Od října 2023, kdy obdržela na Pražském hradě Řád Tomáše G. Masaryka první třídy z rukou prezidenta Petra Pavla (62), jemuž mnozí vyčítají čtyři roky předrevolučního členství v KSČ, jí chodí anonymy.

„Vyčítají mi, že jsem se tím dopustila zločinu proti Chartě 77. No prosím vás, má cenu pro takové lidi psát knihu?! Vždyť by to nikdy nepochopili!“ vysvětluje až pohoršeně legendární zpěvačka, proč přestala pracovat na svých memoárech.

„Vyšla o mně spousta knih, žádnou jsem ale nepsala já. Chtěla jsem, aby konečně vyšla pravda, jak to všechno se mnou a s ostatními doopravdy bylo. Nemá to ale cenu! Žijí tady divní lidé, kteří by tomu stejně neporozuměli...,“ komentuje Kubišová, která si vyznamenání od pana prezidenta Pavla velmi považuje.

„Vždyť oni ani nevědí, že Charta 77 nebyla jenom Havel a spol. To byl jeden proud. Ten druhý byli komunisté, kteří ze strany vystoupili. A ten třetí normální lidi,“ rozčiluje se zpěvačka s tím, že ona přece nejlíp ví, jestli se vůči Chartě provinila, či ne. Vždyť byla její mluvčí!

„Štvou mě už jen ty anonymy a narážky na metál. Kdyby kniha vyšla, ty řeči by mne zabily!“ je přesvědčena Kubišová a má jasno, že kniha prostě nebude. „A já aspoň nepůjdu na operaci s karpálními tunely, které mě začaly při psaní pěkně bolet. A Václav Havel mi to tam nahoře snad promine. Zdraví má člověk jen jedno,“ uzavírá celou věc Marta.

Nakladateli, který už na ni tlačil ze všech stran, se už prý omluvila. Ani krásný honorář prý jí za to rozčilování nestojí. „U moře jsem sice nebyla strašně dlouho, no a co, tak tam zase nepojedu. Stejně se mi nechce vytáhnout paty z bytu. Dcera mě sice láká na dovolenou, mně je ale dobře doma,“ míní zpěvačka.

Navíc ji prý opět začalo zlobit pravé koleno a každý krok jí činí bolesti. „Jsem ráda, že sjedu s fenkou výtahem dolů a vypustím ji z vchodových dveří. Ani na procházku s ní nejdu, ani kočky už nechodím krmit, jak to bolí. Tak co bych dělala u moře?“ přemítá Kubišová nahlas.

Co byla Charta 77?

Charta 77 byla neformální československá občanská iniciativa, která kritizovala „politickou i státní moc“ za nedodržování lidských a občanských práv, k jejichž dodržování se ČSSR zavázala při podpisu Závěrečného aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (KBSE) v Helsinkách. Autoři textu Charty 77 si přáli zůstat v anonymitě. Je známo pouze to, že značnou část sestavili Václav Havel (†75) a Pavel Kohout (95).

 

Video
Video se připravuje ...

Marta Kubišová na psím festivalu Blesk tlapky: Podepsala petici! David Turek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
75 fotografií