Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Šéf BIS Koudelka: Největší riziko pro Česko je Rusko! A co hrozba útoku Hamásu?

Aktualizováno -
12. prosince 2023
14:05
Autor: ČTK, Markéta Mikešová - 
12. prosince 2023
13:43

Největší dezinformační aktivity, které vůči Česku vykonávají cizí mocnosti, i nadále pocházejí hlavně z Ruska a Číny. Na konferenci „Připraveni k boji?“ to dnes řekl ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Propaganda Hamásu podle něj zatím nemá v Česku tak výrazný dopad jako v jiných zemích. Koudelka nicméně na dotaz Blesku potvrdil, že izraelské strana rozeslala dopis varující před aktivitami agentů Hamásu v Evropě, zmiňované aktivity navíc neměly být dezinformačního rázu.

Izraelská média minulý týden informovala, že izraelský ministr pro diasporu Amichaj Chikli rozeslal lídrům několika evropských zemí, včetně Česka, dopis, který obsahoval varování před rozsáhlou sítí agentů Hamásu v Evropě.

V dopise mělo být zmíněno vraždění izraelských civilistů ze strany Hamásu. „Od těchto masakrů se násilí páchané vůči Židům celosvětově zvýšilo o 120 procent, což je šokující statistika. Krvelačnost Hamásu se bohužel neomezuje na Izrael a Židy, ale rozšiřuje se i na Evropu a křesťany,“ mělo stát ve zprávě.

Česká strana existenci dopisu doposud nekomentovala. Ani Koudelka nechtěl přesný obsah varování popsat, avšak z jeho slov vyplynulo, že do Česka skutečně doputoval. „Ten dopis poslal izraelský ministr…“ řekl na dotaz Blesku a zmínil, že jde o závažnou věc.

„Dezinformační aktivity Hamásu (…) jsou aktivitami, kterými posílá lživé, falešné informace o Izraeli a jeho aktivitách do celého světa a ze kterých pak příznivci Hamásu žijí. To jsou dvě odlišné věci,“ sdělil v kontextu varovného dopisu.

Rusko stále největší hrozbou pro Česko

Současná propaganda a dezinformace nicméně jsou podle Koudelky nejvíce svázány dvěma konflikty – na Ukrajině a v Izraeli. V případě Izraele podle něj kromě Hamásu falešné informace šíří i hnutí Hizballáh a Írán. „Samozřejmě ani Česká republika není vůči tomuto tlaku úplně imunní, ale u nás zatím není jeho dopad tak velký,“ prohlásil Koudelka.

Za daleko závažnější považuje ředitel BIS nadále dezinformační aktivity Číny, která na lidi v České republice cílí dlouhodobě. „Největším rizikem pro Česko je ovšem Ruská federace,“ podotkl Koudelka.

„Cíle přímého vměšování ze strany Ruska mohou být různé, avšak primárně se jedná o prosazování ruských zájmů u nás,“ vysvětlil. „V některých případech nemůžeme vyloučit také to, že se snaží o nějakou cílenou provokaci nebo vytížení kapacit bezpečnostních složek státu,“ dodal.

Rusko a Čína se soustřeďují na protivládní propagandu nebo na kritiku podpory Ukrajiny ve válce s Ruskem a její dopad na českou ekonomiku. Tlak se po zapojení Česka do pomoci Ukrajině výrazně zvýšil.

České dezinformátory nikdo neřídí

„Spolu s tím ale zesílilo i naše úsilí tomuto tlaku čelit,“ prohlásil ředitel BIS. Bránit se dezinformacím se začali snažit politici, jednotlivci i neziskové organizace. Bezpečnostní informační službě se pak podle Koudelky podařilo politikům vysvětlit, že ji zajímají pouze dezinformace spojené s cizími mocnostmi.

BIS jim také popsala české dezinformační prostředí. „Česká scéna šíří dezinformace primárně spontánně, to je zásadní, není nikým řízena, charakterizuje ji roztříštěnost, silná decentralizace, relativně rychlá obměna vůdčích postav, tématická flexibilita a provázanost s antisystémovou scénou.“

„Narativy prospěšnými ruským zájmům se nechá volně inspirovat a samovolně je přejímá,“ uvedl ředitel BIS. Nebezpečí podle něj představují aktivity, které se objevují v mainstreamových médiích - demonstrace či protesty na soudech.

Zneužití Petra Pavla

BIS ale podle Koudelky popsala i přímé ruské vlivové operace, kterých je menšina. Za nejvýraznější Koudelka považuje snahu narušit průběh lednových prezidentských voleb.

„Rusové použili fakeové video tehdy kandidáta Petra Pavla,“ uvedl. Podobné falešné video s již prezidentem Pavlem pak Rusové podle něj ještě několikrát pustili do informačního prostoru. Hrozba takovýchto akcí podle něj bude s rozšířením umělé inteligence dále narůstat. Za velmi závažnou věc označil fakt, že Rusové cílili na nejvyššího ústavního činitele Česka. 

„To riziko je zásadní, velké,“ řekl o možném zneužití nástrojů umělé inteligence Koudelka. Sama BIS se podle něj na nástup těchto technologií připravuje se „špičkovými odborníky“ a situaci sleduje. Umělá inteligence otevírá útočníkům nové možnosti, míní šéf BIS. Výsledná videa bude velmi těžké odhalit. 

Za důležitý posun v boji proti dezinformacím považuje Koudelka i fakt, že již není zpochybňována sama existence dezinformací. Čelit jim lze podle ředitele BIS pouze tím, že obecně respektované a uznávané osobnosti budou lidem říkat jednoduše a srozumitelně pravdu. Dlouhodobě je nejlepší obranou vzdělaná společnost.

Úkolem BIS ale podle Koudelky není hledat odpověď na otázku, co s dezinformacemi dělat. „My můžeme popsat hrozby, my můžeme popsat jejich šiřitele, my můžeme popsat kanály, kterými na nás útočí. Ale ta samotná odpovědnost je na politicích,“ řekl ředitel.

Video  Koudelka: Ruský agent v Česku zneužíval osobnosti, podplácel a šířil lži  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

pindal ( 24. prosince 2023 18:07 )

A jestli se od ní necháme oškubat,také nevím,možná ano náš národ je velmi demokratický. 😃

pindal ( 24. prosince 2023 18:03 )

Ne kobyla to není,myslete na to zvíře,nemá s ní nic společného.Které zvíře by se k této,nevím co to je, dalo přirovnat,také nevím.Žádné zvíře,takhle hloupé neexistuje. 😃

pindal ( 24. prosince 2023 17:51 )

Všechny své provokatéry vyškrt­ají,­pokaž­dé.Ne­ní třeba se rozčilovat. Binují vždy do nejchoulostivějšího problému,aby zjistili co si lidé myslí.Nebo,aby konečně řekli,co si o tom myslí.Může to být i z dobrého důvodu. 😃

stoura ( 14. prosince 2023 08:28 )

Jeho generálem a toho druhýho prezidentem, co je lepší?

stoura ( 14. prosince 2023 08:24 )

rodrigos:Ještě jste zapomněl na tu válkychtivou brejlatou kobylu, co dělá paseku na ministerstvu obrany!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa