Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel v BIS navázal na Havla: Evropě hrozí nové útoky ISIS, varoval Koudelka. Je Česko v ohrožení?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, ver, dak - 
26. března 2024
12:55

Bezpečnostní situace je nejvážnější od druhé světové války. To, co dělají Rusové na Ukrajině, by bez milosti udělali u nás, varoval dnes na společné tiskovce s prezidentem Petrem Pavlem šéf BIS Michal Koudelka. Vedle Ukrajiny se řešila i hrozba návratu teroristických útoků ISIS do Evropy. Bezprostřední nebezpečí Česku nehrozí, upozorňoval Koudelka.

  • Prezident Petr Pavel je po 26 letech druhým prezidentem, který BIS navštívil. Naposledy v sídle tajné služby jednal koncem září 1998 Václav Havel.
  • V nynější bezpečnostní situaci je zásadní role tajných služeb, řekl Pavel po návštěvě BIS. Ocenil, že v ČR fungují, jak se v demokratické zemi sluší.
  • Agresivní politika Ruska je velkou hrozbou pro demokratické země včetně ČR. Musíme být připraveni této hrozbě čelit, řekl šéf BIS Koudelka.
  • Riziko návratu islámského terorismu do Evropy nelze podceňovat, upozornil Koudelka. Tajné služby ale nedisponují informací o přímém ohrožení ČR.

Petr Pavel v pražském sídle BIS jednal s ředitelem Michalem Koudelkou i širším vedením. Hovořili spolu o různých oblastech rizik, kterým ČR čelí.

Koudelka zmínil vojenské i zpravodajské hrozby, které pro Česko představuje Rusko. Problém vidí i v hrozbě návratu islámského teroru do Evropy. Dodal ale, že BIS v současné době nedisponuje žádnou informací o bezprostředním ohrožení ČR.

„BIS je členem několika mezinárodních platforem sdružujících ty nejsilnější zpravodajské služby světa a v rámci těch platforem probíhá každodenní výměna informací a analýza různých typů rizik souvisejících s terorismem i konfliktů nebo, nebo útoků, ke kterým dojde,“ řekl Koudelka a pokračoval: „A výsledky těch analýz jsou jednoznačné, riziko islámského terorismu v Evropě nemůžeme podceňovat. To bychom měli vnímat také u nás, a to i přesto, a to zdůrazňuji, že v tuto chvíli nedisponujeme žádnou konkrétní informací o přímém ohrožení bezpečnosti ČR.“

Ruská hrozba

Současná bezpečnostní situace je podle Koudelky nejvážnější od druhé světové války. To, co dělají ruští vojáci na Ukrajině nebo palestinští teroristé v Izraeli, by bez milosti udělali také u nás, řekl novinářům po dnešním jednání. Zdůraznil, že je potřeba být připravený současným rizikům čelit.

Koudelka řekl, že by bylo chybou považovat konflikty na Ukrajině či v Gaze za něco, co se nás týká jen okrajově, případně vůbec. „Situace na Ukrajině je vážná, agresivní Ruská federace je velkou hrozbou pro demokratické země Evropy a také pro ČR. Ty hrozby mají různé podoby, od hrozeb vojenských, zpravodajských a dalších,“ uvedl Koudelka. „My toto musíme akceptovat a musíme být připraveni těmto hrozbám čelit a naši bezpečnost a svobodu hájit,“ dodal. 

„Vzpomeňme si, že Ruská federace vyslala před několika lety důstojníky GRU jednotky 2915 do České republiky, aby tady způsobili výbuch muniční skladu ve Vrběticích, výbuch, který měl za následek miliardové škody, ale především smrt dvou nevinných českých občanů,“ připomněl Koudelka. 

Pavel také uvedl, že považuje za důležité mít v Rusku zastoupení na úrovni velvyslance. „Otázkou je, jestli zrovna v tuto dobu je pro to hodná situace, ale vzhledem k tomu, že ten proces výběru akreditace trvá dlouhou dobu, tak není důvod alespoň v té přípravné fázi na tom pracovat už teď a v okamžiku, kdy nastane vhodná situace, tak to potom zrealizovat,“ přiblížil prezident. 

Pavel si spolupráci s BIS pochvaluje

V nynější bezpečnostní situaci je zásadní role tajných služeb, řekl prezident Pavel po návštěvě BIS. Ocenil, že v ČR fungují, jak se v demokratické zemi sluší. „Výhled do budoucna není nijak optimistický, naopak se dá očekávat, že se situace bude ještě komplikovat,“ varoval prezident.

S Koudelkou se Pavel sešel mimo jiné po svém zvolení loni v lednu. Uvedl, že probrali nastavení vztahů a spolupráci. „Bezpečnostní rizika, kterým naše země čelí, vnímáme podobně. Počítám s pravidelným setkáváním a těší mě, že se má rozhodnutí budou opírat o kvalitní informace,“ napsal tehdy na síti X Pavel.

Lepší vztahy než za Zemana

S kontrarozvědkou má nynější prezident výrazně lepší vztahy než jeho předchůdce Miloš Zeman, který BIS opakovaně kritizoval a označil BIS za „čučkaře“.

Pavel loni v květnu vyhověl návrhu vlády a Koudelku jmenoval brigádním generálem. Zeman obdobnému návrhu kabinetu sedmkrát nevyhověl.

Pavel je po 26 letech teprve druhým prezidentem, který BIS navštívil. Před ním to byl v září 1998 Václav Havel. „Jakkoliv se to může s tím odstupem zdát jako ne úplně obvyklá návštěva, tak ji považuji za naprosto standardní. Prezident je podle zákona o zpravodajských službách příjemcem informací,“ řekl prezident. „Je to navíc logické, protože je vrchním velitelem ozbrojených sil,“ dodal Pavel. 

Návštěvy politiků v tajných službách nejsou časté. Všechny tři však v poslední době navštívil premiér Petr Fiala (ODS). Předloni v říjnu zavítal do BIS, začátkem loňského roku pak jednal s vedením Vojenského zpravodajství (VZ) o válce na Ukrajině, kybernetické obraně či dezinformacích. Rozvědku Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) pak Fiala navštívil loni koncem března.

Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

6vox6 ( 27. března 2024 12:14 )

Trumpova představa o konci války na Ukrajině je celkem jasná. Přestat ji vojensky podporovat, čímž dojde k masakru Ukrajinců, protože oni se budou stejně bránit ruské agresi zuby nehty, dokud nepadnou. Servilní Trump Putinovi Ukrajinu v podstatě naservíruje na zlatém podnose. A co dál? Na kterou zemi zase dostane chuť? Jak se ti líbí tahle varianta?

6vox6 ( 27. března 2024 12:08 )

JaNat, podstatný rozdíl je v tom, že Ukrajina a to ani před těmi 12 ti lety nezaútočila na Rusko, tak o jaké válce je řeč. Pokud se před dvanácti lety něco dělo, šlo o občanské nepokoje. Tys zase dost rychle zapomněla na to, že Putin investoval miliony rublů na přípravu půdy pro vpád na Ukrajinu tím, že zaplatil provokatéry, aby destabilizovali východ země. Trochu legrační je, že tito lidé většinu peněz rozkradli. Takže ona je otázka kdo koho a jak dlouho prvokoval. Ovšem rusko před deseti lety anektovalo, což je pouze synonymum pro ukradlo, Ukrajině Krym a nyní se snaží ukrás ji celou a vyvraždit co nejvíc lidí.

pindal ( 26. března 2024 23:01 )

Já si myslím,že politikům v Evropě vůbec nejde o Ukrajinu,ale jde jim o sebe,protože nevědí jak by své chování vysvětlili,tak radši budou riskovat třetí světovou,tam by se ztratili.Člověku je z toho úzko. 😨

pindal ( 26. března 2024 22:47 )

Co jiného mu zbývá,moc možnosti nemá,asi žádné.A když on,tak i my,když jsme si ho zvolili. 😨

Jirik-ta ( 26. března 2024 20:01 )

👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa