat, kroužkovat a krou­žkovat­....­.jinak to nevidím..... 👎 😃

sekebo ( 6. dubna 2024 12:40 )

Šance vybrat někoho schopného (ne všeho), vybaveného jazyky, nezkorumpovatelného a pracovitého se nekompromisně, napříč politickým spektrem, blíží NULE !!!

defakto ( 6. dubna 2024 12:29 )

...tato vytlemená banda zlodějů a podvodníků zvaná "koalice SPOLU" je celá vysmátá z toho, jak se jí daří okrádat celý stát a plnit si své soukromé účty. Ti jsou už dávno za vodou , z čeho žijí běžní občané je nijak nezajímá ani netrápí.
Ted budou akorát vyzývat lidi k volbám , potřebují aby jim ti ubožáci dali své hlasy , aby si bud udrželi své teplé místa v europarlamentu , anebo získali další místa pro své kumpány.

stoura ( 6. dubna 2024 09:59 )

Ten šmejd to nevrátí nikdy,proto mají oba dva tu tlamu smíchem tak rozevřenou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa