Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Lidovci vyzvali Svobodu, aby zvážil odchod. I kvůli fotce s Putinem. Exministr poslal jasný vzkaz

Autor: ČTK, simao - 
9. dubna 2024
15:14

Předsednictvo lidovců se dnes distancovalo od výroků svého bývalého předsedy Cyrila Svobody s tím, že poškozují dobré jméno strany, a vyzvalo ho ke zvážení odchodu z KDU-ČSL. Svoboda následně ČTK řekl, že odstoupit nehodlá a není ve sporu s členskou základnou. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka předpokládá, že tématem se bude znovu zabývat širší vedení strany, tedy celostátní výbor. Ten by se měl sejít ve čtvrtek 25. dubna. Jurečka novinářům řekl, že postoje Svobody si s ním chce vyříkat osobně.

Cyril Svoboda řekl, že mu spolustraníci zatím osobně nic nevyčetli a připomenul, že podle stanov by měl dostat možnost hájit své postoje. Pravomoc hlasovat o vyloučení člena ze strany má celostátní výbor lidovců, který by se měl sejít na pravidelném zasedání ve čtvrtek 25. dubna.

Svoboda později ČTK řekl, že opustit KDU-ČSL nechce, protože není v konfliktu s členskou základnou. Uvedl také, že vylučovat někoho ze strany bylo metodou diktátora Stalina.

„Předsednictvo KDU-ČSL se distancuje od aktivit Cyrila Svobody, které se dlouhodobě neslučují s politickým směřováním strany. Předsednictvo KDU-ČSL vyzývá Cyrila Svobodu, aby vzhledem k mnoha svým mediálním vyjádřením, vzhledem ke svému nedávnému angažmá u předsedy ANO Andreje Babiše a vzhledem k nerespektování usnesení předsednictva KDU-ČSL z roku 2021 zvážil své členství ve straně, nebo jednání, které stranu poškozuje, nečinil. Rozhodnutí o případném vyloučení dle stanov náleží celostátnímu výboru KDU-ČSL,“ uvedlo v prohlášení předsednictvo lidovců.

Bartošek: Vadí i fotka od stolu s Putinem

Místopředseda lidovců, ministr Hladík v neděli řekl, že Svobodu dlouhodobě nepovažuje za lidovce. „Jeho dlouhodobé názory a směřování neodpovídá politice lidovců a očekával bych, že už dávno nebude členem strany,“ uvedl.

„Nejsem v rámci KDU-ČSL ani v nejmenším zastáncem Cyrila Svobody. Vadí mi jeho fotky, kde sedí u jednoho stolu s Putinem, i jeho spolupráce s Ruskem placenými propagandistickými weby,“ uvedl pro Novinky.cz místopředseda Sněmovny Jan bartošek (KDU-ČSL).

Cyril Svoboda u jednoho stolu s Vladimirem Putinem Cyril Svoboda u jednoho stolu s Vladimirem Putinem | Reprofoto Sputnik

Podle Svobody však Hladíkovy výroky na jeho adresu spíš svědčí o úpadku KDU-ČSL a snaze vyvlékat se pseudokauzami z odpovědnosti za pokles preferencí. Podle volebního modelu agentury Median z března by lidovci získali tři, respektive 3,1 procenta hlasů. Pro vstup do Sněmovny je stanovena hranice pěti procent.

Svoboda byl předsedou lidovců v letech 2001 až 2003 a také 2009 až 2010. V minulosti zastával funkce ministrů vnitra a zahraničních věcí. Hladík mu vyčítá především názory, které považuje za proruské. Nelíbí se mu ani Svobodův rozhovor pro zpravodajský web Voice of Europe, který podle zjištění BIS provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby. Podle Hladíka si měl Svoboda předem zjistit pozadí fungování webu.

Jirik-ta ( 10. dubna 2024 20:20 )

Ranní káva s Igorem Levitasem: PRAHA – HNÍZDO INICIATIVNÍCH BLBCŮ
😁

Jirik-ta ( 10. dubna 2024 20:19 )

1. s kovid pasem a 2. bez kovid pasu.

Jirik-ta ( 10. dubna 2024 20:18 )

👍

Uživatel_5701369 ( 10. dubna 2024 16:55 )

Lidi se dělí na dvě skupiny:

1. Skupina lidí jsou tzv. korouhve. Za každého režimu vyznávají hlavní názor. Jsou přizpůsobiví, servilní vůči vládní moci. Kdysi sloužili katolíkům, Habsburkům, pod které jsme patřili. Potom tu přišli nacisti, tak stejně oddaně sloužili Hitlerovi a hajlovali spolu s ním. Pak tu přišli komunisti, tak zase sloužili Moskvě. Viz třeba rozvědčík Pávek, co je na Hradě. To je takový prototyp člověka, který bude sloužit ochotně každému režimu. No a dneska tyto korouhve, měniči kabátů, slouží Washingtonu, Bruselu. Kdyby tu přišli islamisti, tak svoje děti přejmenují na Mohamedy. Kdyby tu přišli Číňani, tak si nechají zešikmit oči. Ostatně Petr Pavel už docela zešikmené oči má. Asi tuší nový vítr z nového směru a preventivně se přizpůsobuje...

2. No a pak tu je druhá část národa. To jsou skeptici, se samostatným myšlením. Nepodléhají davové psychóze, nechtějí jako papoušek opakovat za každého režimu to, co je zrovna IN, co zrovna je v kurzu. Chtějí myslet individuálně podle svých zkušeností a odmítají se slepě přidat k nějakému směru nebo nějakému státu. Nechtějí kolaborovat ani s Putinem, ani s Bidenem, ani s Macronem. Stejně tak odmítají islamisty a Číňany a kohokoliv dalšího. Jsou spíše vlastenci. Jenže tomu právě ty korouhve nemůžou rozumět, protože tohleto v sobě nemají.

Uživatel_5701369 ( 10. dubna 2024 16:54 )

Přesně tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa