Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blízké setkání prezidenta Pavla s šumavskými vlky. V Domažlicích nechyběly kroje ani koláče

Aktualizováno -
24. ledna 2024
17:46
Autor: ČTK - 
24. ledna 2024
07:11

Návštěvou Domažlic a Šumavy dnes prezident Petr Pavel zakončil svou dvoudenní cestu po Plzeňském kraji. V úterý zavítal do Plzně a na Tachovsko. Dnes ráno zahájil svůj program návštěvou domažlické firmy Lintech, která se věnuje laserovým technologiím. Ve městě debatoval rovněž se studenty či poobědval se starosty. Závěrem se pořádně zblízka podíval na vlky v rezervaci Srní.

Slavnostního uvítání se Pavel dočkal od studentů maturitních ročníků v Domažlicích. Ti hlavu státu přivítali v tradičních krojích za zpěvu lidových písní. Prezidenta obdarovali také pro oblast charakteristickým koláčem.

Obsah setkání se starosty hradní kancelář neuvedla, dá se ale předpokládat, že se dotklo témat, která prezident otevřel v úterý a která představují specifické problémy kraje sousedícího s Německem.

Je to například velký přesun pracovní síly z Česka do Německa a naopak z dalších zemí do Plzeňského kraje či problémy s agenturami zajišťujícími pracovníky ze zahraničí pro průmyslové zóny. Kraj trápí podle prezidenta také na určitých místech až kritický nedostatek lékařů.

Odpoledne se Pavel setkal s vedením Národního parku Šumava a se starosty šumavských obcí. Rovněž vyjádřil podporu k otevření šumavského hraničního přechodu Modrý sloup.

Přechod je pro turisty kvůli ochraně ohrožené populace tetřeva hlušce uzavřený, jeho zpřístupnění je roky jedním z velkých témat turistiky a ochrany přírody na Šumavě. Pavel při své dnešní návštěvě Šumavy a diskusi s místními starosty a vedením Národního parku Šumava řekl, že o Modrém sloupu bude mluvit s ministrem životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) a dalšími lidmi.

Otevření Modrého sloupu pro turisty by pomohlo nejen šumavským obcím, ale i rozvoji kultivovaného turistického ruchu na Šumavě, řekl prezident. „Máme tady necelých 30 kilometrů bez jediného přechodu, a to rozhodně 30 let po otevření hranic není naší dobrou vizitkou,“ poznamenal Pavel. 

Jako nadšenec do pohybových aktivit si prezident nemohl odpustit procházku k vlčímu výběhu v Srní. Aktuálně ho obývá smečka asi 13 vlků, kteří se na hlavu státu přišli podívat pořádně zblízka. Návštěvnické centrum s výběhem patří k nejnavštěvovanějším místům Šumavy. V prvním roce provozu 2016 tam přišlo 187 000 návštěvníků, loni asi 112.000.

Plzeňský kraj měl naposledy prezidentskou návštěvu v říjnu 2017, kdy přijel na pátou cestu po regionu Miloš Zeman. Ve svém druhém volebním období už oficiální návštěvu kraje nevykonal.

Video  Pavel v plzeňském pivovaru: Osedlal „pivní“ motorku  - Blesk: Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

roxin ( 25. ledna 2024 06:16 )

Jak je vidět tak soudruhovi agentovi se z NAŠICH ŽIJE MOC DOBŘE! Jen zapomněl že by měl za to už konečně NĚCO PRO ČR ZAČÍT DĚLAT, NE SI JEN UŽÍVAT!!!

MADONNA ( 25. ledna 2024 04:32 )

.. 😄

Soliter56O ( 25. ledna 2024 03:09 )

Blízké setkání třetího druhu prezidenta Pavla, tentokrát s šumavskými vlky ... )))))

Věra Hrdličková ( 24. ledna 2024 22:08 )

Je to chudák, zelený mozek, ale bohužel náš prezident. Předvádí se, ale bohužel zatím pro tento stát nic neudělal a nebo ……

Gemino Gemello ( 24. ledna 2024 21:00 )

Rozkaz zněl jasně:"Nesmí projet!"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa