Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Před eurovolbami vede ANO. Lídr Spolu Vondra burcuje: „Chcete do zóny Ruska, nebo na Západ?“

Autor: ČTK, ahe - 
9. dubna 2024
15:28

Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), kterou by volila pětina lidí.

20 procent pro Spolu a 27,5 procent pro ANO dle průzkumu STEM/MARK. Lídr Spolu Alexandr Vondra z výsledku průzkumu ale těžkou hlavu nemá. A apeluje na voliče.

„Volební preference nepřeceňujeme. Faktem ale je, že dnes publikovaná čísla agentury STEM/MARK odpovídají i jiným agenturám. Jasně se ukazuje, že v evropských volbách se bude o vítězství rozhodovat mezi ANO a SPOLU. Voliči rozhodnou o tom, zda v režii Babiše a Okamury chceme směřovat k tomu, aby se ČR stala evropskou periferií v zájmové zóně Ruska, či zda budeme pevnou součástí Západu. Jako lídr Spolu21 do evropských voleb udělám vše pro to, abychom volby vyhráli a potvrdili naše prozápadní směřování,“ uvedl Vondra na facebooku.

Zhruba po deseti procentech hlasů by dostala koalice Starostové a osobnosti pro Evropu, kterou tvoří hnutí STAN a SLK, a koalice SPD a Trikolory.

Podobný zisk by měli i Piráti. Pětiprocentní hranici by ještě překročila koalice Stačilo! v čele s komunisty a koalice Přísahy a Motoristů sobě. S ohledem na očekávanou nízkou volební účast je ale třeba brát výsledky průzkumu s obezřetností, sdělila dnes agentura, která průzkum prováděla.

Nerudová nejznámější lídryní

Podle ní by ANO vyhrálo eurovolby, i když jeho lídryni Kláru Dostálovou zná jen zhruba polovina dotázaných.

Nejznámějšími lídry kandidujících stran a uskupení jsou Danuše Nerudová, která je jedničkou kandidátky STAN, a Lubomír Zaorálek z čela kandidátky SOCDEM. Oba tyto politiky zná 82 procent dotázaných.

Třetím nejznámějším je pak právě lídr Spolu Vondra, o kterém má povědomí 65 procent občanů.

Video  Dostálová lídryní ANO pro eurovolby 2024: Uspěje "naše Klára"? Schillerová volá po červené kartě pro pětiokoalici  - ANO / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Konečná a Zaorálek nejsou bez šance

Zhruba polovina zná vedle Dostálové ještě Kateřinu Konečnou z koalice Stačilo! Ostatní jedničky z kandidátních listin lidé znají podstatně méně, uvedl STEM/MARK.

Například SOCDEM, která kandiduje s hnutím Budoucnost a jejímž lídrem je Zaorálek, by ale ve volbách podle průzkumu získalo méně než pět procent hlasů potřebných pro zisk mandátů v Evropském parlamentu. Nyní by jich mělo 3,4 procenta. Dvě a půl procenta lidí by ještě volilo Svobodné a necelé procento by dalo hlas Zeleným.

Účast v eurovolbách v průzkumu avizovaly dvě pětiny dotázaných. Analytik agentury Radek Pileček ale upozornil, že skutečná volební účast bývá oproti deklarované v průměru o čtvrtinu nižší, což by v tuto chvíli odpovídalo reálné účasti kolem 30 až 35 procent.

Bezpečnost Evropy na prvním místě

Do eurovoleb se podle ministerstva vnitra přihlásilo 30 volebních formací, z toho 11 koalic. Lidé budou pro své kandidáty hlasovat 7. a 8. června.

Podle zjištění STEM/MARK je pro Čechy nejdůležitějším tématem, které by se mělo řešit na evropské úrovni, bezpečnost Evropy. Za důležitou ji považuje 89 procent dotázaných.

Podobně zásadní jsou pro ně energetická a surovinová bezpečnost Evropy a migrační politika a boj s nelegální migrací. Jejich řešení považuje za důležité kolem 86 procent lidí. Pro tři pětiny je důležitým tématem k řešení i konkurenceschopnost Evropy a podle zhruba 70 procent jsou to i boj s dezinformacemi a řešení konfliktu na Ukrajině.

Green Deal až za bezpečností

„Často slýchaný Green Deal (Zelená dohoda pro Evropu) by ke stěžejním tématům evropských voleb nejspíše patřit neměl, za důležitý jej označila polovina lidí, ovšem s rozdílnými postoji. V rámci respondentů, pro které je Green Deal důležitým tématem, s ním 64 procent souhlasí, 36 procent nikoliv,“ doplnili autoři průzkumu.

Agentura provedla průzkum v době od 28. března do 8. dubna a zúčastnila se ho tisícovka lidí starších 18 let.

Video  Europoslanec Vondra lídrem Spolu: Eurovolby můžeme vyhrát! A nebude to jen Babiš vs. Antibabiš  - Facebook - P. Fiala / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 10. dubna 2024 10:12 )

😁

jajas ( 10. dubna 2024 10:12 )

Nondra chce být hlavně ve vatě na dalších pár let....Už si prostě na ty prachy zvykl, takže teď bude strašit a vykecávat se, jen aby byl opět zvolen..... 😃

Jiří Zvěřina ( 10. dubna 2024 08:42 )

Vondra chce další ProMoPro???

jajas ( 10. dubna 2024 08:14 )

👍 👍

jajas ( 10. dubna 2024 08:14 )

Jasně, že to co píšu jsou moje domněnky, kdo tady z diskuse nepíše své názory a domněnky? Ty? Prostě si nemyslím, že bychom se měli na západ upínat stejně, jako jsme se jako stát v minulosti upínali na východ....a jak to dopadlo....kde je napsáno, že západ je ve všem nejlepší? I když, momentálně, je určitě přijatelnější, protože prostě rusko napadlo Ukrajinu. To, že i usa vojensky "navštívbilo" jiné země protože je jakoby chránilo a bránilo, tak to bylo v poho, protože to bylo daleko od nás a netýkalo se nás to, ale byl to vojenský atak. Nikdo není dokonalý, proto si nemyslím, že bychom měli západ glorifikovat, ale měli bychom zůstat nohama na zemi....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa